12.02.2014 12:34

Reiniks: Krievijas "maigās varas" pasākumu intensitāte palielinās

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Reiniks: Krievijas "maigās varas" pasākumu intensitāte palielinās www.kasjauns.lv

Drošības policijas (DP) analīze par Krievijas īstenotās politikas izpausmēm pret Baltijas valstīm liecina, ka Krievijas "maigās varas" pasākumu intensitāte palielinās, - intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" izteicies DP priekšnieks Jānis Reiniks.

"Maigās varas" pasākumu mērķis ir ar dažādiem informatīviem, kultūras, izglītības un citiem līdzīgiem instrumentiem veicināt pozitīvu attieksmi pret Krieviju, lai vēlāk to izmantotu Krievijas ģeopolitiskajās interesēs. Reiniks norāda, ka virspusēji raugoties, it kā nekā slikta nav, piemēram, ka Latvijas skolām par brīvu dod grāmatas, taču kritiskāk ir jāizvērtē to saturs, piemēram, vēstures faktu izklāsts.

Pēc DP priekšnieka teiktā, pagaidām ir atklāti divi tā sauktie "Krievu pasaules kabineti" - Valmierā un Rēzeknē, iespējams, būšot arī citi.

Informatīvajā telpā arvien biežāk parādās centieni uzsvērt Krievijai izdevīgu vēstures notikumu interpretāciju, idealizēt kaimiņvalstī notiekošos procesus kontekstā ar Latvijā notiekošo procesu totālu kritizēšanu, Latvijas neatkarības leģitimitātes un demokrātijas sistemātisku apšaubīšanu.

"Šo pasākumu rezultātā tiek sasniegts tas, ka Latvijas iedzīvotājiem var veidoties uzskats, ka šeit viss ir slikti, bet Krievijā viss ir perfekti, tāpēc mums ciešāk politiski un ekonomiski jāsadarbojas tieši ar Krieviju, varbūt kaut kur jāpiekāpjas utt. Protams, mums ir jāsadarbojas ar kaimiņvalsti, taču šai sadarbībai ir jābūt konstruktīvai un abpusēji izdevīgai. Mums jāsadarbojas ar Krieviju gan kultūras, gan izglītības jomā, taču šīs sadarbības iznākums nevar būt pretējs Latvijas nacionālajām interesēm," uzskata Reiniks.

DP vadītājs norāda uz riskiem Latvijas prezidentūras laikā Eiropas Savienības Padomē, - tas izraisīs papildu ārvalstu izlūkošanas dienestu interesi un mēģinājumiem iegūt būtisku informāciju par viņus interesējošiem jautājumiem ne tikai no savervētām personām vai ietekmes aģentiem, bet arī "no kādas pļāpīgas amatpersonas, kura vienkārši neaizdomājas par riskiem, ko var radīt kādas informācijas izpaušana".

DP un abas pārējās valsts drošības iestādes - Satversmes aizsardzības birojs un Militārās izlūkošanas un drošības dienests pirms prezidentūras pretizlūkošanas jautājumiem pievērsīs pastiprinātu uzmanību, - gan amatpersonu izglītošanu, gan stingru vēršanos pret informācijas aizsardzības pārkāpumiem. "Nevar būt tā, ka ierobežotas pieejamības statuss ir tikai uzraksts uz papīra, bet dokumenta saturs tikmēr tiek brīvi izklāstīts personām, kurām ar to nav nekāda sakara," uzsver Reiniks.

DP vadītājs kliedēja bažas par terorisma draudu iespējamību un palielināšanos Latvijā, "terorisma draudu līmenis Latvijā joprojām ir salīdzinoši zems, taču tas var mainīties vienā brīdī". Kā īpašu risku šajā jomā viņš norādīja internetu, ar kura starpniecību ikviens var nonākt teroristu propagandas ietekmē, izveidot kontaktus ar radikāli noskaņotiem indivīdiem sociālajos tīklos vai atrast pamācības, kā nokļūt konfliktu reģionos. Dažāda veida ar terorismu saistīti incidenti pēdējo gadu laikā ir notikuši gan mūsu kaimiņvalstīs, gan no mums netālajās Ziemeļeiropas valstīs.