13.01.2014 15:37

"Latvijas Krājbankas" krimināllietā divām personām celtas apsūdzības

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Latvijas Krājbankas" krimināllietā divām personām celtas apsūdzības Krišjānis Grantiņš

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors, izvērtējot kriminālprocesa materiālus tā dēvētajā "Latvijas Krājbankas" krimināllietā, ir pieņēmis lēmumu par divu personu saukšanu pie kriminālatbildības.

Latvijas Republikas Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga informēja, ka vienai personai apsūdzība celta pēc Krimināllikuma pantiem par piesavināšanos, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu, kā arī grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu. Savukārt otrai personai apsūdzība celta par piesavināšanās organizēšanu.

Kriminālprocesa lielā apjoma dēļ, kā arī lai neradītu šķēršļus kriminālprocesa attiecību noregulēšanai saprātīgos termiņos un sekmētu kriminālprocesa efektīvu norisi, prokurors kriminālprocesu sadalīja un procesu daļā nosūtīja Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei tālākai izmeklēšanai.

Apsūdzēto vārdus prokuratūra neatklāj. TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka pie kriminālatbildības tika lūgts saukt bijušo bankas prezidentu Ivaru Priedīti, līdzīpašnieku Vladimiru Antonovu, kā arī citus bijušos kredītiestādes valdes locekļus.

Turklāt šī kriminālprocesa ietvaros atsevišķā lietvedībā bija izdalīts materiāls par noziedzīgi iegūtas mantas atzīšanu. 2013. gada 29. oktobrī Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa slēgtā tiesas sēdē izskatīja Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes un Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras pieteikumu par akciju sabiedrības "Latvijas Krājbanka" noziedzīgi iegūtas mantas atzīšanu 15 025 222 eiro apmērā.

Tiesa par noziedzīgi iegūtu mantu atzina akciju sabiedrības "Latvijas Krājbanka" naudas līdzekļus 15 000 000 eiro apmērā, savukārt daļā par 25 222 eiro procesu par noziedzīgi iegūtu mantu izbeidza.

Pieteikuma iesniedzēji uzskatīja, ka tiesas pieņemtais lēmums nav likumīgs, tāpēc Rīgas apgabaltiesā tika iesniegtas apelācijas sūdzības.

Rīgas apgabaltiesa slēgtā tiesas sēdē lietu apelācijas kārtībā skatīja šāgada 7. janvārī, apmierināja Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes un Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras sūdzību un atcēla Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 29. oktobra lēmumu daļā par 25 222 eiro procesa par noziedzīgi iegūtu mantu izbeigšanu.

Līdz ar to par noziedzīgi iegūtu mantu tika atzīti un atgūti "Latvijas Krājbankas" naudas līdzekļi 15 025 222 eiro apmērā. Šis Rīgas apgabaltiesas lēmums nav pārsūdzams.