11.02.2014 11:40

Konferencē vērtē iedzīvotāju attīstību un demogrāfijas izaicinājumus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Konferencē vērtē iedzīvotāju attīstību un demogrāfijas izaicinājumus arhīvs

Latvijas Universitāte (LU) sadarbībā ar Labklājības ministriju (LM) 11. un 12. februārī rīko 72. zinātnisko konferenci "Iedzīvotāju attīstība un demogrāfiskās politikas izaicinājumi", kurā piedalās nevalstiskās organizācijas, zinātnieki, pētnieki, politiķi, plašsaziņas līdzekļu un valsts pārvaldes pārstāvji u. c.

Labklājības ministrs Uldis Augulis konferences atklāšanas uzrunā pauda gandarījumu, ka zinātnes un politikas veidotāji satiekas tik plaši pārstāvētā forumā, lai diskutētu ne tikai par dzimstības veicināšanu, bet arī par iedzīvotāju reģionālo mobilitāti, bērnu veselību, darba un ģimenes dzīves saskaņošanu un citiem demogrāfijas aspektiem.

Pasākuma pirmās dienas tematika veltīta demogrāfijas zinātnei un demogrāfiskās situācijas izpētes un prognožu zinātniskajiem aspektiem, kā arī iedzīvotāju reģionālajai mobilitātei un diasporas politikai Latvijā. Pasākumā uzstāsies LU, Tallinas Universitātes, Igaunijas demogrāfisko pētījumu institūta, Maksa Planka Demogrāfisko pētījumu institūta un citu institūtu pārstāvji, kā arī Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos.

"Viens no būtiskākajiem uzdevumiem, kas Labklājības ministrijai jāizstrādā jau šī gada pirmajā pusē, ir valsts atbalsta programma ģimenēm pirmā mājokļa iegādei. Kā nākamo es izvirzītu jau ar 2015. gadu atgriezties pie ģimenes valsts pabalsta diferenciācijas daudzbērnu ģimenēm. Un visbeidzot ‒ ģimenēm labvēlīgas nodokļu politikas un tāda pakalpojumu klāsta nodrošināšanu, kas ietver gan tiešo atbalstu ģimenei, gan veicina ģimenes un darba dzīves saskaņošanu," uzsvēra U. Augulis.

Ministrs norādīja, ka, kaut arī materiālais atbalsts ģimenēm ar bērniem ir svarīga lieta, to nevajadzētu akcentēt kā vienīgo un galveno dzimstību veicinošo faktoru. Drošība, stabilitāte un atbalsts ir tie atslēgas vārdi sabiedrības ticības nostiprināšanai, ka Latvijas nākotne ir mūsu bērni.

Konferences otrā diena būs veltīta publisko politiku ietekmes izvērtējumam attiecībā uz iedzīvotāju reproduktīvu uzvedību un ģimenes plānošanu, tostarp demogrāfiskiem, sociāliem, veselības aprūpes un dzimumu līdztiesības aspektiem. Šajā sadaļā uzstāsies LM, Veselības ministrijas, Eiropas dzimumu līdztiesības institūta un dažādu pētniecisku organizāciju pārstāvji.

Konferences noslēgumā 12. februārī norisināsies valsts pārvaldes institūciju, pašvaldību, nevalstisko organizāciju un plašsaziņas līdzekļu pārstāvju apaļā galda diskusija Nepieciešamās izmaiņas publiskajā politikā un sabiedrības attieksmē, veidojot ģimenei draudzīgo sociālo vidi.

Konference abas dienas norisinās LU Mazajā aulā no plkst. 10 līdz 17.

Demogrāfija: ģimene, laulība, dzīvības svētums
Tautas dzīvība