12.02.2014 13:22

Rīgas vienīgā "park&ride" autostāvvieta gada laikā izmantota mazāk nekā 300 reižu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rīgas vienīgā "park&ride" autostāvvieta gada laikā izmantota mazāk nekā 300 reižu www.delfi.lv

Rīgā, Ulbrokas ielā 13, pirms gada atklātā "park&ride" autostāvvieta gada laikā izmantota mazāk nekā 300 reižu.

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" preses sekretārs Viktors Zaķis aģentūrai LETA atzina, ka Ulbrokas ielas stāvvietas iecere nav izvērtusies par "veiksmes stāstu". Tomēr esot jāņem vērā, ka tā nebija šim mērķim radīta autostāvvieta, bet gan jau esošs laukums ar gatavu infrastruktūru, kurā papildu ieguldījumi nebija nepieciešami, līdz ar to arī netika gaidīts, ka pieprasījums pēc šī pakalpojuma būs ļoti liels.

"Esam sapratuši, ka no elektroniskās sistēmas viedokļa viss darbojas un esam gatavi turpināt," sacīja V. Zaķis. "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens gan esot atzinis, ka uzņēmumam pagaidām nav plānu šajā virzienā kaut ko darīt un attīstīt papildus.

LETA atgādina, ka pirmā "park&ride" autostāvvieta darbu sāka 2012. gada nogalē, tā tika izveidota pašvaldības SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" pašvaldības dzīvojamo māju kompleksa būvniecības laikā – dzīvojamo māju celtniecībai paredzētā teritorija bija ierobežota, un tika pieņemts lēmums būvēt daudzstāvu autostāvvietu ar 676 vietām. Autostāvvieta ir labiekārtota un apsargāta, taču noslogota tikai par vienu trešo daļu, tāpēc tika nolemts brīvās vietas atvēlēt "park&ride" vajadzībām.

Tajā Rīgas iedzīvotāji un viesi savas automašīnas var novietot apsargājamā autostāvvietā un tālāk doties ar sabiedrisko transportu. Stāvvietas izmantošana ir bez maksas, ja sabiedriskajā transportā ar e-talonu dienas laikā tiek veiktas vismaz divas braucienu reģistrācijas. 2013. gada laikā reģistrēti nepilni 300 gadījumu, kad autovadītāji šo iespēju izmantojuši.

Stāvvieta Ulbrokas ielā atrodas tieši līdzās sabiedriskā transporta maršrutiem. "Mēs rūpīgi pētīsim situāciju un, ja būs liela interese par šo pakalpojumu, norīkosim papildu autobusus," atklājot Ulbrokas ielas stāvvietu, savulaik solīja pašvaldības "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens.

Pašvaldības mērķis, ieviešot "park&ride" stāvvietas, ir mazināt sastrēgumus pilsētā un sabiedrisko transportu padarīt par prioritāru.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija, pagājušā gada 6. decembrī noslēdzies Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments izsludinātais iepirkuma konkurss par autostāvvietu politikas un attīstības koncepcijas izstrādi, lai noskaidrotu, kā ieviest videi draudzīgu, drošu, ērtu un izdevīgu stāvvietu sistēmu. Stāvparku sistēmas sadaļas attīstības plānu par 81 104 eiro izstrādās SIA "E. Daniševska birojs". LETA ziņo, ka līguma izpildes termiņš ir pieci mēneši no līguma slēgšanas brīža, līdz ar to plāns varētu tapt līdz aprīļa vidum.