07.01.2014 09:43

Straujuma pašlaik neredz sevi kā premjera amata kandidāti pēc Saeimas vēlēšanām

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Straujuma pašlaik neredz sevi kā premjera amata kandidāti pēc Saeimas vēlēšanām Zemkopības ministrija

Ministru prezidenta amatam nominētā Laimdota Straujuma ("Vienotība") šajā amatā grasās nostrādāt līdz Saeimas vēlēšanām, bet vismaz pašlaik pēc tām neredz sevi kā "Vienotības" premjera amata kandidāti.

L. Straujuma šorīt Latvijas Radio stāstīja, ka piedāvājumu iestāties "Vienotībā" saņēmusi jau pirms diviem gadiem, kad viņa uzņēmās zemkopības ministres amatu. Pagājušā gada izskaņā jau bijusi panākta vienošanās par to, ka L. Straujuma kandidēs Saeimas vēlēšanās un līdz ar to viņa iestāsies "Vienotībā", bet valdības veidošanas norises pasteidzinājušas procesu. Piedāvājot L. Straujumai uzņemties premjera pienākumus, "Vienotība" neesot nākusi ar uzstādījumu, ka viņai jāiestājas partijā.

Topošā Ministru prezidente apzinās savu atbildību pret "Vienotību", proti, ja viņas vadītās valdības darbs būs nesekmīgs, tas būs negatīvs sitiens šā gada rudens Saeimas vēlēšanās.

L. Straujumu uzņemties Ministru prezidenta pienākumus uzrunājuši Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete un demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis. Sākotnēji L. Straujuma atteikusies, tad nākuši citi kandidāti, līdz sekojis vēl viens V. Dombrovska un S. Kalnietes piedāvājums. Šoreiz L. Straujuma piekritusi, jo izjutusi "zināmu atbildību" pret to, kas notiek valstī, un to, ko darījis V. Dombrovskis. Turklāt īsā darbam atvēlētā laika dēļ vieglāk premjera pienākumus ir uzņemties cilvēkam, kas jau strādā valdībā.

Pašlaik L. Straujuma ir saņēmusi konceptuālu visu centriski labējo partiju atbalstu kļūšanai par Ministru prezidenti. Viņa domā, ka jauno valdību varētu apstiprināt līdz 23. janvārim, piemēram, 21. vai 22. janvārī.

Pēc L. Straujumas vārdiem, šajās dienās sāksies topošo koalīcijas partneru sarunas par amatiem. Viņa apgalvoja, ka amatu sadale sāksies no baltas lapas, bet kaut kādi izskanējušie vārdi esot tikai piezīmes uz lapas malām.