12.11.2013 14:55

Latvijā aktīvi darbojas apmēram 70 legālo narkotiku bodītes; no 14. novembra policija varēs brīvāk ķerties tām klāt

Autors  Kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pašlaik Latvijā aktīvi darbojas aptuveni 70 tā dēvēto legālo narkotiku tirdzniecības vietas, un policija sola aktīvi turpināt pārbaudes pēc 14. novembra, kad stāsies spēkā likuma grozījumi par pagaidu aizliegumu apreibinošajām vielām.

Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins norāda, ka policijas darbs nav apstājies nevienā brīdī un aktīvas pārbaudes turpināsies arī pēc 14. novembra, taču plānotās metodes un taktiku policijas priekšnieks neatklāja.

"Mēs šo darbu neesam apturējuši līdz pat šim brīdim, jo policijas darbinieki turpina apmeklēt šīs vietas. Nekas nemainīsies. Mēs arī turpmāk apmeklēsim šīs vietas tikpat bieži kā līdz šim. Kapacitāti celsim un pieaicināsim sadarbības partnerus. Praktiski šī rūpala apkarošanā esam piesaistījuši visas iespējamās valsts institūcijas, lai šos uzņēmējus sauktu pie atbildības," norādīja Grišins.

Iekšlietu ministrijas Nozares politikas departamenta direktora vietnieks Jānis Bekmanis savukārt piebilst, ka tiesībsargājošo iestāžu mērķis nav rīkot šovus, bet atbrīvoties no sabiedrībai kaitīgām darbībām, tāpēc par metodēm, ar kādām policija un muita ir plānojusi rīkoties pēc 14. novembra, plašāk netiks runāts, lai nebrīdinātu rūpalu organizētājus.

Jau šogad 14. februārī stājās spēkā grozījumi likumā, kad Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu un prekursoru sarakstos ieviestajai ģenēriskajai sistēmai tika noteikti vielu iedalījuma apmēri, līdz ar to vienlaicīgi tika aizliegtas vairāk nekā 200 jaunas psihoaktīvas vielas.

Kopš jaunā mācību gada sākuma Valsts policija ir izņēmusi no aprites 5811 iepakojumu ar augu izcelsmes vielām. Šobrīd aktīvas ir aptuveni 70 tirdzniecības vietas un lielākā daļa tieši Rīgā, liecina VP informācija.

Laikā no 22. februāra līdz 30. septembrim VP ekspertīžu veikšanai iesniedza 2644 gramus jaunu psihoaktīvo vielu, kas nav iekļautas kontrolējamo vielu sarakstos.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents šodien izsludinājis 17. oktobrī Saeimā pieņemtos grozījumus likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību", kas paredz, ka jaunām psihoaktīvām vielām, kas vēl nav iekļautas aizliegto vielu sarakstā, var piemērot pagaidu aizliegumu uz laiku līdz 12 mēnešiem, izņemot tās no tirdzniecības.

Par to liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Saskaņā ar valstī pastāvošo kārtību likumi stājas spēkā 14. dienā pēc to izsludināšanas, ja nav noteikts citādi. Tādējādi secināms, ka šodien izsludinātie likuma grozījumi, kas atļauj noteikt pagaidu aizliegumu "legālajām narkotikām", stāsies spēkā 14. novembrī.

Izsludinātās likuma izmaiņas paredz iespēju ar Slimību profilakses un kontroles centra lēmumu uz laiku līdz 12 mēnešiem aizliegt vai ierobežot tādu jaunu psihoaktīvo vielu vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu, kuras nav iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos. Pagaidu aizliegumu piemēros tām vielām, par kurām saņemta informācija no Eiropas Agrīnās brīdināšanas sistēmas vai saņemts tiesu ekspertīžu iestādes atzinums.

Patlaban policija, saņemot ziņas par iespējamu narkotisko vielu tirdzniecību, kioskos var izņemt visas preces, taču vielas, kas nav iekļautas aizliegto vielu sarakstos, ir spiesti atgādāt atpakaļ. Tostarp ir jāatgādā atpakaļ arī vielas, par kurām kā kaitīgām ir informācija Agrīnās brīdināšanas sistēmā. Jaunais regulējums ļaus tās izņemt no tirdzniecības uz pārbaudes laiku līdz 12 mēnešiem.

Jaunais regulējums būs būtisks arī muitas dienestiem, ļaujot potenciāli kaitīgās vielas lielos apmēros aizturēt jau uz valsts robežas un ierobežot to nonākšanu mazumtirdzniecībā.

Reaģējot uz "legālo narkotiku" straujo izplatību, līdzīgs regulējums jau ieviests un efektīvi darbojas vairākās citās valstīs, tostarp Vācijā, Lielbritānijā, Nīderlandē un ASV, norāda likumprojekta autori.

Deputāti iepriekš arī pieņēma priekšlikumu noteikt īsāku termiņu, kādā privātpersonai būs pienākums nodot policijai psihoaktīvās vielas, kurām piemērots pagaidu aizliegums. Tas būs jāizdara trīs darba dienu, nevis desmit dienu laikā, kā to paredzēja likumprojekta pirmā lasījuma redakcija. Pagaidu aizliegumu varēs pārsūdzēt administratīvā procesa kārtībā, taču apstrīdēšana neapturēs šī lēmuma darbību.

Ja jaunās psihoaktīvās vielas pēc pārbaudes tiks iekļautas kādā no Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu vai prekursoru sarakstiem, izmeklēšanas iestāde lems par to iznīcināšanu. Ja šīs vielas netiks iekļautas kontrolējamo vielu sarakstos, Valsts policija vai izmeklēšanas iestāde pieņems lēmumu par to atdošanu īpašniekam. Ja divu mēnešu laikā vielas netiks izņemtas, tās tiks iznīcinātas.