25.11.2013 09:24

Dombrovskis: "Maxima" traģēdija ir smags noziegums

Autors  www.delfi.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Traģēdija Zolitūdē ir smags noziegums, tas tieši tā ir jāsauc - par noziegumu, un tas kā tāds ir jāizmeklē, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" pirmdien paziņoja premjers Valdis Dombrovskis.

Taujāts par valdības politisko atbildību notikušajā, premjers sacīja, ka tā ir "šo gadījumu izmeklēt un novērst to, lai šādi gadījumi neatkārtotos." Pašreiz valdībai ir jāstrādā pie tā.

Dombrovska vadītās valdības iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) Latvijas Radio pirmdienas rītā atzina, ka ar premjeru pārrunājis jautājumu par politisko atbildību. "Mana politiskā atbildība saistīsies ar to, kādā termiņā būs rezultāts policijas izmeklēšanā," atzina Kozlovskis. Viņš apliecināja – abi ar Valsts policijas priekšnieku Intu Ķuzi viņi solījuši, ka izmeklēšanai būs ātri rezultāti.

Arī premjers uzsvēra, ka gan izmeklēšanas,gan sistēmas pilnveidošanas ziņā darbam jānotiek maksimāli īsā laikā.

Premjers uzsvēra, ka tagad ir jākoncentrējas uz divām lietām – viens aspekts ir palīdzība cietušajiem, kam atbalsta sniegšanu jau apliecinājusi valdība, bet otrs aspekts – izmeklēšana un vainīgo amatpersonu saukšanu pie atbildības.

Dombrovskis uzsvēra, ka būvvaldēs amatpersonas ar saviem saskaņojumiem uzņemas reālu atbildību, sakot, ka šeit nevar būt situācijas, kad kārtējo reizi nav neviena vainīgā.

Premjers sacīja, ka pats sekos līdzi, lai izmeklēšana notiktu raiti.

Premjers atzīmēja, ka Ekonomikas ministrijai ir uzdots izvērtēt normatīvo regulējumu, ko tā arī jau pirmdien apņēmusies darīt. Sistēma esot pietiekami skaidra – ir būvnormatīvi un ir pašvaldības būvvaldes, kas par to ievērošanu ir atbildīgas.

Dombrovskis uzsvēra, ka ir jāpiesaista arī starptautiskie eksperti, lai sabiedrībai būtu pārliecība par ekspertīžu drošumu. Pirmdien ir sasaukta ārkārtas sanāksme, lai lemtu arī par šo jautājumu.

Trešais aspekts – esošo ēku atkārtotas pārbaudes. Zolitūdes "Maxima" gadījumā arī bijuši saskaņojumi, taču, neraugoties uz tiem, ēka sabrukusi. Tāpat premjers atzina, ka vēl viens jautājums ir, kāpēc netika evakuēti cilvēki, ja skanēja trauksmes signāls, kas ir nopietns civilās aizsardzības plāna pārkāpums.

Premjers sacīja, ka būs jādomā arī par glābēju algu palielināšanas jautājumu, taču tas būs jāskata kontekstā ar pedagogu algām, un šis jautājums jāskata budžeta iespēju robežās. Ja tāda iespēja būs, tad nauda algu palielinājumam tiks rasta vai nu šā gada budžeta grozījumos, vai nākamā gada budžetā. "Skaidrs, ka tās algas ir nepieciešamas lielākas," un tā ir daudzām profesijām, atzina Dombrovskis.

Viņš noliedza pārmetumus tajā, ka nav jau piektdien uzrunājis sabiedrību un teicis tai mierinājuma vārdus, sakot, ka pārmetumi par nepietiekamu dalību, īpaši sabiedriskajā medijā, ir nepamatoti un nekorekti.

Jau vēstīts, ka Zolitūdes veikala "Maxima" traģēdija ir daudzu neaizsargātu cilvēku slepkavība, par kuru vainīgajiem ir jāsaņem sods, sestdien Latvijas televīzijā sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Šis ir gadījums, kad ir jāsauc skaidri, tā ir milzīga skaita neaizsargātu cilvēku slepkavība. Tā arī attiecīgu būtu jārīkojas," prezidents vārdos sestdien bija skarbs, sakot, ka te nevar būt runa par negadījumu, jo daba vai kādi ārējie spēki pie notikušā nav vainojami.