09.01.2014 15:04

Prokurors Mežsargs savulaik vilināts atteikties no Ventspils lietas

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Prokurors Mežsargs savulaik vilināts atteikties no Ventspils lietas www.delfi.lv

Izdienas pensijā aizgājušais prokurors Andis Mežsargs, izmeklējot tā dēvēto Ventspils amatpersonu lietu, kurā lielākā uzmanība pievērsta Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Venstpilij"), savulaik saņēmis vairākus "stimulējošus mājienus", lai atteiktos no šīs lietas pārbaudes, intervijā žurnālam "Playboy" stāsta A. Mežsargs.

Mežsargs Ventspils amatpersonu pārbaudes lietu sāka vērtēt 2003. gadā. Lietas pārbaudes laikā viņam esot doti dažādi mājieni, tostarp stimulējoši, piemēram, A. Mežsargam esot piedāvāts virsprokurora amats, kas nozīmētu automātisku atteikšanos no šīs pārbaudes.

"Lai es atteiktos no šīs lietas pārbaudes, mani piedāvāja nodrošināt vai nu uzreiz vienā reizē uz visu atlikušo dzīvi, vai nu regulāri līdz mūža beigām," pauda bijušais prokurors, norādot, ka visos gadījumos viņš esot rīkojies atbilstoši likumam. "Savukārt pašām personām pateicu – maksimums, ko tev varu izdarīt, es varu nerakstīt oficiālu iesniegumu. Pirmais tāds piedāvājums bija 2003. gada nogalē, pēdējais vēl 2008. gadā, kad jau faktiski lieta gāja uz tiesu," stāstījis A. Mežsargs.

A. Mežsargs intervijā arī norādījis, ka "laikā, kad tika sākta pārbaude, valsts iestādes, kurām vajadzētu nodrošināt šī procesa operatīvo norisi, patiesībā ar šādām darbībām vērsās pret procesa virzītāju". Bijušais prokurors pastāstīja, ka tolaik tika noklausītas viņa telefonsarunas.

"Turklāt mani nenoklausījās kā prokuroru A. Mežsargu, lai pārbaudītu, vai viņš nav korumpēts. Mans mobilā telefona numurs tika ielikts vienā operatīvajā izstrādes lietā, kuras ietvaros mani arī noklausījās. Tāds bija valsts atbalsts, ko es tajā brīdī saņēmu. Arī par plānoto [Lemberga] aizturēšanu mēs informējām ārkārtīgi šauru personu loku – nolūkā, lai šī informācija neizplatās," stāstīja A. Mežsargs, atzīmējot, ka tik un tā informācija par gaidāmo Aivara Lemberga aizturēšanu noplūda.

Uz jautājumu, vai informācija noplūda no valsts augstākajām amatpersonām, A. Mežsargs atbildēja noliedzoši, norādot, ka informācijas noplūde notika no iestādes, kurai vajadzētu veikt operatīvo atbalstu šajā kriminālprocesā. Plašākus komentārus A. Mežsargs par notikušo nesniedza.

A. Mežsargs intervijā apstiprinoši atbildējis uz jautājumu, vai Latvijā ir vērojamas valsts struktūru un noziedzīgās pasaules saaugšanas pazīmes.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesā turpinās tā dēvētās Lemberga krimināllietas izskatīšana. Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008. gada otrajā pusē. Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009. gada 20. augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Vēl daļa Ventspils amatpersonu lietas joprojām atrodas prokuratūrā.