04.02.2014 18:38

Straujuma tic, ka KNAB ņems vērā EK ziņojumu par korupcijas izplatību

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Straujuma tic, ka KNAB ņems vērā EK ziņojumu par korupcijas izplatību Zemkopības ministrija

Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") tic, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) savā darbībā ņems vērā vakar Eiropas Komisijas (EK) publicēto pretkorupcijas ziņojumu.

Viens no secinājumiem ziņojumā bija, ka ir jāstiprina KNAB darbība, šodien žurnālistiem sacīja L. Straujuma. "Es ticu, ka KNAB vadība ņems to vērā," noteica valdības vadītāja.

Viņa arī cer, ka KNAB pastiprinās savu darbību un izbeigs līdz šim valdošās nesaskaņas birojā.

Jau ziņots, ka Eiropas Pretkorupcijas ziņojumā sacīts, ka Latvija ir panākusi progresu korupcijas novēršanā un apkarošanā, taču vairākās jomās jāturpina veikt uzlabojumus.

Kā potenciāli problemātiskās jomas EK ziņojumā uzskaitīta ieviesto likumu realizēšana, tostarp Saeimas Ētikas kodeksa ievērošana, valsts kompāniju caurskatāmība un publisko iepirkumu korupcijas risku novēršana un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) neatkarības aizsargāšana.

EK ziņojumā atzinīgi novērtēts, ka Latvija ieviesusi interneta datubāzi par politisko ziedojumu datiem, kā arī attīsta nacionālos pretkorupcijas likumus.

"Paveiktais darbs ir pozitīvs, bet saglabājas bažas par likuma normu ieviešanu," teikts ziņojumā.

EK iesaka stiprināt KNAB neatkarību un aizsargāt to no potenciālas politiskas ietekmes.

Publisko iepirkumu korupcijas risku novēršanai ieteikts veicināt e-iepirkumu tehnoloģiju izmantošanu, kā arī nodrošināt lielāku konkurenci publiskajos konkursos.

Komisija arī iesaka Latvijai uzlabot valsts kompāniju caurskatāmību, kā arī nodrošināt daudz stingrāku Saeimas Ētikas kodeksa ievērošanu.

Plānots nākamo ES pretkorupcijas ziņojumu izdot 2015. gadā.