10.02.2014 19:28

Veselības nozarē 2014. gads būs veltīts ģimeņu veselībai

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Veselības ministre Ingrīda Circene Veselības ministre Ingrīda Circene Valsts kanceleja

Lai uzlabotu pacientu aprūpi un savlaicīgu slimību diagnostiku jau primārās aprūpes posmā, Veselības ministrija (VM) 2014. gadu pasludinājusi par Ģimenes veselības gadu.

Šodien gada atklāšanai veltītā preses konferencē veselības ministre Ingrīda Circene ("Vienotība") sacīja, ka efektīvākā, kā arī cilvēkam pieejamākā un draudzīgākā veselības aprūpes nozare ir primārā veselības aprūpe, tāpēc šogad tiks īstenoti dažādi pasākumi tās stiprināšanai. Akcents tikšot likts uz pacientu iedrošināšanu vērsties pie ģimenes ārsta ne tikai tad, kad noticis negadījums vai sākusies saslimšana, bet arī profilaktiskos nolūkos.

Arī Nacionālā veselības dienesta vadītājs Māris Taube pasākumā uzsvēra, ka ģimenes ārsts ir pacienta padomdevējs un viņam jābūt "pirmajam punktam", pie kā vērsties saistībā ar veselības aprūpes jautājumiem.

VM iecerējusi īpaši pievērsties informatīvu pasākumu rīkošanai. Kā pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra direktore Inga Šmate, martā grūtniecēm un jaunajiem vecākiem būs pieejams jauns informatīvs portāls "Grutnieciba.lv", kurā varēs atrast aktuālo informāciju gan par grūtniecību un tās plānošanu, gan bērna veselību pirmajos divos dzīves gados. Tiek plānoti arī izglītojoši pasākumi par reproduktīvo veselību, vakcinēšanās nozīmi, gripas un citu elpceļu vīrusu profilaksi, garīgo veselību un pašnāvību novēršanu, kā arī vairāki citi pasākumi.

Visas Ģimenes veselības gadā plānotās aktivitātes VM ir aprakstījusi Primārās veselības aprūpes attīstības plānā 2014.–2016. gadam. Kā aģentūra LETA uzzināja ministrijā, tas šobrīd ir saskaņots un tuvākajā laikā tiks iesniegts apstiprināšanai valdībā.

VM 12. decembrī publiskotajā plāna projektā teikts, ka tā mērķis ir stiprināt primāro veselības aprūpi kā pieejamāko, efektīvāko un visaptverošāko veselības aprūpes līmeni, palielinot primārās veselības aprūpes lomu profilaksē, diagnostikā un ārstēšanā, kā arī uzlabot primārās veselības aprūpes kvalitāti.

Plāna īstenošanai VM plānojusi piesaistīt papildu finansējumu 14,7 miljonu eiro apmērā.