29.11.2013 10:49

Ģenerālprokurors: Zolitūdes izmeklēšanas gaitā ir jūtams spiediens

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Gan Valsts policijas (VP), gan Ģenerālprokuratūras vadība izjūt spiedienu, izmeklējot Zolitūdes traģēdiju, - LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Pagaidām VP vadība, ministrs ļoti cienīgi izturas pret šo spiedienu.

Kā sacīja ģenerālprokurors, kā piemēru spiediena izdarīšanai var minēt arī divu "Saskaņas centra" (SC) Saeimas deputātu vēstuli ģenerālprokuroram ar prasību ierosināt krimināllietu par Zolitūdes traģēdijā "notikušo masveida slepkavību". Kalnmeiers gan pašu vēstuli vēl neesot saņēmis, par to uzzinājis no medijiem.

Viņš uzsver, ka SC deputātu pārmetumi par "tiesībsargājošo iestāžu un ģenerālprokurora bezdarbību ir nekorekti un juridiski nepamatoti, tas ir divu personu viedoklis.

Kalnmeiers norādīja, ka pašlaik darbu turpina 45 izmeklētāji, trīs uzraugošie prokurori, "neviens netiek maldināts, un dokumenti netiek slēpti". Visi dokumenti ir pieejami. Vienīgais apgrūtinājums ir ar izmeklētāju piekļuvi nogruvušajai lielveikala ēkai, kas joprojām ir nedroša, lai tajā uzturētos cilvēki.

Pēc ģenerālprokurora teiktā, saguvušajā ēkā joprojām četru nomnieku telpās atrodas viņu prece un inventārs, ko arī ēkas nedrošības dēļ pašlaik nav iespējams izvest.

Uz jautājumu, kad varētu gaidīt pirmos ekspertīžu rezultātus, Kalnmeiers sacīja, ka tam nepieciešami vismaz pāris mēnešu, turklāt pirms tam nepieciešams arī sagatavoties ekspertīzei. "Nevar nodot ekspertiem 100 maisus ar atlūzām un uzdot jautājumu, kāpēc sagruva lielveikals," sacīja ģenerālprokurors, piebilstot, ka katram ekspertīzei nododamajam priekšmetam nepieciešams konkrēts nosaukums, specifikācija, ekspertiem ir jāuzdod profesionāli jautājumi, lai slēdzienā korekti varētu atspoguļot lietu sasaisti ar sekām un izdarīt secinājumus par nogruvuma iemesliem.

Visu šo tehnisko formalitāšu un specifikācijas dēļ vislabākais risinājums izmeklēšanai būtu vietējo ekspertu piesaiste, - ārvalstu ekspertiem visi šie termini un procesi jātulko, kas jau aizņem laiku, pēc tam jātulko arī viņu ekspertīzes slēdziens, lai nekas netiktu pārprasts, nesaprasts. Turklāt ārvalstu ekspertiem ir nepieciešams laiks, lai iepazītos ar Latvijas būvnormatīviem un citiem specifiskiem jautājumiem, lai saprastu būvniecības atbilstību.

Jau ziņots, ka Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesā pagaidām nav neviena aizturētā, pratina lieciniekus un sagruvušās ēkas būvniecības procesā iesaistītos un vāc pierādījumus.

Saistībā ar Zolitūdē notikušo traģēdiju, kurā gāja bojā 54 cilvēki, ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 239. panta 2. daļas - par būvniecības noteikumu pārkāpšanu. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu. Izmeklēšanas gaitā kriminālprocesu var arī pārkvalificēt pēc citiem pantiem.