06.12.2012 19:54

Ulbrokā noskaidroti Pierīgas labākie jaunie muzikanti

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ulbrokā noskaidroti Pierīgas labākie jaunie muzikanti publicitātes

Ulbrokas Mūzikas un mākslas skolā novembra nogalē notika Pierīgas mūzikas un mākslu skolu audzēkņu kolektīvās muzicēšanas festivāls, kur viesojās audzēkņi un kolēģi no Ādažu, Inčukalna, Krimuldas, Mārupes, Ropažu un Sējas mūzikas un mākslas skolām.

Bērniem muzicēšana ansambļos vienmēr sagādā lielu prieku, var priecāties par viņu mirdzošajām acīm un vērot pārliecību par savu muzicēšanas māku. Šogad festivāls notika jau 16. reizi, bet pirmo reizi Ulbrokas Mūzikas un mākslas skolā. Pasākums bija īpašs – pirmo reizi skolotāji varēja profesionāli pilnveidoties, kopā ar audzēkņiem piedaloties meistardarbnīcās "Radi rakstu ritmu!", ko vadīja skolotājas Santa Podgaiska un Daina Treimane.

"Bērns ir kā mūzikas avots, uz kuru nevajag iedarboties ar ārēju muzikālu uzskatu uzspiešanu. Panākumu atslēga ir vienkāršība. Lai attīstītu muzicēšanas spējas, liela nozīme jāpiešķir ritmam un improvizācijai, kā arī rotaļām un spēlēm," uzsver Ulbrokas Mūzikas un mākslas skolas direktore Vita Pinne. "Ritms pastāv it visā – mūzikā, mākslā, skaitļos, dabā, utt. Ritms ir kustība. Katrā Rakstā ir savs ritms, un katrā ritmā ir savs raksts. Ritms ir primārais un nozīmīgākais mūzikas pamatelements, uz kura tiek būvēts viss melodiskais. Mākslā ritms sakārto līniju, laukumu, krāsu, kas kopā veido kompozīciju.

Ritma vingrinājumu apguve padara izpildīšanas procesu interesantu un radošu, kā arī attīsta jaunas iemaņas, kuras noder patstāvīgi muzicējot. Tā festivāla dalībnieki izpildīja dažādus ritma vingrinājumus, kuru izpildīšanā tika iesaistīts cilvēka ķermenis – plaukstas, kājas, stilbi, knipji. Vairākas reizes atkārtojot ritmu un mainot izpildīšanas tempu, visi izkopa reakcijas ātrumu, kas ir ļoti svarīgs priekšnoteikums kolektīvajā muzicēšanā."

"Rakstu" darbnīcā festivāla dalībnieki veidoja savus individuālos rakstus, izmantojot vienkāršu matemātisku formulu. Rakstos dalībnieki atklāja simetriju un ritmu, kas vieno tos ar mūziku. Pārsteigums bija liels, kad dalībnieki savā individuālajā rakstā atklāja līdzību ar latvju etnogrāfiskiem rakstiem. Meistardarbnīcu izskaņā visi festivāla dalībnieki, izveidojot lielu orķestri, savu personīgo rakstu pārvērta ritmiskā skaņdarbā, ko izspēlēja uz sava instrumenta.

Festivāla kulminācija bija koncerts, kad audzēkņi no visām skolām atskaņoja skaņdarbus, ko speciāli gatavoja šim festivālam. Varēja dzirdēt dažādu laikmetu un stilu mūziku, kā arī priecāties par tik atšķirīgiem ansambļu sastāviem.

Pēc koncerta klausītājiem bija iespēja izpaust savu viedokli, balsojot par vissirsnīgāko, atraktīvāko un izcilāko muzikālo priekšnesumu. Tas bija ļoti grūts uzdevums, jo visi priekšnesumi bija pārdomāti, muzikāli skanīgi un klausītāju ausīm ļoti interesanti. Pierīgas Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes priekšnieks Oļģerts Lejnieks intrigu par balvu ieguvējiem saglabāja līdz pēdējam brīdim.

Balvu par vissirsnīgāko priekšnesumu – Leonards Kohens "Alleluja" – ieguva Ropažu Mūzikas un mākslas skolas "Rodenpois" skolotāju Daigas Brokānes un Mihaila Sorokina vadītais ansamblis: Nikola Klišāne, Edgars Kučiks, Laura Zutere, Mārtiņš Zuters. Balva par visatraktīvāko priekšnesumu – Džordžs Spikerts "Boogie" – aizceļoja pie Krimuldas Mūzikas un mākslas skolas skolotājas Ilgas Ozolas vadītā čellistu ansambļa, kura dalībnieces bija Dace Ignatova, Evelīna Rimkuse, Madara Babre, Tīna Segliņa. Par visizcilāko priekšnesumu – Anna Veismane "Vardītes" – klausītāji atzina Ādažu Mākslas un mūzikas skolas skolotāju Katrīnas Eglonas, Anitras Tumševicas un Zanes Baltalksnes vadīto vijolnieku ansambli, kurā spēlēja Amanda Ābele, Agnese Bumbiere, Linda Gulbe, Simona Malakovska, Juta Osauļenko, Renāte Skaistkalne, Karlīne Šēnknehte, Anete Urmiežus.

Katram festivāla dalībniekam tika skaista piemiņas dāvana – Stopiņu novada buklets, ko ar laba vēlējumiem Stopiņu novada vārdā pasniedza priekšsēdētāja vietniece Vita Paulāne, bet katra skola tika pie krāsaina keramikas darbiņa "Kļavas lapa", ko veidoja Ulbrokas Mūzikas un mākslas skolas 3. kursa audzēkņi skolotājas Dairas Tropas vadībā.

Festivāls varēja notikt, pateicoties Stopiņu novada pašvaldības un Pierīgas Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes atbalstam.