06.02.2014 12:37

EM noteiktās subsidētās enerģijas nodokļa likmes šokē ražotājus

Autors  Nozare.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
EM noteiktās subsidētās enerģijas nodokļa likmes šokē ražotājus latvijasbiogaze.lv

Ekonomikas ministrija (EM), nosakot jaunā subsidētās enerģijas nodokļa (SEN) likmes, šokējusi elektrības ražotājus, noskaidroja biznesa portāls "Nozare.lv".

EM izveidojusi subsidētās elektroenerģijas ražotāju reģistru, kurā iekļauti tie elektroenerģijas ražotāji Latvijā, kuriem ir pienākums maksāt SEN, kā arī noteikts viņiem maksājamā nodokļa apmērs.

Minētajā reģistrā norādīts, ka faktiski visiem biogāzes ražotājiem, pretēji iepriekš noteiktajam, SEN likme būs nevis 5 %, bet gan 10 %. Savukārt tiem elektrības ražotājiem, kas izmanto dabasgāzi, likme lielākoties ir 5 %.

Zemnieku saimniecības "Mežacīruļi" saimnieks un biogāzes ražotnes "MC bio" īpašnieks Juris Cīrulis biznesa portālam "Nozare.lv" atzina, ka, saņemot informāciju par SEN likmi, rokas neceļas vairs neko darīt. Šādi EM parādījusi savu patieso attieksmi pret ražotājiem un atklājusi, kādu politiku īsteno.

J. Cīrulis, kura saimniecība izpilda SEN likuma normas, jo pati saražo izejvielas biogāzes stacijai un izmanto elektrības ražošanā pāri palikušo siltumu savās siltumnīcās, cer, ka Lauku atbalsta dienests un Zemkopības ministrija sniegs Ekonomikas ministrijai informāciju par to, kuriem biogāzes ražotājiem pienākas zemākā 5 % nodokļa likme.

Latvijas Atjaunojamo energoresursu federācijas pārstāvis Edgars Vīgants atzīst, ka ministrijas noteiktās SEN likmes ir šokējušas arī viņu. EM viņš saņēmis skaidrojumu, ka ministrija balstījusies uz tās rīcībā esošajiem 2012. gada datiem. Ja kādam ražotājam pienākoties zemāka nodokļa likme, tam trīs dienu laikā esot jāvēršas ministrijā, lai savu viedokli pamatotu.

Saskaņā ar likumu ražotājiem trīs dienu laikā no informācijas izvietošanas Ekonomikas ministrijas vietnē ir jāvēršas gan ministrijā, gan pie publiskā tirgotāja. Ņemot vērā, ka ministrijas vietnē informācija izvietota 4. februārī, ražotājiem, kuriem ir iebildumi pret tiem piemēroto likmi, savas pretenzijas jāizsaka līdz šīs nedēļas beigām.

E. Vīgants uzskata, ka šādi pārsteigumi nav normāli. Viņaprāt, ja ministrijai nav kādas informācijas, tad bija jāpiemēro zemākā likme un tad jāpierāda, ka konkrētam ražotājam jāmaksā vairāk, nevis otrādi. Pašlaik daudziem varētu būt nepamatoti uzliktas nopietnas finansiālas sankcijas.

Kā ziņots, EM izveidojusi subsidētās elektroenerģijas ražotāju reģistru, kurā iekļauti tie elektroenerģijas ražotāji Latvijā, kuriem ir pienākums maksāt subsidētās elektroenerģijas nodokli (SEN), kā arī noteikts viņiem maksājamā nodokļa apmērs, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja ministrijā.

Subsidētās elektroenerģijas ražotāju reģistrs publicēts EM vietnē.

Nodokļa maksātāji ir elektroenerģijas ražotāji, kuriem ir tiesības pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, saņemt garantēto maksu par koģenerācijas stacijā vai elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu, pārdot elektroenerģiju saskaņā ar laikposmā no 1998. gada 6. oktobra līdz 2005. gada 7. jūnijam spēkā bijušajiem Enerģētikas likuma nosacījumiem.

Lai veicinātu AER attīstību un plašāku izmantošanu, elektroenerģijas ražošanai no dabasgāzes tiks noteikta augstāka likme (15 %), bet AER ražotājiem – zemāka (10 %). Lai neradītu būtisku ietekmi siltumenerģijas tarifa pieaugumam centralizētajā siltumapgādē, centralizētam siltumapgādes komersantam saņemtais atbalsts obligātā iepirkuma ietvaros tiek aplikts ar samazināto SEN likmi 5 % apmērā.

Kā teikts SEN likuma 5. pantā, nodokļa likmi 5 % apmērā piemēro ne tikai tiem elektroenerģijas ražotājiem, kas saražoto siltumu nodod centralizētajā siltumapgādē, bet arī vairākām citām ražotāju kategorijām, kas, piemēram, biogāzi saražo no pašu radītājām izejvielām – mājlopu mēsliem, zaļās masas, koksnes – un kas savās ražotnēs izmanto elektrības ražošanas procesā radīto siltumu.