06.12.2013 17:01

Divos lielveikalos Rīgā konstatēti konstrukciju nestspējas apdraudējumi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pēc Rīgas pilsētas būvvaldes rīkotājām pārbaudēm sabiedriskas nozīmes ēkās divās no tām – "Rimi" veikalā A. Deglava ielā 110 un "Maxima" veikalā Lubānas ielā 117, tirdzniecības centrā "Sahara" – tika konstatēts iespējams to konstrukciju nestspējas apdraudējums:

Neilgi pēc šī paziņojuma abi veikali tika slēgti līdz tālākai apstākļu noskaidrošanai.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa informēja, ka, veicot ekspluatācijā nodoto lielveikalu "Maxima" vizuālu apsekošanu, būvvalde ir konstatējusi, ka tirdzniecības centrā "Sahara", kurā atrodas lielveikals "Maxima", nesošajās konstrukcijās visos tā stāvos ir novērojama caurejoša plaisa, kuras platums vietām sasniedz 2–3 centimetrus.

Būvvalde ir informējusi minētā tirdzniecības centra īpašnieku par vizuālās apsekošanas laikā konstatēto, kā arī uzdevusi nekavējoties veikt tirdzniecības centra nesošo konstrukciju tehnisko apsekošanu, lai noskaidrotu plaisu rašanās iemeslus un to iespējamo ietekmi uz ēkas noturību un drošību.

Veicot ekspluatācijā nodoto "Rimi" lielveikalu vizuālu apsekošanu, būvvalde ir konstatējusi, ka vizuāli ir novērojama Augusta Deglava ielā esošā lielveikala "Rimi" jumta konstrukciju (siju) izliece, vietām novērojami jumta ieseguma bojājumi (t.sk. korozija), kā arī plaisas lielveikala ārsienās.

Būvvalde ir informējusi minētā lielveikala īpašnieku par vizuālās apsekošanas laikā konstatēto, kā arī uzdevusi nekavējoties veikt lielveikala ēkas tehnisko apsekošanu, lai noskaidrotu tās konstrukciju noturību un drošību.

Būvvaldei nav piešķirtas tiesības apturēt ēku ekspluatāciju. Par ēku ekspluatācijas pieļaujamību un cilvēku drošu uzturēšanos tajās atbild minēto ēku īpašnieki. Tādējādi pirms apmeklētāju ielaišanas ēkās to īpašniekiem jānovērtē ēku tehniskais stāvoklis un jāapzinās visi ar drošību saistītie riski.

Rīgas pilsētas Būvvalde ir veikusi dokumentācijas un vizuālo pārbaudi 61 veikalā "Maxima", 14 būvuzņēmuma SIA "Re&Re" objektos, 58 veikalos "Rimi/Supernetto", 48 sabiedriski nozīmīgās ēkās, kam būvatļaujas bija izsniegtas 2013. gadā, 61 sabiedriski nozīmīgā ēkā, kam būvatļaujas tika izsniegtas 2012. gadā. Sešos objektos būvdarbi ir tikuši apturēti, no tiem divos objektos ir novērsti konstatētie trūkumi un būvdarbi ir atsākti. Savukārt piecos objektos ir konstatēta patvaļīga ekspluatācija.