23.11.2012 14:06

Santa Didžus: "Kurš ir slepkava, noteiks skatītāji"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Friziera profesija ir ļoti grūta – visu dienu jābūt uz kājām un labā garastāvoklī," stāsta leļļu teātra aktrise Santa Didžus, kura šo arodu uz savas ādas izjūt, atveidojot frizieri Brigitu Rozīti kriminālkomēdijā "Trakās šķēres".

"Trakās šķēres" ir kriminālkomēdija, un tās darbība norit frizētavā, kurai līdzās notikusi nežēlīga slepkavība – nogalināta pasaulē slavenā pianiste Irēna Mālere. Kurš to ir paveicis? Aizdomās tiek turēti visi frizētavas darbinieki un apmeklētāji, arī policijas darbinieki.

Kurš ir īstais slepkava – to nezina ne aktieri, ne režisors un, protams, arī skatītāji. Izmeklēšana notiek tepat uz skatuves, skatītāju acu priekšā. Tikt skaidrībā palīdz skatītāji, kuru viedokli ņem vērā izmeklēšanas gaitā. "Izrāde ir jautra komēdija ar neparedzamām beigām. Tās nosaka skatītāji," komēdiju raksturo S. Didžus.

"Šajā izrādē nepareizu piedāvājumu nav. Skatītājs var būt drošs, ka nevienam nekļūs par apsmieklu," pauž aktrise un atzīst, ka cilvēki ir ļoti atsaucīgi un iesaistās labprāt. "Izrādē ir ļoti daudz jautrības, nejaušu atgadījumu, virzienu maiņu, kuru ne mēs, ne skatītājs nevaram paredzēt. Tāpēc spēlēt ir ļoti interesanti." Atveidoto varoni frizieri S. Didžus raksturo kā cilvēku, kas īsti nezina, ko vēlas, tāpēc dzīves pagriezienā tiek pieņemta nepareiza izvēle.

Lugas autors ir Pols Porters, un 1997. gadā tā tikusi iekļauta Ginesa rekordu grāmatā kā pasaulē visvairāk spēlētā kriminālkomēdija, kas visā pasaulē rādīta vairāk nekā 5000 reižu. Nu tā "Domino teātra" paspārnē iestudēta arī Latvijā un piektdien, 23. novembrī, plkst. 19 būs baudāma Salaspils kultūras namā "Enerģētiķis". Citās lomās iejutīsies Jānis Jarāns, Laila Kirmuška, Jūlija Ļaha, Gints Grāvelis, Iveta Radčenko, Artūrs Putniņš un Jānis Kirmuška.

Pirms izrādes tapšanas aktieri apmācīti friziera amatā un nu apgalvo, ka tas nav viegls darbs. "Frizieris strādā ar asiem priekšmetiem, taču klients ne vienmēr sēž mierīgi, it sevišķi, ja grib sarunāties," stāsta aktrise. "Frizieris klientu vēlmi pļāpāt nedrīkst ierobežot, jo tam jādara viss, lai klients justos ērti un apmierināts. Nemitīgi izpatikt citiem nemaz nav tik viegli."