04.01.2014 22:40

Āboltiņa nav mainījusi savu nostāju un joprojām neplāno uzņemties premjera pienākumus

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Āboltiņa nav mainījusi savu nostāju un joprojām neplāno uzņemties premjera pienākumus Reinis Inkēns

Saeimas priekšsēdētāja un "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa nav mainījusi savu nostāju un pašlaik neplāno uzņemties valdības vadīšanu.

Uz jautājumu, vai apsver iespēju mainīt savu viedokli un tomēr piekrist uzņemties Ministru prezidenta amata pienākumus, S. Āboltiņa aģentūrai LETA šovakar atbildēja noraidoši.

Kā ziņots, 5. janvārī S. Āboltiņa plāno atgriezties Latvijā no ārzemēm, lai jau 6. janvārī piedalītos koalīcijas sadarbības padomes sēdē un "Vienotības" valdes sēdē, pēc kuras savukārt "Vienotība" kopā ar Reformu partiju (RP) varētu nosaukt savu izraudzīto Ministru prezidenta amata kandidātu, tā iekļaujoties Valsts prezidenta Andra Bērziņa partijām noteiktajā termiņā.

S. Āboltiņas partijas biedri izteikušies, ka viņas kandidatūra premjera amatam būtu vērtējama ļoti pozitīvi, taču "Vienotības" līdere pati Valsts prezidentam uz neoficiālu piedāvājumu uzņemties valdības vadīšanu pirms mēneša atbildēja noraidoši. Vēlāk gan laikraksts "Diena" ziņoja, ka gadumijā S. Āboltiņa neesot izslēgusi iespēju kļūt par Ministru prezidenta amata kandidāti.

Publiskajā telpā kā iespējamie premjera amata kandidāti izskanējuši zemkopības ministre Laimdota Straujuma un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP). Tomēr šaubas raisot jautājums par to, vai "Vienotība" būs gatava premjera amatam virzīt cilvēku, kurš nav partijas biedrs, kā tas pašlaik ir ar L. Straujumu, savukārt E. Rinkēvičs jau iepriekš atteicies kļūt par premjera amata kandidātu.

Līdzšinējais premjerministrs Valdis Dombrovskis 27. novembrī paziņoja par atkāpšanos no amata. Viņš paskaidroja, ka tādā veidā uzņemas politisko atbildību par Zolitūdes traģēdiju, kas prasīja 54 cilvēku dzīvību.

Pēc demisijas ir notikušas vairākas politisko konsultāciju kārtas, "Vienotība" divas reizes piedāvājusi premjera amata kandidātus, taču abas reizes Valsts prezidents Andris Bērziņš tos noraidījis.

Prezidents informējis, ka gaidīs no partijām vienošanos par kādu premjera amata kandidātu, bet, ja līdz 7. janvārim to nesagaidīs, nāks klajā ar paziņojumu par savu izraudzīto kandidātu, kas, pēc Saeimas priekšsēdētājas S. Āboltiņas teiktā, esot Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO Māris Riekstiņš.