23.01.2014 15:41

Latvijā tradicionāli kūpinātos produktus mēģinās glābt ar īpašu statusu; uzņēmēju viedoklis, ja ES normas stāsies spēkā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. www.foto.delfi.lv/LETA

Zemkopības ministrija (ZM) ar pārtikas ražotāju nozaru organizācijām izvērtēs kūpinājumu ražotāju iespēju pielāgoties Eiropas Komisijas (EK) jaunajām prasībām.

Ja tiks secināts, ka ar pašreizējiem kūpināšanas paņēmieniem nav iespējams izpildīt jaunās normas, Latvija risinās ar EK jautājumu par atkāpes piemērošanu Latvijas kūpinātajiem pārtikas produktiem, vēsta "Nozare.lv".

Kā informēja ministrijas pārstāvji, ministrija ir aicinājusi Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādes asociāciju, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi un Latvijas Mājražotāju asociāciju līdz nākamās nedēļas beigām apkopot Latvijas ražotāju paškontroles analīžu datus par pārtiku piesārņojošo vielu koncentrācijas līmeņiem kūpinātā gaļā un kūpinātas gaļas produktos.

ZM arī aicina ražotājus iesniegt pamatotus argumentus, kādēļ ražotāji nevarētu izpildīt pēc šā gada 1. septembra paredzamās jaunās normas. Ražotāju paškontroles analīžu datus un priekšlikumus vēlams elektroniski nosūtīt jebkurai no minētajām organizācijām, norāda ZM.

Ja pēc iegūto datu analīzes ZM secinās, ka pie izmantotajiem kūpināšanas tehnoloģiskajiem procesiem nav iespējams sasniegt jaunās normas, Latvijas vērsīsies EK ar lūgumu pagarināt pārejas periodu un risinās ar EK jautājumu par atkāpes piemērošanu Latvijas kūpinātajiem pārtikas produktiem.

Kā ziņots, šā gada 1. septembrī beigsies trīs gadu pārejas periods, ko Eiropas Komisija (EK) noteica 2011. gadā, nosakot izmaiņas benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna normai. EK izmaiņas paredz, ka atļautā benzopirēna norma tiks samazināta no pieciem mikrogramiem uz diviem mikrogramiem uz kilogramu, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa no 30 mikrogramiem uz 12 mikrogramiem uz kilogramu. Vienlaikus norādīts, ka gaļas un zivju kūpināšanā arī pēc šī gada 1. septembra nebūs aizliegts izmantot koksni.

Jaunā EK norma iznīcinās "Rubeņus"
Gaļas kūpinājumu ražotāja SIA "Rubeņi" niša jau daudzus gadus bija cieši saistīta ar to, ka kūpināšana notiek uz īstas malkas. Nu uzņēmums pieļauj iespēju ražošanu pārtraukt, jo no septembra stāsies spēkā jauna Eiropas Komisijas (EK) ieviesta benzopirēna norma, ko "Rubeņi" izpildīt nespēj, trešdien vēstīja laikraksts "Diena".

Līdz šim pieļautais benzopirēna daudzums kūpinātas gaļas un zivju produktos bija pieci mikrogrami uz kilogramu, bet no septembra atļautais daudzums tiks samazināts līdz diviem mikrogramiem. "Mēs nevaram šīs normas izpildīt. Ja norma ir divi mikrogrami uz kilogramu, mēs nevaram kūpināt uz malkas. Pat cepot šašlikus, ja ar malku izkurina ogles, tur arī būs benzopirēns. Mājās, kurinot kamīnu, arī tur būs benzopirēns. Tagad tajos piecos mēs varam iekļauties, bet divos – tas ir neiespējami," teic uzņēmuma pārstāvis Zintis Skrīveris.

Viņš nenoliedz, ka viens no variantiem ir pārtraukt ražošanu, taču tas nozīmētu, ka bez darba paliktu gandrīz 70 cilvēku. Tāpat tiek pieļauta iespēja mainīt ražošanas veidu, pārejot uz elektronisko kūpināšanu. Šādas izmaiņas būtu smagas, jo "Rubeņi" ir pazīstami īpašās produktu garšas dēļ, ko veido kūpināšana uz malkas. "Mēs ceram un gaidām, ka Eiropas Savienības dalībvalstis izrādīs pretestību un izmaiņas nestāsies spēkā," teic Z. Skrīveris un bilst, ka uzņēmums pagaidām vēl negrasās vērsties pie atbildīgajām iestādēm, nogaidīs.

Citādi domā lielie ražotāji. "Rīgas miesnieka" mārketinga vadītāja Juliāna Juškeviča "Dienai" atklāj, ka saskaņā ar analīzēm nevienam uzņēmuma kūpinājumam rezultāti nav pārsnieguši vienu mikrogramu uz kilogramu: "Varam droši teikt, ka prasību pastiprināšana neietekmēs mūsu uzņēmumā ražoto produkciju. Mums nevajadzēs mainīt kūpinātās gaļas un kūpināto desu receptūras un ražošanas tehnoloģiju."

