05.04.2013 13:28

Streiča liktenis – kino un gleznošana, arī Salaspilī

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jāņa Streiča bērnības sapnis kļūt par mākslinieku īstenojies, sniedzot iespēju 76 gadu vecumā apbraukāt Latviju ar personālizstādi "Atmiņas". Jāņa Streiča bērnības sapnis kļūt par mākslinieku īstenojies, sniedzot iespēju 76 gadu vecumā apbraukāt Latviju ar personālizstādi "Atmiņas". Krišjānis Grantiņš

Salaspils novada kultūras namā "Rīgava" 6. aprīlī plkst. 11 būs iespēja baudīt rīta kafiju kopā ar kinorežisoru, scenāristu, grāmatu autoru un gleznotāju Jāni Streiču.

Piebilstams, ka režisors ir arī Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis, Trīs Zvaigžņu ordeņa kavalieris, Raiņa balvas, Vatikāna un citu starptautisko prēmiju laureāts.

Rīta kafijas apmeklētāji varēs aplūkot arī J. Streiča gleznu izstādi "Atmiņas". Kā saka J. Streičs, cilvēka būtība jāmeklē tur, kur basām kājām staigā bērnība.


Jānis Streičs bērnībā un jaunībā vēlējās kļūt mākslinieks. Rēzeknes pedagoģiskās skolas zīmēšanas priekšmeta metodikas pasniedzējs Jakovs Beketovs viņam atklāja pirmos aroda noslēpumus un mudināja mācīties tālāk, taču tad nāca dienests armijā. Prasme zīmēt atviegloja karavīra gaitas.

Savukārt aizraušanās ar teātri guva virsroku un aizveda uz kino. Studenta gados pelnīja iztiku, gatavojot dekorācijas amatieru teātros, taisot plakātus klubiem un uzņēmumiem. Tas aprakstīts viņa grāmatā "Lāga dvēseļu straumei". Arī kino mākslā prasme zīmēt lieti noderēja, un Jāņa Streiča filmu vizuālais ietērps ir pārsvarā viņa diktēts un vadīts.

1970. gadā Jānis Anmanis, būdams mākslinieka asistents kinostudijā, ieraudzīja režisora aizraušanos un turpmāk veselus 30 gadus nelika mierā, līdz "pielauza" atsākt gleznošanu. Un nu jau desmit gadus Jānis Streičs piedalās izstādēs un plenēros kopā ar saviem draugiem profesionāliem māksliniekiem.