30.01.2014 13:14

Kailsala dēļ varētu izsalt 80 % apdrošināto ziemāju sējumu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kailsala dēļ varētu izsalt 80 % apdrošināto ziemāju sējumu diennaktsgramata.lv

Apdrošināšanas sabiedrības "BTA Insurance Company" apkopotā informācija par apdrošinātajiem ziemāju sējumiem liecina, ka kailsala dēļ 80 % apdrošināto ziemāju sējumu platības pastāv paaugstināts izsalšanas risks.

Ņemot vērā līdzšinējos laikapstākļus, vislielākais izsalšanas risks ziemāju sējumiem pastāv Latvijas centrālajā daļā, pavēstīja BTA sabiedrisko attiecību vadītāja Agnese Grīnberga.

Apdrošināšanas sabiedrības speciālisti, novembrī apsekojot apdrošinātos ziemāju sējumus, secināja, ka zemnieki īpašu uzmanību bija pievērsuši ziemāju sējumu šķirņu ziemcietībai, proti, zemnieki izvēlējās sējumu šķirnes ar ļoti labu ziemcietību, kas spēj pārziemot bargas ziemas. Tomēr arī šādas sējumu šķirnes nevar būt 100 % pasargātas no nelabvēlīgiem ziemas apstākļiem.

Latvijā esošais kailsals šogad janvārī rada paaugstinātu izsalšanas risku lielām ziemāju sējumu platībām. Vislielākās ziemāju sējumu platības no BTA apdrošinātiem sējumiem, kas varētu izsalt, ir ziemas kvieši (aptuveni 1000 hektāru), ziemas rapsis (aptuveni 500 ha), kā arī hibrīdie rudzi. Precīzu informāciju, kā ziemāji būs pārcietuši kailsalu, varēs uzzināt pavasarī, atsākoties augu veģetācijai.

"Visnelabvēlīgākie laikapstākļi ziemāju sējumiem šobrīd novērojami Latvijas centrālajā daļā, sākot no Saldus līdz Jēkabpilij. Zemā gaisa temperatūra un sniega segas neesamība rada augstu risku, ka šie sējumi var arī nepārziemot. Īpaši šim riskam ir pakļauti ziemas rapša sējumi. Ja sals pieņemsies spēkā un sniega segas biezums nepalielināsies, tad sējumiem tiks nodarīti neatgriezeniski zaudējumi un pavasarī varētu nākties sējumus pārsēt," norāda BTA Lauksaimniecības apdrošināšanas produktu vadītājs Andis Lillais.

"Kopējais zaudējumu apmērs sliktākā scenārija rezultātā varētu pat pārsniegt 200 000 eiro. Ja zemniekiem sals būs radījis neatgriezeniskus zaudējumus un šie sējumi būs bijuši apdrošināti pret izsalšanas risku, BTA pavasarī, konstatējot šos zaudējumus, būs gatavi operatīvi izskatīt atlīdzību pieteikumus un veikt izmaksas, lai zemnieki varētu koncentrēties svarīgākajam – pavasara lauku darbiem."

BTA atgādina, ka lauksaimniekiem, vēršoties Lauku atbalsta dienestā, ir iespēja izmantot arī valsts sniegto atbalstu – kompensāciju lauksaimniecības, tostarp sējumu, apdrošināšanas polišu iegādes izdevumu segšanai 50 % apmērā. Saskaņā ar Lauku atbalsta dienesta datiem 2013. gadā bija saņemts 2091 pieteikums par valsts sniegtā atbalsta saņemšanu lauksaimniecības apdrošināšanas polišu iegādei un izmaksāts valsts pabalsts 969 084 eiro apmērā.