26.01.2014 15:11

Gada laikā trūcīgo skaits Latvijā samazinājies par vairāk nekā 26 700

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gada laikā trūcīgo skaits Latvijā samazinājies par vairāk nekā 26 700 thoughtincarnate.com

Pagājušā gada laikā Latvijā reģistrēto trūcīgo iedzīvotāju skaits samazinājies par 26 753 cilvēkiem, liecina Labklājības ministrijas (LM) operatīvā informācija.

Pērn gada sākumā trūcīgās personas statuss bija spēkā 108 661 cilvēkam, bet gada beigās – 81 908. Tātad pagājušā gada janvārī par trūcīgiem bija atzīti 5,37 % no visiem valsts iedzīvotājiem, bet decembrī – 4,08 %.

Trūcīgo skaits pērn samazinājies ik mēnesi, izņemot augustu, kad tas palielinājās par 1304 cilvēkiem. 2012. gadā trūcīgo skaits sāka sarukt martā un turpināja samazināties visu atlikušo gadu.

Kārtību, kādā ģimenei vai atsevišķai personai tiek piešķirts minētais statuss, nosaka Ministru kabineta noteikumi "Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu". Viens no priekšnosacījumiem tā iegūšanai ir vidējie mēneša ienākumi pēdējo trīs mēneša laikā – tie nedrīkst pārsniegt 128,06 eiro. Atbilstību visiem kritērijiem vērtē un trūcīgā statusu piešķir vai atceļ pašvaldību sociālie dienesti.

Trūcīgā statuss iedzīvotājiem dod iespēju saņemt dažādu valsts un pašvaldību atbalstu, piemēram, garantētā minimālā ienākumu līmeņa pabalstu, mājokļa pabalstu, atbrīvojumu no līdzmaksājuma par kompensējamiem medikamentiem, no līdzmaksājuma par operāciju un no maksas par uzturēšanos "slimnīcu viesnīcās".