08.01.2014 14:54

Straujuma piedāvā partijām savu variantu ministru amatu sadalei

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Straujuma piedāvā partijām savu variantu ministru amatu sadalei Zemkopības ministrija

Ministru prezidenta amata kandidāte Laimdota Straujuma ("Vienotība") jauno valdību veidojošajām partijām piedāvājusi savu redzējumu par ministriju sadali, pēc tikšanās ar partiju pārstāvjiem informēja L. Straujuma.

Saskaņā ar viņas piedāvājumu "Vienotība" varētu uzņemties atbildību par Finanšu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Aizsardzības ministriju, kā arī kopā ar neatkarīgajiem Saeimas deputātiem arī par Satiksmes ministriju.

Reformu partijai (RP) piedāvāts ieņemt ekonomikas ministra, veselības ministra un iekšlietu ministra amatus.

Nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK L. Straujuma aicina izvirzīt pārstāvjus Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas, Kultūras ministrijas un Tieslietu ministrijas vadīšanai.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienībai piedāvāts uzņemties atbildību par Zemkopības ministriju, Labklājības ministriju un Ārlietu ministriju.

Kā atklāja L. Straujuma, uz diviem gadiem varētu izveidot arī Eiropas lietu ministra amatu.

Jau šodien sarunas laikā izskanēja, ka ar ministrijām varētu "samainīties" RP un "Vienotība", tad IZM turpināt pārraudzīt RP, bet VM – "Vienotība". Arī pie frakcijām nepiederošo deputātu līderis Klāvs Olšteins pauda viedokli, ka savos amatos būtu jāpaliek līdzšinējai ministrei Ingrīdai Circenei ("Vienotība"), kā arī satiksmes ministram Anrijam Matīsam.

Savu vērtējumu par L. Straujumas piedāvājumu partijas sniegšot rīt.

Ministru prezidenta amata kandidāte šodien pēc tikšanās ar partiju pārstāvjiem norādīja, ka tā dēvēto resursus tērējošo ministriju sadalījumā iespējamas izmaiņas un šis esot tikai piedāvājums diskusijai. Tāpat iespējamas arī citas izmaiņas.

Šodien neesot runāts par konkrētiem ministru amatu kandidātiem.

Šodien politiķiem nebija iebildumu pret to, ka turpinātos taupības un budžeta saglabāšanas režīms, pauda L. Straujuma. Tāpat starp svarīgākajiem jaunās valdības uzdevumiem būs nevienlīdzības mazināšana, izglītība, kā arī demogrāfija.

Kā ziņots, līdz šim "Vienotības" līderi izteikušies, ka ministrijas starp topošās koalīcijas partneriem būtu jāsadala līdzvērtīgi, proti, katra partija varētu uzņemties atbildību par trīs ministrijām, savukārt "Vienotība" – par četrām, tostarp Finanšu ministriju.

Viens no principiem, kā sadalīt ministrijas starp partneriem, paredzētu, ka katrai partijai pienāktos pa vienai "resursu" ministrijai (Satiksmes ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Ekonomikas ministrija, Zemkopības ministrija), pa vienai "atbildības" ministrijai (Labklājības ministrija, Veselības ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Kultūras ministrija) un pa vienai no "spēka" un "stratēģiskajām" jeb tiesiskā bloka ministrijām (Aizsardzības ministrija, Tieslietu ministrija, Ārlietu ministrija, Iekšlietu ministrija).

Oficiāli politiķi uzsver, ka pašlaik amati jaunajā valdībā vēl netika sadalīti.

Patlaban ir diezgan liela varbūtība, ka savus amatus arī jaunajā valdībā saglabās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK virzītā kultūras ministre Dace Melbārde, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP), kā arī satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Tāpat pastāv liela iespējamība, ka Zemkopības ministriju vadīs deputāts Jānis Dūklavs (ZZS), savukārt politisko atbildību par Finanšu ministriju uzņemsies "Vienotība". Pagaidām gan nav skaidrības, kurš vadīs Finanšu ministriju, proti, iepriekš netika izslēgta iespēja, ka to varētu darīt pašreizējais ministrs Andris Vilks ("Vienotība"), tomēr par ministru varētu kļūt arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs ("Vienotība").

Līdz šim tika uzskatīts, ka savu amatu varētu saglabāt arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP), tomēr pašlaik izskan versija, ka šim amatam varētu tikt vērtēts arī Saeimas deputāts Raimonds Vējonis (ZZS).

Savukārt Ekonomikas ministriju negribot pazaudēt Reformu partija, kuras virzītais Daniels Pavļuts pašlaik vada šo ministriju. Tomēr no politiķu teiktā izriet, ka D. Pavļutam savu amatu saglabāt, visticamāk, neizdosies, tāpēc kā kompromisa variantu Reformu partija šim amatam būtu gatava piedāvāt pašreizējo izglītības un zinātnes ministru Vjačeslavu Dombrovski (RP).

Savukārt par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju atbildību gribētu uzņemties Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kura kā potenciālu kandidātu varētu piedāvāt no ZZS saraksta 11. Saeimas vēlēšanās kandidējušo advokātu, bijušo Ventspils ostas valdes locekli Arti Stucku, kā arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kura šo ministriju uzticētu vadīt deputātam Eināram Cilinskim.

Iespējams, amatu jaunajā valdībā varētu saglabāt arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V), savukārt Tieslietu ministrijas pārraudzību jaunajā valdībā varētu turpināt nacionālā apvienība.

Kā iespējamais kandidāts labklājības ministra amatam līdz šim neoficiāli tika nosaukts deputāts Uldis Augulis (ZZS), bet izglītības un zinātnes ministra amatam neoficiāli tika vērtēta pašreizējā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Ina Druviete.