13.03.2013 07:18

Jānis Nords: Mana bērnība bija garlaicīgāka

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Režisors Jānis Nords ar filmas galveno lomu atveidotājiem Kristoferu Konovalovu un Vitu Vārpiņu. Režisors Jānis Nords ar filmas galveno lomu atveidotājiem Kristoferu Konovalovu un Vitu Vārpiņu. foto.delfi.lv

"Veidojot filmu par bērniem, no savas bērnības atmiņām nevar izvairīties. Tā ir pirmā bagāža, no kā smelties un iedvesmoties," stāsta filmas "Mammu, es tevi mīlu" režisors un scenārija autors Jānis Nords.

Februāra beigās pirmizrādi Latvijas kinoteātros piedzīvoja jaunākā režisora spēlfilma. Par lielu prieku filmas radošajai komandai, augstu atzinību tā guvusi ne vien no bargās "Berlīnes kinofestivāla" žūrijas, bet arī Latvijas skatītājiem – divu nedēļu laikā filmu noskatījušies jau 13 000 skatītāju.

"Latvijas skatītāji bija galvenais fokuss, uz ko gājām, un redzam, ka tā ir spējusi iekustināt arī latviešu skatītāja sirds stīgas," vērtē režisors. "Mammu, es tevi mīlu" ir dinamisks attiecību trilleris par 13 gadus vecu skolnieku Raimondu un viņa māti. Kāda šķietami nenozīmīga piezīme skolā iesāk piedzīvojumiem bagātu nedēļu pusaudža dzīvē. Raimonds aizbēg no mājām, iekuļas apšaubāmā afērā ar lokālo prostitūtu, nonāk policijas redzeslokā un visbeidzot atrisina samilzušo konfliktu gan ar mammu, gan savu labāko draugu.

J. Nords dzimis un audzis Limbažos. "Mana bērnība bija daudz garlaicīgāka. Protams, smēlos iedvesmu arī no saviem piedzīvojumiem, taču šī nav autobiogrāfiska filma." Scenārija pamatā bijusi situācija, kurā puikas iekuļas nepatikšanās. "Scenāriju rakstījām vairākus gadus. Tas tika vairākkārt pārrakstīts un apauga ar detaļām, aizvien lielāku svaru ieguva arī mammas loma, taču sižets aizvien saglabāja kriminālo intrigu," par filmas sižeta līniju stāsta režisors. "Bija interesanti, ka piņķerīgās situācijās varam ielikt zēnu, kurš vēl neprot domāt vairākus soļus uz priekšu, un tad skatīties, kā viņš no tām kuļas ārā."

Papildus profesionāliem aktieriem Vitai Vārpiņai, Matīsam Livčānam un Indrai Briķei filmā galveno lomu atveido skolnieks Kristofers Konovalovs no Cēsīm. Tomēr J. Nords atzīst, ka filmas tapšanas procesā amatiera klātbūtne netika īpaši uzsvērta. "Man kā režisoram tas neko nemainīja. Nav jau tā, ka pieredzējušiem aktieriem iedod scenāriju, viņi atnāk un nevainojami nospēlē lomu. Ir vajadzīgi mēģinājumi, sastrādāšanās, pareizie toņi."

Kristofers filmas galveno lomu ieguvis aptuveni 1000 zēnu konkurencē. "Notika diezgan plaša atlase visā Latvijā – sākot no Daugavpils un beidzot ar Liepāju. Atlašu laikā sapratām, cik augstu latiņu varam uzlikt un ko vispār varam prasīt no aktiera bērna." J. Nords stāsta, ka tikšanās ar tik prāvu pulku skolas vecuma puiku esot bijusi ļoti iedvesmojoša. "Ļoti daudz jautājām, ko viņi dara brīvajā laikā, par noslēpumiem, ko nezina vecāki, un slēptajām lietām. Tā ka filmā ir izmantoti īsti stāsti no bērnības."

Līdz ar augsto atzinību no kino kritiķiem Berlīnes festivālā filmas radošā komanda saņēmusi arī naudas balvu – 7500 eiro. "Par miljonāru neviens nekļuva, bet lielākais balvas ieguvums ir turpmākās sadarbības iespējas," teic J. Nords, kuram padomā jau ir idejas jauniem projektiem. "Tas noteikti būs kaut kas interesants, bet negribu spekulēt."

Filmu martā varēs noskatīties vairākos Pierīgas novados: 13. martā plkst. 14.20 un plkst. 18 Inčukalna Tautas namā un plkst. 20 Ropažu novada Kultūras un izglītības centrā, 14. martā plkst. 20 Zaķumuižas kultūras namā, 17. martā plkst. 17 Vangažu kultūras namā, 23. martā plkst. 19 Kultūras centrā "Berģi".