10.05.2013 14:18

16. maijā notiks Sofokla traģēdijas – rituāla "Antigone" pirmizrāde

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
16. maijā notiks Sofokla traģēdijas – rituāla "Antigone" pirmizrāde publicitātes

Jauniestudējuma režisors ir Mihails Gruzdovs.

No senlaikiem līdz mūsu dienām saglabājies Sofokla izteikums – savās lugās viņš parāda ļaudis tādus, kādiem tiem būtu jābūt. Sofokla tēli ir monumentāli un viengabalaini, bet dievi ir allaž taisnīgi. Antigones un Kreonta konflikts, Antigones ētiskais spēks un Kreonta pārstāvēto principu pretspēks, sadursme starp rakstīto un nerakstīto likumu – traģēdijas mitoloģiskais ietērps ir plīvurs, zem kura slēpjas mūsu bailes, ciešanas, negods un sapņi. Laiks, kad sengrieķu traģēdijas klasiķis rakstīja savus darbus, bija trauksmains. Tāds tas ir arī tagad. Pēc režisora ieceres, izrādes darbība notiek 2033. gadā pēc kārtējiem lokālajiem kariem. Varbūt ir pienācis laiks atkal atcerēties piemirstos antīkās pasaules vēstījumus?


Jauniestudējumā titullomu spēlēs Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ismēnes loma uzticēta Ievai Segliņai, Kreontu atveidos Juris Žagars, Vita Vārpiņa iejutīsies Eiridīkes lomā. Citās lomās skatītāji redzēs Artūru Dīci (Haimons), Jāni Paukštello (Teiresijs) un Valdi Liepiņu (Sargs). Režisors Mihails Gruzdovs radošajā komandā strādā kopā ar scenogrāfu un kostīmu mākslinieku Leonardu Laganovski, kustību konsultanti Ingu Raudingu, komponistu Alekseju Peguševu un gaismu mākslinieci Māru Vaļikovu. Lugu no sengrieķu valodas tulkojis Augusts Ģiezens.

Šajā sezonā traģēdijas-rituāla "Antigone" izrādes plānotas 16. un 22. maijā. Pirmizrāde 16. maijā notiks Dailes teātra Kamerzālē.