07.02.2014 12:20

"Elvi": Valdības līmenī draud izputināt Latvijas uzņēmējus un likvidēt tūkstošiem darbavietu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Elvi": Valdības līmenī draud izputināt Latvijas uzņēmējus un likvidēt tūkstošiem darbavietu www.nekrize.lv

Neskatoties uz daudzkārtējiem Latvijas Tirgotāju asociācijas, kas pārstāv nacionālos mazumtirgotājus, argumentētajiem iebildumiem un priekšlikumiem, valdība turpina virzīt Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumprojekta pieņemšanu.

Kā informē SIA "ELVI Latvija" komercidirektore Laila Vārtukapteine, "iepazīstoties ar Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumprojektu (VSS-842), viennozīmīgi var apgalvot – tas ir izstrādāts konkrētas tautsaimniecības nozares interesēs un faktiski ir vērsts pret nacionālajiem mazumtirgotājiem. Ja likums šādā redakcijā tiks atbalstīts Saeimā, visā Latvijā var tikt iznīcināti desmitiem mazo un vidējo veikalu un tūkstošiem darbavietu."

"Mēs uzskatām, ka nepieciešamas nopietnas diskusijas par šo likumprojektu, jo tā pieņemšana redakcijā, kādā tas ir tagad, apdraud virkni nacionālā kapitāla mazumtirgotājus. Nevar pieļaut, ka likumprojekts strādā pret nacionālās tautsaimniecības nozari, kura gada laikā valstij ienes daudzus miljonus eiro nodokļos un nodrošina tūkstošiem darbavietu visā Latvijā," uzskata L. Vārtukapteine.

"Kaut arī 2013. gadā nacionālie mazumtirgotāji (tai skaitā "ELVI") kopā ar Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvjiem bijā uzaicināti uz publiskām likumprojekta apspriedēm, kurās esam izteikuši savu viedokli Ekonomikas ministrijas vadībai, radās sajūta, ka tiekam uzklausīti formāli un, iespējams, lēmums jau ir pieņemts," uzskata "ELVI" pārstāve, piebilstot, ka pašreizējā redakcijā likums ir tikai un vienīgi piegādātāju interesēs, bet jebkuram likumam ir jānodrošina visu pušu intereses tirgus sakārtošanas un godīgas konkurētspējas nodrošināšanai.

"Jau vairakkārt publiski esam uzsvēruši – mums nav nekas pret to, ka šāds likums tiek izstrādāts, un, ka tirgus un "spēles noteikumi" tiek reglamentēti, taču šim likumam ir jāsakārto nozare, nevis jāpārstāv vienas konkrētas uzņēmumu grupas intereses," skaidro L. Vārtukapteine.

Likumprojektā minētie ierobežojumi un definējumi, piemēram, "būtisks mazumtirgotājs", ir tieši vērsti pret mazo un vidējo tirgotāju interesēm, un tāpat būtu jāattiecina arī uz piegādātājiem/ ražotājiem atbilstoši to tirgus daļas lielumam. Tāpat godīgas konkurences veicināšanai likumā būtu jāiestrādā šādi ierobežojumi ražotājiem/ piegādātājiem:
1. Aizliegts tieši vai netieši uzspiest vai ierobežot minimālo pasūtījuma apjomu, norēķinu un piegāžu kārtību;
2. Aizliegts tieši vai netieši uzspiest vai ierobežot preču sortimentu, iepirkuma apjomu, pārdošanas cenu, uzcenojumu un izvietojumu;
3. Aizliegts uzspiest mārketinga aktivitātes.

"Likumprojektā būtu jāparedz arī norma, ka tirgotājs drīkst vienoties ar piegādātāju/ ražotāju par aktivitātēm, kas ir paša piegādātāja/ ražotāja vēlme un iniciatīva, piemēram, preču atgriešanas iespējamība, piegādāto preču derīguma termiņi u. c.," uzskata L.Vārtukapteine. "Piedāvājam mainīt arī piedāvāto sodu aprēķina metodiku, t. i., sods būtu jāmaksā no apgrozījuma ar konkrēto piegādātāju/ ražotāju, pret kuru ir pārkāptas likuma normas, nevis no visa tirgotāja neto apgrozījuma."

"Mēs gribētu ticēt, ka mūsu valstī ir pagājuši laiki, kad likumi, kas ietekmē visas valsts ekonomiku un desmitiem tūkstošu cilvēku likteņu, tiek klaji un publiski pieņemti šauras uzņēmēju grupas interesēs," uzsver uzņēmuma pārstāve.