Īsto dūmu kūpinātavu ražotājs neslēpj sašutumu par jaunajiem ES izdomājumiem

Latvijā lielākais īsto dūmu kūpinātavu ražotājs "ABAS.lv" pievienojas sabiedrības sašutumam par dabīgo dūmu aizliegumu – Eiropas Savienības noteiktajām izmaiņām gaļas kūpināšanas normās.

Guntara Indriksona, SIA "Linda 1" valdes priekšsēdētāja, komentārs portālā apollo.lv:

"Uzskatām, ka Eiropas Komisijas aizliegums izmantot dabīgos dūmus kūpināšanas procesā ir būtisks šķērslis Latvijas mājražošanas un mazo pārtikas pārstrādes uzņēmumu attīstībai, kuru galvenā tirgus niša ir izcils un dabīgi kūpināts produkts – gaļa, zivis, vista vai siers.

Plānojam vērsties pie Latvijas pārstāvjiem Eiropas Parlamentā un aicināt tos darīt visu nepieciešamo, lai novērstu Eiropas Savienības noteikto prasību izmaiņas gaļas kūpināšanas normās spēkā stāšanos un apdraudējumu mazā un vidējā biznesa pastāvēšanai, kuru pamatdarbība ir saistīta ar dabīgi kūpinātu lauku labumu ražošanu no vietējām izejvielām.

Mūsdienās gaļas, sieru vai zivju klasisks kūpinājums ir kļuvis par dārgu delikatesi. Kāpēc? Jo pārtikas industrija, kas realizē neiedomājamu daudzumu vienveidīgas "kūpinātas" produkcijas, dabīgas ēdienu garšas iegūšanai lieto aizvietotājus ar garšas pastiprinātājiem, un šādi bojā konkurenci tirgus nišā. Šiem garšas aizvietotājiem un pastiprinātājiem ar dabīgu ēdienu ir maz sakara, taču to priekšrocība ir zema pašizmaksa, un to pielietošana ir rūpnieciski ērtāka.

Komentējot Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā izplatīto skaidrojumu par kūpinājumu aizliegumu, mēs noteikti nevaram piekrist, ka:

1. palielinot attālumu starp kūpināmo produktu un dūmu avotu, samazinātos to intensitāte un kaitīgums – gluži pretēji, jo tālāk dūmu avots atrodas no kūpināmā produkta, jo vairāk malkas ir jādedzina, lai noturētu temperatūru;

2. kūpināšanas laikā tauku pilēšanu no produkta dūmu avotā nav un netiek pieļauta nevienā no jau esošajām sentēvu kūpināšanas metodēm arī līdz šim.

Vienlaikus mēs piekrītam EK komisijas centieniem novērst neveselīgas un lētas pārtikas produkcijas ražošanu un realizāciju.

Papildus atgādinām, ka atkarībā no receptūras kūpināšanas temperatūras svārstās robežās no 350 līdz 900 pēc Celsija, kas salīdzinājumā ar citiem pārtikas termiskās pārstrādes veidiem ļauj saglabāt pēc iespējas vairāk vērtīgo uzturvielu.

Mēs, "ABAS.lv" ērtās kūpināšanas idejas radītāji, par savu misiju esam izvēlējušies kūpinātās garšas pasauli padarīt pieejamu katram, un aicinām Latvijas sabiedrību izvēlēties Latvijas ražotāju dabīgos kūpinājumus un iedrošināt šos uzņēmējus cīnīties par mazā un vidējā biznesa saglabāšanu.

Kūpināšana ir viens no cilvēces senākajiem pārtikas sagatavošanas un pārstrādēs veidiem. Vai kāds var iedomāties Jāņu galdu bez kūpinātas vistas vai Zvejnieksvētkus bez kūpinātām zivīm? Pasaulē ir tūkstošiem dažādu kūpinājumu recepšu – neskaitāmas kūpinātu desu šķirnes, gaļas, zivju, nemaz nerunājot par dabīgi kūpinātiem sieriem. Cik no tā visa ir baudījuši Latvijas iedzīvotāji? Pateicoties šim Eiropas Komisijas lēmumam, šie produkti atbilstošā kvalitātē būs pieejami arvien mazāk.

"ABAS.lv" ir SIA "Linda 1" radīta preču zīme, zem kuras Latvijā kopš 2008. gada tiek ražotas dūmu kūpinātavas gan komerciālām, gan nekomerciālām vajadzībām. Uzņēmums savu darbību mērķtiecīgi paplašina eksporta tirgos Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Vācijā un Rumānijā.