28.03.2013 07:27

Saule kāpa augstu kalnu – novados sāksies Lieldienu atzīmēšanas pasākumi

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sagaidot pavasari un aicinot izdzīvot senās pavasara gadskārtu tradīcijas, Turaidas muzejrezervāts 1. aprīlī plkst. 14.30 aicina uz Lieldienu svētkiem "Saule kāpa augstu kalnu". Sagaidot pavasari un aicinot izdzīvot senās pavasara gadskārtu tradīcijas, Turaidas muzejrezervāts 1. aprīlī plkst. 14.30 aicina uz Lieldienu svētkiem "Saule kāpa augstu kalnu". no Turaidas muzejrezervāta arhīva

Saule, šūpoles un krāsainas olas ir Lieldienu svinēšanas "minimālais komplekts". Raibi kā Lieldienu olas ir pavasara gaidīšanas pasākumi, kas notiks Pierīgas novadu malu malās.

Babītes novada Spuņciemā 28. martā plkst. 18 sporta un kultūras centrā notiks Lieldienu pasākums bērniem ar rituāl­ām rotaļām. 30. martā plkst. 12 Lieldienas tiks svinētas Olaines mežparkā, savukārt 31. martā pavasara atnākšanu aicina svinēt Stopiņu novada Līgo parkā – no plkst. 10 notiks gadatirgus tautiskā garā, plkst. 13 – koncerts. Pasākumā notiks olu krāsošana, ripināšana un kaulēšanās. Sējas novadā Pabažu kultūras namā 30. martā plkst. 13 notiks vokālā ansambļa "Zustrenes", līnijdejotāju "Asorti" un Pabažu skolas skolēnu koncerts "Nāc, nākdama, Lieldieniņa!".

Salaspils novada Doles salā Daugavas muzejs aicina Lieldienas svinēt 31. martā no plkst. 11. Īpaši gaidītas ģimenes ar bērniem. Kā informē svētku vadītāja Daina Rutka, mazie varēs darboties Lieldienu tematiskajās darbnīcās: krāsot olas, pārtapt par ņipriem zaķēniem, piedalīties dažādās spēlēs, sacensties olu ripināšanā, staigāt ar koka kājām un kopā ar vecākiem kārtīgi izšūpoties. Pa muižas parku, jautras mūzikas pavadībā, svētku dalībniekus izvizinās elektromobilis, drosmīgākie varēs zirga mugurā apgūt jāšanas prasmi. Darbosies kafejnīca, bet Lieldienu olas gan paņemiet līdzi, noderēs ripināšanai un olu kaujām!

Inčukalna novadā tiek rīkoti Lieldienu gadatirgi – Vangažos 30. martā tirgus laukumā, savukārt 31. martā – Inčukalnā, stacijas laukumā. Savukārt Otrajās Lieldienās, 1. aprīlī, sagaidāmi svētki ģimenēm ar bērniem – Lieldienu Jampadracis Inčukalnā kopā ar Zaķi un Vistu plkst. 10.30 norisināsies pie Inčukalna Tautas nama, savukārt Vangažos plkst. 12.

Ropažu Kultūras un izglītības centrs aicina uz lielajām pavasara saulgriežu svinībām 1. aprīlī parkā starp Kultūras centru un Lielās Juglas upi. Lielo tautas tradīciju zināšanu pūru šķetinās "Latvijas Radio" raidījumu personības, folkloras kopas "Skandinieki" dalībnieki – Vidvuds un Iveta Medeņi. Viņi mācīs godāt Lieldienas, lai sveiktu sauli, lai gūtu svētību un enerģiju gada cēlienam, pērtos ar pūpolu zariem, mazgātos ūdenī, kas tek pret rītiem, svētītos, ugunī sadedzinot pērnos Jāņu vainagus, un veiktu citus tradicionālos rituālus, gudrības veselības un skaistuma nodrošināšanai. Rituālus skandinās grupas "Auļi" mūziķis Edgars Kārklis un dziedātāja un vijolniece Kristīne Kārkle-Puriņa. Plkst. 11 sagaidāms tirdziņš, un pirmo reizi šogad notiks Latvijas kausa izcīņa senajā ripas spēlē. Plkst. 12 tiks piedzīvoti seni latviešu tautas ūdens svētības, saules godināšanas un uguns svētības rituāli, kopīga gavilēšana, raganu rīklīšu aizzabināšana jeb skauģu un ļaundaru apturēšana. Bērni un pieaugušie varēs šūpoties divās šūpolēs visas dienas garumā, krāsot un vārīt olas.

1. aprīlī plkst. 14.30 uz plašākajiem Lieldienu svētkiem Pierīgā "Saule kāpa augstu kalnu" aicina Turaidas muzejrezervāts Turaidas muižas saimnieciskajā centrā. Lai gan ziema vēl nepadodas un sals turpina mūs saldēt, Lieldienu svētkos tiks dziedātas saules un pavasara rotāšanas dziesmas, kopā ar muzejrezervāta speciālistiem un Siguldas folkloras kopas "Senleja" dalībniekiem pēc sentēvu tradīcijām pie lielā ugunskura tiks krāsotas olas, pušķotas un ar īpašu rituālu atvērtas šūpoles, kā arī tiks godāti paši šūpoļu kārēji, kuri visus svētku dalībniekus arī izšūpos. Lai pavasara darbi labi veiktos, tiks dzītas prom nelaimes, notiks olu ripināšanas sacensības, olu cīņas un maiņas, tiks izdejots olu krusts un notiks skriešanās ar olām, kā arī tiks izspēlēta tik iemīļotā podu sišana, kuras simboliskā nozīme slēpjas skauģu un nelabvēļu raidīto domu atvairīšanā.

Lieldienu brīvdienās būs atvērta Turaidas senā baznīca. Būs iespēja vērot pavasara atnākšanu no Turaidas pils Galvenā torņa skatu laukuma, kā arī izzināt vēsturi Turaidas pils rietumu korpusa ekspozīcijās. "Apmeklējot Lieldienu svētkus Turaidā, neaizmirstiet paņemt līdzi pūpolus vai plaucētu bērzu zariņus ar dzīpariem šūpoļu rotāšanai un krāsotu olu pāri, ko dot šūpoļu kārējiem par izšūpošanu!" atgādina Anda Skuja, muzejrezervāta izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja.