12.02.2014 14:50

Ministrs: Pensiju indeksācijā ņems vērā arī algu pieaugumu valstī

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ministrs: Pensiju indeksācijā ņems vērā arī algu pieaugumu valstī Saeimas kanceleja

Senioru lietu padomes sēdē trešdien labklājības ministrs Uldis Augulis uzklausīja pensionāru pārstāvošo organizāciju viedokli un uzsvēra, ka ir sperts solis pareizā virzienā, lai pēc ekonomiskās krīzes pārvarēšanas strādātu pie pensiju indeksācijas pamatprincipiem.

Labklājības ministrija (LM) piedāvā pensiju indeksācijā piemērot jaunu formulu, proti, indeksēt visas pensijas, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25% no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem. Visām pensijām indeksētu noteiktu bāzes summu (pensiju vai tās daļu) – 2014. gadā šī summa būtu 285 eiro jeb aptuveni 200 lati, bet turpmāk – 50% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, pavēstīja LM Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Užule.

U.Augulis norāda – kaut arī ekonomiskā situācija valstī stabilizējas, joprojām ir jārisina jautājums par pensionāru situācijas uzlabošanu. Īpaši būtiska atbalsta nepieciešamība būs pēc 1. aprīļa, kad atvērsies elektroenerģijas tirgus, tomēr šobrīd esam situācijā, kad jāstrādā jau pieņemta budžeta ietvaros. Risinot situāciju U.Augulis jau piektdien, 14.februārī, tiksies ar finanšu ministru Andri Vilku, lai vienotos par papildu 1,6 miljonu eiro nodrošināšanu pensiju indeksācijai 2014. gada rudenī.

Kopā pensiju un atlīdzību indeksācijai šogad nepieciešami 12,0 miljoni eiro, no kuriem valsts budžetā jau ir piešķirti 10,4 miljoni eiro, tomēr papildu vēl nepieciešami 1,6 miljoni eiro.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem, 2013. gada decembrī VSAA uzskaitē bija 476,6 tūkstoši vecuma pensijas saņēmēju, 71,7 tūkstoši invaliditātes pensijas saņēmēju, 19,0 tūkstoši apgādnieku zaudējuma pensijas saņēmēju, 3,6 tūkstoši izdienas pensijas, kuras izmaksā no valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta, saņēmēju, 6,7 tūkstoši izdienas pensijas, ko izmaksā no valsts pamatbudžeta un administrē VSAA, saņēmēju (t.i., izņemot militārpersonu un SAB amatpersonu izdienas pensijas), 8,0 tūkstoši atlīdzības par darbaspēka zaudējumu saņēmēju un 81 atlīdzības par apgādnieka zaudējumu saņēmējs.

LM jau iepriekš uzsvēra, ka šogad viens no galvenajiem uzdevumiem ir sagatavot jaunajam pensiju indeksācijas modelim nepieciešamos dokumentus, iesniedzot tos apstiprināšanai Saeimā. Tas ir jāizdara laicīgi, lai VSAA varētu savlaicīgi sagatavoties rudenī gaidāmajai pensiju indeksācijai.

Kā zināms, Senioru lietu padomi izveidoja, lai attīstītu efektīvu sadarbību ar pensionāru pārstāvjiem, izvērtētu aktuālās pensionāru problēmas, kā arī runātu par jautājumiem, kas saistīti ar senioru nodarbinātību un aktīvu novecošanos. Senioru padomē piedalās Latvijas Pensionāru federācija, Latvijas Senioru alianse, Latgales Reģionālā senioru apvienība, Rīgas Aktīvo senioru alianse, kā arī ministriju un valsts pārvaldes iestāžu pārstāvji.