11.02.2014 14:58

Bērnu stāvoklis Latvijā nedaudz uzlabojies

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

2012. gadā kopumā bērnu stāvoklis Latvijā ir uzlabojies, tomēr joprojām nepieciešams veicināt bērniem un ģimenēm labvēlīgu politiku, jo atsevišķi dati norāda uz nepietiekamām pozitīvām izmaiņām bērnu stāvokļa uzlabošanā.

Par to Labklājības ministrija (LM) otrdien, 11. februārī, informēja valdību, iepazīstinot ar Informatīvo ziņojumu "Pārskats par bērnu stāvokli Latvijā 2012. gadā".

LM Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Užule informēja, ka pozitīva tendence vērojama vairākās jomās. Kopš 2008. gada pieaudzis bērnu īpatsvars, kuri ar krūti zīdīti līdz gada vecumam (no 18,9 % līdz 23 %), kas ir viens no būtiskajiem faktoriem jaundzimušā un zīdaiņa veselības veicināšanā un uzturēšanā.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā samazinājusies no viena līdz 14 gadu vecu bērnu mirstība. Praktiski veselo jaundzimušo īpatsvars palielinās, sasniedzot 60 %. Vienlaikus ir samazinājies bērnu traumatisms un stacionārā ievietoto bērnu skaits. Savukārt strauji samazinās psihisko un uzvedības traucējumu izplatība, kas bērniem radušies alkohola lietošanas dēļ. 2012. gadā kopumā uzskaitē ar alkohola akūtas intoksikācijas un kaitējoši pārmērīgas lietošanas diagnozi bija 289 bērni.

2012. gadā samazinājies nepilngadīgo skaits, kuri cietuši noziedzīgos nodarījumos, kas vērsti pret tikumību un dzimumneaizskaramību. Latvijā pirms diviem gadiem nebija nevienas nepilngadīgas vai mazgadīgas personas, kas būtu cietusi no cilvēku tirdzniecības. Statistikas dati liecina, ka kopumā nepilngadīgo noziedzības līmenis ir samazinājies un turpina samazināties. 2012. gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu valstī kopumā pie administratīvās atbildības saukto nepilngadīgo personu skaits ir samazinājies.

Savukārt pēdējos gados nav vērojams būtisks samazinājums zīdaiņu mirstībā, Latvijā ir visaugstākais zīdaiņu mirstības rādītājs Baltijas valstīs. Praktiski veselo pusaudžu (15–17 gadu) īpatsvars kopš 2008. gada turpina samazināties. Palielinājies ceļu satiksmes negadījumos traumas guvušo bērnu skaits vecumā līdz 14 gadiem, arī bērnu saslimstība ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem psihoaktīvo vielu – alkohola, narkotisko, psihotropo un toksisko vielu – lietošanas dēļ. 2012. gadā reģistrēti 320 bērni ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem psihoaktīvo vielu lietošanas dēļ.

Pērn vērojams arī jaunatklāto HIV infekcijas gadījumu skaita kāpums bērniem vecuma grupā līdz 17 gadiem. 2011. gadā inficējās trīs bērni, bet 2012. gadā – desmit. 2012. gada beigās uzskaitē bija 51 HIV inficēts bērns.

Lai uzlabotu bērnu stāvokli Latvijā, ministriju un citu iesaistīto institūciju galvenās nākotnes ieceres ir saistītas ar esošajos politikas plānošanas dokumentos noteikto uzdevumu tālāku ieviešanu, ieguldot pieejamo finansējumu dažādās nozarēs. Vienlaikus Bērnu tiesību aizsardzības komisijas ietvaros komisijas locekļi turpina darbu pie aktuālo jautājumu apspriešanas, ja nepieciešams, izvirzot jaunas iniciatīvas, kas saistītas ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvencijas par bērna tiesībām ieviešanas nodrošināšanu.