18.04.2013 15:49

Izrādē par mātēm un meitām Ādažos uz skatuves kāps māte un meita

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izrāde "Mātes un meitas" tapusi par godu aktrises Svetlanas Bless 70 gadu jubilejai. "Vienā izrādē satiekas divas aktrises, kas ir māte un meita arī dzīvē, un izdomā parādīt kopā vienu ludziņu skatītājiem," smej Ieva Puķe. Izrāde "Mātes un meitas" tapusi par godu aktrises Svetlanas Bless 70 gadu jubilejai. "Vienā izrādē satiekas divas aktrises, kas ir māte un meita arī dzīvē, un izdomā parādīt kopā vienu ludziņu skatītājiem," smej Ieva Puķe. publicitātes

"Nedaudz krimināls stāsts ar nenoteiktām beigām – katrs skatītājs pats var izdomāt savu izrādes nobeigumu," pirms Valmieras Drāmas teātra (VDT) viesizrādes "Mātes un meitas" Ādažos ieintriģē aktrise Ieva Puķe, kura izrādē atveido meitu Katrīnu, bet mātes Valentīnas lomā iejutusies aktrises mamma arī dzīvē – Svetlana Bless.

I. Puķe stāsta, ka šī nav pirmā reize, kad kopā ar mammu spēlē vienā izrādē, taču līdz šim nekad nav bijusi tik cieša skatuves partnerība. "No profesionālā viedokļa saspēlēties ir ļoti interesanti, un varētu teikt, ka pat vieglāk nekā ar citiem partneriem. Arī emocionālā ziņā tas palīdz, jo ir sajūta, ka visam ir dubultais dibens," drošības un uzticēšanās izjūtu, esot uz skatuves kopā ar mammu, vārdos ietērpj I. Puķe, tomēr piebilstot, ka abas iestudējumu uztver tikai profesionāli – kā darbu. "Ļoti labi viena otru pazīstam, tāpēc spēlēt ir viegli. Nokāpjot no skatuves, atkal esam mamma un meita."


"Mātes un meitas" ir dialogs starp divām sievietēm, kas cenšas radīt īstas ģimenes ilūziju, bet sastopas ar neparedzētiem liktenīgiem šķēršļiem. "Stāsts ir par sievietēm, sieviešu pasauli, viņu attiecībām ar vīriešiem un pašām savā starpā. Kā sadzīvot, kā izdzīvot grūtos apstākļos un sarežģītās situācijās," iestudējuma sižetā ieskatu sniedz aktrise, piebilstot, ka izrāde veidota "vieglā franču manierē". "Nekādi dziļumi nav jāmeklē. Tā vienkārši jāskatās un jābauda."

Valmieras teātra viesizrādi "Mātes un meitas" Ādažu Kultūras centra Skatītāju zālē varēs vērot ceturtdien, 18. aprīlī, plkst. 19. Iestudējums jeb viena nakts divās daļās veidota pēc Krievijā populārā dramaturga Aleksandra Mardaņa lugas, kurām raksturīgs savdabīgs, diezgan skarbs humors. Par godu Svetlanas Bless 70 gadu jubilejai, to iestudējusi režisore Inese Mičule, reizē tā ir arī veltījums pērn oktobrī mirušajam latviešu teātra vecmeistaram režisoram Oļģertam Kroderam, kurš sākumā kā padomdevējs strādāja pie iestudējuma kopā ar režisori.

I. Puķe atzīst, ka šī sezona Valmieras aktieriem bijusi ļoti saspringta, tāpēc izcilā režisora aiziešanu īsti nebija laika aptvert. "Zaudējuma apzināšanās mums visiem vēl priekšā," ar skumjām teic aktrise. "Godīgi sakot, ir ļoti grūti. Ir pierasts, ka vienmēr varējām ieiet pie viņa parunāt un izteikt visu, kas uz sirds, saņemot padomu, novērtējumu. Tagad kaut kā jāiemācās dzīvot pašiem patstāvīgāk," saka I. Puķe.