04.02.2014 13:13

Vairāk nekā puse iedzīvotāju uzskata, ka uzņēmēji eiro ieviešanā bijuši godīgi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vairāk nekā puse iedzīvotāju uzskata, ka uzņēmēji eiro ieviešanā bijuši godīgi flickr.com

Tirgus un sabiedriskās domas pētījuma centra "SKDS" dati 2014. gada janvāra vidū rāda, ka 56 % aptaujāto respondentu uzskata, ka tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji eiro ieviesuši godīgi, tā vairojot sabiedrības uzticību godīgai komercpraksei.

Aptaujas rezultāti liecina, ka Latvijas iedzīvotājiem ir ļoti svarīgi, lai tirgotāji un pakalpojuma sniedzēji būtu godīgi eiro ieviesēji. 67 % aptaujāto respondentu šo aspektu norādīja kā ļoti svarīgu, savukārt 25 % kā drīzāk svarīgu. Lielākā daļa iedzīvotāju norādījuši, ka izvēles gadījumā starp vairākiem tirgotājiem vai pakalpojumu sniedzējiem iedzīvotāji izvēlētos to uzņēmēju, kurš ir iesaistījies iniciatīvā "Godīgs eiro ieviesējs".

Tikai 3 % aptaujāto respondentu atzina, ka viņiem nav nemaz svarīgi, vai pakalpojuma sniedzējs un tirgotājs ir godīgs eiro ieviesējs.

Aplūkojot respondentu atbildes dažādās sociāli demogrāfiskajās grupās, redzams, ka svarīga godīga eiro ieviešana šķiet sievietēm (73 % aptaujāto respondentu). Arī gados jaunākajiem Latvijas iedzīvotājiem, t. i., no 18 līdz 24 gadiem, un iedzīvotājiem ar maziem ienākumiem ir svarīgi, lai tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji būtu godīgi eiro ieviesēji. 44 % aptaujāto iedzīvotāju norādīja, ka izvēles gadījumā starp vairākiem tirgotājiem vai pakalpojuma sniedzējiem, iedzīvotāji izvēlētos tieši to uzņēmēju, kurš ir iesaistījies iniciatīvā "Godīgs eiro ieviesējs".

Vērtējot, cik gan godīgi vai negodīgi uzņēmumi Latvijā ieviesuši eiro, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju norāda, ka teju vai visi uzņēmumi ir bijuši godīgi (56 % aptaujāto respondentu), bet 24 % aptaujāto norādījuši, ka tikai puse uzņēmumu ir bijuši godīgi. Savukārt 12 % aptaujāto respondentu norādījuši, ka visi uzņēmumi, ar kuriem saskārušies, bijuši negodīgi.

"Godīgs eiro ieviesējs" ir Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Tirgotāju asociācijas iniciatīva, kuras mērķis ir veicināt godprātīgu un caurskatāmu eiro ieviešanu Latvijā. Iniciatīvai ir pievienojušies vairāk nekā 1200 uzņēmumu, kas, cienot savus klientus, eiro ieviešanu neizmanto nepamatotai cenu celšanai.