01.04.2013 09:33

No Salaspils uz kino ekrāniem

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Režisora Jura Kursieša jaunā spēlfilma "Modris" uz Latvijas kino ekrāniem būs skatāma nākamā gada sākumā. Marta nogalē nule kā noslēgusies pusotru mēnesi ilgā filmēšana, no kuras divas dienas pavadītas Pierīgā, Salaspilī.

Gandarījums pret nogurumu
Juris saka – filmēšana notikusi ne tikai no agra rīta līdz vēlam vakaram, bet arī no vēla vakara līdz agram rītam. Režisors atzīst – pēc intensīvās filmēšanas nogurums ir liels, bet gandarījums par paveikto vēl lielāks. "Tas ir labi padarīta darba nogurums," viņš paskaidro. "Filmēšana ir ne tikai fizisks, bet arī emocionāls darbs. Pusotrs mēnesis pastāvīgā spriedzē ar maksimālu koncentrēšanos prasa daudz spēka. Bet mēs ceram, ka tā visa rezultātā būs lieliska filma," saka režisors.

Stāsts ir par puisi, vārdā Modris, kurš ir pusaudzis uz pilngadības robežas. Filma atspoguļo viņa līkločus attiecībās ar ģimeni un apkārtējiem. Puisim ir saspīlējumi mājās, viņš saskaras ar Latvijas tiesu sistēmu. Stāsts lielā mērā ir par pusaudžiem un to, kā viņi tiek uztverti gan ģimenes, gan valstiskā kontekstā. Un tas viss tiek parādīts caur viena pusaudža pieredzi, – J. Kursietis iezīmē sižeta līniju.

Kundze dzelzceļa stacijā
No 24 filmēšanas dienām divas tika pavadītas Salaspilī, kur radošā komanda filmēja galvenā varoņa piedzīvojumus Pierīgā. Filmēšana notika Salaspils dzelzceļa stacijas un Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta apkārtnē. "Sižeta galvenais varonis Modris kādā brīdī nonāk tuvajā Pierīgā, un Salaspils mums šķita interesanta un piemērota vieta. 90 % stāsta notiek Rīgā, bet tajos 10 % viņš aizklīda līdz Salaspilij." Režisors stāsta, ka filmā Salaspili arī varēs atpazīt un tas nav bijis tikai maznozīmīgs fons. "Būs redzama Salaspils dzelzceļa stacija, un tas tika izvēlēts apzināti, braucām ar konkrētu mērķi. Es šobrīd negribu runāt par sīkākām detaļām, kādi notikumi viņu aizvirzīja līdz Pierīgai, jo filmas stāstu mēs gribam paturēt nelielā intrigā."

Juris atklāj, ka filmēšanā tika iesaistīti arī vietējie salaspilieši. "Salaspils dzelzceļa stacijā ir kafejnīca, un tās pārdevēja bija tik kolorīta, ka mēs viņu paņēmām reālai lomai. Šī sieviete mūs ļoti patīkami pārsteidza ar savu skaisto balsi, viņa spēlēja ģitāru un arī uzdziedāja. Pārdevējai piemīt austrumnieciskas iezīmes, un kopumā tēls izdevās ļoti spilgts."

Organizēti masu skati Salaspilī nenotika. Ja nu vienīgi stacijā gadījās kāds nejaušs garāmgājējs, tad viņš tika nofilmēts, smejas režisors. Filmā iemūžināta arī pie Bioloģijas institūta sarga būdiņā sēdošā dāma, kura "pateikusi divus teikumus".

Dzīvē citādi nekā uz papīra
Tas, ka filmēšana ir beigusies, nenozīmē, ka viss smagais darbs aiz muguras. Priekšā vēl garš ceļš līdz filmas nonākšanai uz ekrāniem. "Vispār darbs sākās jau 2011. gadā, kad es sāku rakstīt scenāriju, un noslēgums ir plānots tikai nākamā gada sākumā, februārī, martā. Bet arī tad vispirms filma vēl jāpopularizē. Pati filmēšana, iespējams, fiziski ir pats grūtākais un koncentrētākais darbs, kad maksimāli viss jādod no sevis ārā. Pēc tam montāža jau ir mierīgāka."

Režisors atzīst, ka nav viena konkrēta procesa, kas no visa filmas veidošanas darba viņam visvairāk ietu pie sirds. Juris saka, ka katrā posmā ir kaut kas baudāms. "Visi procesi man ir mīļi. Kad tu redzi, kā viss pamazām realizējas, ka kaut kas ir jāpamaina, jo uz papīra izskatās citādi nekā dzīvē, un kā idejas iegūst apveidu, tas ir brīnišķīgi. Katrā procesā ir savs pirmreizīgums."

Viens no 1200
Viens no saspringtākajiem un arī interesantākajiem uzdevumiem bijusi galvenā aktiera atlase, jo tas tika meklēts no ikdienišķu jauniešu vidus. Kopumā gandrīz gadu tika izvērtēti apmēram 1200 jauniešu no visas Latvijas. Režisors neuzskata, ka galvenās lomas piešķiršana neprofesionālim būtu liela uzdrīkstēšanās.

"Tam ir jāpieiet ar ļoti lielu vērību un piesardzību, tāpēc arī vērtējām tik daudzus jauniešus. To nevar izvēlēties tikai no dažiem. Ir jābūt pilnīgi pārliecinātam, ka tieši viņš ir tas īstais. Tāpēc arī 1200 jauniešu ir adekvāti. Protams, pirms filmēšanas ar puisi tika strādāts, mēs mēģinājām, improvizējām. Bet, ja godīgi – tiklīdz viņu atradām, nebija nekādu šaubu par to, ka viņš to paveiks. Pirmajās filmēšanas dienās par to pārliecinājās arī visa komanda. Galvenais tēls mums noteikti ir viens no atslēgas elementiem."

Uz ekrāna visi vienādi
Galvenajam varonim filmā ir arī draugi, klasesbiedri un ienaidnieki, ko arī atveido neprofesionāļi, tomēr piedalās arī tādi profesionāli aktieri kā Rēzija Kalniņa, Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Lāsma Kugrēna, Inese Pudža.

"Es esmu pārliecināts, ka uz ekrāna atšķirība starp profesionālo un neprofesionālo netiks pamanīta. Filmējot šķita, ka vieni ar otriem labi saplūst kopā. Tu skaties un nedomā par to, ka viņš nav profesionālis, bet dzīvo līdzi tam, ko viņš piedzīvo."

Salaspils dzelzceļa stacija. Vieta, uz kuru filmas galvenais varonis, pusaudzis Modris aizklīst prom no Rīgas.Salaspils dzelzceļa stacija. Vieta, uz kuru filmas galvenais varonis, pusaudzis Modris aizklīst prom no Rīgas.