27.11.2013 16:15

Dombrovskis atkāpjas no amata; sarunas par jaunu valdību sāksies nākamnedēļ (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu paziņojis par atkāpšanos no valdības vadītāja amata. Tādējādi viņa valdība ir kritusi.

"Gribu pateikt paldies Latvijas sabiedrībai par tās līdzdalību, ko esmu jutis smagajā ekonomikas un finanšu krīzes pārvarēšanā un kas ļauj Latvijai atgriezties uz izaugsmes ceļa. Vēlos atvainoties par tām lietām, kas nav izdevušās," žurnālistiem paziņoja Dombrovskis.

Uzņemoties politisko atbildību par Zolitūdes traģēdiju, viņš uzskata, ka pašreiz ir nepieciešama jauna valdība, kurai ir skaidrs Saeimas vairākuma atbalsts un kura ar jaunu uzticības mandātu spēs risināt valstī esošās problēmas.

Vēlāk preses brīfingā V. Dombrovskis atklāja, ka pēdējo dienu laikā apsvēris iespēju demisionēt, taču lēmumu pieņēmis tikšanās laikā ar Valsts prezidentu un par to viņu jau informējis rakstiski. Dombrovskis arī norādīja, ka nav gatavs vadīt nākamo valdību un, visticamāk, varētu atgriezties Saeimā kā deputāts.

Dombrovskis valdību vada kopš 2009. gada marta. Pirmo reizi Ministru prezidenta amatā Dombrovskis tika apstiprināts 2009. gada 12. martā, otro reizi – 2010. gada 3. novembrī. Trešo reizi par valdības vadītāju viņš tika apstiprināts 2011. gada 25. oktobrī.

Valsts prezidents Andris Bērziņš 4. decembrī sasaucis Nacionālās drošības padomes sēdi. Tajā tiks izvērtēta situācija saistībā ar Zolitūdes traģēdiju, kurā gāja bojā 54 cilvēki.

"Katram pašām, kas ir bijis iesaistīts visu to izšķirošo lēmumu pieņemšanā, kuri varēja ietekmēt Zolitūdes notikumu gaitu, ir jāizvērtē gan sava politiskā, gan morālā atbildība un jāpieņem lēmums, kā rīkoties tālāk," A.Bērziņš citēts Valsts prezidenta kancelejas Preses dienesta paziņojumā.

Ņemot vērā to, ka šī nedēļa ir sēru un Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo bēru nedēļa, kā arī respektējot jaunas valdības veidošanas procesa gaitu, kuras laikā Valsts prezidents plāno tikties ar visiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, līdz pirmā sarunu raunda noslēgumam Valsts prezidents apturējis jebkādu komentāru sniegšanu par šo tematu.

Pēc pirmā sarunu raunda Valsts prezidents informēs žurnālistus par saviem secinājumiem un tālāko attīstības redzējumu. Andra Bērziņa izvirzītais mērķis ir izveidot jaunu valdību vēl šajā gadā.