31.01.2014 22:41

Parādnieks: demogrāfijai veltītā konference noritēja "uz viena viļņa"

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Piektdien Saeimā organizētā konference "Demogrāfiskās atveseļošanās ceļa kartes veidošana" noritēja "uz viena viļņa" un tās darba grupās sagatavotos priekšlikumus eksperti vērtēs nākamajā demogrāfijai veltītajā konferencē.

To aģentūrai LETA sacīja Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Iespējams, esot bijušas atšķirības vienā vai otrā jautājumā, taču kopumā bijusi sajūta, ka konferences dalībniekiem ir viens mērķis, jo, paužot viedokļus, viņi cits citu papildinājuši. Pozitīvi, ka pasākumā piedalījās pārstāvji no "Vienotības", nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un "Zaļo un zemnieku savienības" – Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība"), I. Parādnieks un labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), jo šāda politiska sadarbība ir vērtīga, lai gūtu rezultātus, norādīja politiķis.

Šodien nevalstisko organizāciju pārstāvju un ekspertu sagatavotos priekšlikumus plānots apkopot un iesniegt Labklājības ministrijā (LM), lai eksperti par tiem diskutētu LM organizētajā konferencē, kas norisināsies Latvijas Universitātē 11. un 12. februārī. Runa ir arī par tādām idejām, kas varētu veicināt dzimstības pieaugumu ģimenē, kurā valda labklājība, skaidroja politiķis.

Tas nozīmē, ka ir jāpanāk, lai ģimene būtu finansiāli stabila, nodrošināta ar stabilu skatu nākotnē, ar apziņu, ka nepieciešamības gadījumā tai būs valsts atbalsts. Ir jāatvieglo vecāku rūpes, bērnam augot, nodrošinot gan brīvpusdienas, gan auklītes dienestu.

Tāpat ir jāatbalsta trešā bērna piedzimšana, un pašlaik 2015. gada budžeta bāzē esot paredzēts, ka par pirmo bērnu tiks maksāts ģimenes valsts pabalsts astoņi lati (11,38 eiro), par otro – 16 lati (22,76 eiro), par trešo – 24 lati (34,15 eiro), sacīja politiķis. Par 2015. gada budžetu vēl būs jālemj 12. Saeimai.

I. Parādnieks skaidroja, ka labāks risinājums būtu – ja ģimenē ir divi bērni, tad 16 lati tiktu maksāti par katru no viņiem, un, ja ģimenē ir trīs bērni, tad 24 lati tiktu maksāti arī par katru no trīs bērniem. Latvijai jāņem vērā Igaunijas piemērs, kur par trešo bērnu pabalsts ir 96 eiro.
Konferencē priekšlikumi izstrādāti arī tādās jomās kā nodokļu sistēma, finansiālais atbalsts, tiešais atbalsts caur precēm un pakalpojumiem un atbalsts krīzes situācijās.

Kā ziņots, tuvāko gadu laikā ir jāatgriežas pie ģimenes valsts pabalsta diferenciācijas atkarībā no bērnu skaita, jo šis finanšu instruments samazina nabadzības risku ģimenēm ar bērniem, īpaši daudzbērnu ģimenēm, konferencē norādīja U. Augulis.

Savukārt L. Straujuma akcentēja, ka demogrāfijas jautājumā ir ļoti svarīgi ekonomiskie apstākļi, tāpēc, ja nav pienācīgi ienākumi un darbavietas, ir grūti gaidīt, ka vecāki sadūšosies uz vairāk bērniem ģimenē.