25.11.2013 17:09

Zolitūdes traģēdijā cietušos atbalstīs pēc individuāliem plāniem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Labklājības ministrija (LM) pirmdien ar iesaistītajām pusēm vienojās par turpmāku koordinētu sociālās palīdzības sniegšanu Zolitūdē notikušajā traģēdijā cietušajiem.

"Nenoliedzami notikusī traģēdija atstās cietušajiem ilgstošas sekas, ar kurām būs jāvar sadzīvot visu atlikušo mūžu. Tāpēc, lai gan šobrīd būtiskākais uzdevums ir nodrošināt sociālo palīdzību tiem cilvēkiem, kam tas ir nepieciešams, paralēli jāstrādā arī pie ilgtermiņa atbalsta plānu izstrādes katram traģēdijā cietušajam. Tas ir svarīgi, lai traģēdijas rezultātā cilvēku situāciju nepasliktinātu," uzsvēra LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Ņemot vērā katras cietušās ģimenes vajadzībām ilgtermiņā, Rīgas Domes Labklājības departaments izvērtēs nepieciešamību izstrādāt individuālos sociālās rehabilitācijas plānus katram cietušajam cilvēkam. Tas vajadzīgs, lai atbalstu novirzītu pēc iespējas mērķtiecīgāk.

LM informēja, ka cilvēkiem, kuri šobrīd vēl atrodas stacionāros, medicīnisko rehabilitāciju un nepieciešamības gadījumā arī tehniskos palīglīdzekļus nodrošinās Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari". Savukārt cilvēkiem, kuri jau ir izrakstīti no stacionāra, ir jādodas pie sava ģimenes ārsta, kurš izvērtēs nepieciešamību pēc medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumiem.

LM rīcībā esošā aktuālā informācija liecina, ka šobrīd ir 2 bērni, kuri zaudējuši vienu no vecākiem un 1 bērns, kurš ir zaudējis abus vecākus. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas krīzes komanda skolās, kurās tas nepieciešams, nodrošinās psiholoģisko palīdzību un atbalstu.

Lai nodrošinātu gan sociālās, gan medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus bojāgājušo tuviniekiem, cietušajiem un glābējiem, otrdien, 26.novembrī, LM izskatīšanai valdībā virzīs rīkojuma projektu, kurā paredzēta nepieciešamā rīcība un iesaistītās institūcijas.

LM norāda, ka pirmā palīdzība tiks nodrošināta visu bojāgājušo tuviniekiem un ģimenes locekļiem. Savukārt pēc tam, ka būs pieņemts lēmums par atzīšanu par cietušo Krimināllikuma procesa ietvaros, piešķiramās palīdzības apjoms tiks precizēts.

Cilvēkiem jāvēršas RD Labklājības departamentā Baznīcas ielā 19/23, 1. stāvā, lai saņemtu nepieciešamo finansiālo un psiholoģisko palīdzību. RD strādā arī Sociālās integrācijas valsts aģentūras un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciālisti, kas konsultē un pieņem pieteikumus sociālās rehabilitācijas pakalpojumu un nepieciešamo pabalstu saņemšanai. SIVA piedāvā 10 dienu apmaksātus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus cietušajiem un cietušo/bojāgājušo cilvēku tuviniekiem.

Papildu informāciju par iespējamo sociālo palīdzību un sociālajiem pakalpojumiem var saņemt, zvanot uz Rīgas Domes bezmaksas informatīvo tālruni 80005055 vai 67105048.

"Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimante informēja, ka pašlaik ir saziedoti 373 500 latu traģēdijā cietušo atbalstam. No pirmās iedzīvotāju saziedotās naudas katram cietušajam izsniegs vienreizējo pabalstu 4500 latu apmērā būtiskāko vajadzību nodrošināšanai. Savukārt par turpmāko saziedotās naudas izlietojumu cietušo vajadzību nodrošināšanai "Ziedot.lv" lems kopā ar LM un Rīgas Domes Sociālās pārvaldes Labklājības departamentu.

No pirmdienas, 25. novembra, darbojas arī LM konsultatīvais tālrunis 67021555. Zvanot uz to, traģēdijā cietušie un bojāgājušo tuvinieki var konsultēties par iespējām saņemt sociālās un medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus, kā arī tehniskos palīglīdzekļus.