10.04.2013 13:25

Top unikāla filma par Latvijas "Nokiu" – dziesmu un deju svētkiem; aicinājums atbalstīt

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Top unikāla filma par Latvijas "Nokiu" – dziesmu un deju svētkiem; aicinājums atbalstīt www.foto.delfi.lv

Domubiedri un cilvēki ar Latviju sirdī sākuši kādas sen lolotas idejas ceļu uz realizāciju – ķērušies pie pilnmetrāžas dokumentālās filmas par vienu no lieliskākajiem, iedvesmojošākajiem un unikālākajiem notikumiem Latvijas un, nebaidoties šo vārdu, pasaules kultūrā.

Proti, pie vēl nestāstīta, mūsdienīga dokumentāla pilnmetrāžas stāsta par dziesmu un deju svētkiem Latvijā – "Singing Nation" ("Dziedošā tauta").

"Radot un strādājot pie filmas koncepcijas un galvenā vēstījuma meklēšanas scenārijam, secinājām, ka ir daudz runāts, rādīts un stāstīts par dziesmu un deju svētku kulmināciju, proti, par dziesmu un deju lielkoncertiem, gājienu un svētku laika notikumiem, bet tā arī nav vizuālas, izstāstītas atbildes uz jautājumu – cik ilgs, sarežģīts un brīžam cilvēka spēkiem neaptverami smags ir bijis ceļš uz šo iedvesmojošo un skaisto notikumu," uzsver topošās filmas "Singing Nation" režisors un idejas autors Kaspars Eniņš. "Kādam tie ir bijuši mēneši, kādam gads, citam visa mūža lielākā sapņa piepildījums... Mēs vēlamies izstāstīt šo stāstu par ceļu uz dziesmu un deju svētkiem vienkāršā cilvēka acīm. To teju 40 000 cilvēku acīm, kuri savā vienotībā, pacilātībā un dvēseles spēkā ļauj mums visiem atkal un atkal pārliecināties par to, ka esam garā varenākā, dvēselē dižākā un sirdī skaistākā tauta uz šīs zemes. Ir svarīgi šim stāstam piedzimt, lai mēs reizi pār visām reizēm saprastu, ka patiesībā tā mūsu nepagurstoši meklētā Latvijas "Nokia" vai "Skype" ir jau gandrīz 150 gadus mūsu acu priekšā, tepat – dziesmu un deju svētkos."

Gan idejas, gan tehniskās realizācijas ziņā "Singing Nation" būs patiesi unikāls stāsts par dziesmu un deju svētkiem, norāda K. Eniņš. "Tam pārliecību un apstiprinājumu esam guvuši tajās garajās stundās un dienās, kuras pavadītas arhīvā, izzinot, pētot un gatavojot filmas scenārija koncepciju un meklējot vēlamās kvalitātes audio vizuālos materiālus, kurus iekļaut mūsu stāstā. No šķietami lielā materiāla apjoma, patiesību sakot, nav pat minūte HD kvalitātes video vai par visiem simts procentiem gan politiski, gan ideoloģiski tīru stāstu. Tā ir mūsu lielā iespēja stāstīt kvalitātes un satura ziņā mūsdienīgu, unikālu un tīru stāstu par Latviju visai pasaulei!"

"Burtiski pirms nedēļas esam sākuši kampaņu crowdfunding (sociālā finansējuma, cilvēks – idejai) platformā "IndieGoGo.com", lai vāktu līdzekļus filmas tapšanai, un patlaban esam sasnieguši nepilnus 800 dolārus mūsu idejas atbalstam. Nav salīdzinoši liela summa, bet iedvesmojošs, milzīgs lēciens no nulles punkta, no idejas piedzimšanas brīža – to nevaram noliegt," priecājas projekta idejas autors. "Kāpēc šāds solis? "Singing Nation", mūsuprāt, jābūt gan politiski, gan komerciāli tīram stāstam. Negribam skaistu ideju aprakt birokrātijas, politisko interešu vai komercializācijas, atvainojiet, netīrumos un nepatiesībās, kas likumsakarīgi novestu mūs pie ierobežojumiem, korekcijām un novirzīšanās no filmas pamatidejas – cilvēka ceļu uz dziesmu un deju svētkiem. Mums ir tieši 22 dienas, lai visi kopā pierādītu savu varēšanu, gribēšanu un spēju vienoties skaistiem darbiem un kopīgiem spēkiem "Singing Nation" ideju pārvērstu skaistā, skanīgā, digitālā piemineklī Latvijas kultūrai un dziesmai!"

Iedvesmai publikācijas par "Singing Nation":
Brīvības piemineklis dziesmai
Kickstart this: "Singing Nation" – dokumentālā filma par Dziesmu svētkiem!