25.01.2012 12:41

Indras Rogas režijā top „Ideālais zaglis”

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jaroslava Ivaškēviča lugas iestudējums Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos 9. februārī.

"Autora doto žanru "Ideālajam zaglim" – komēdija - režisore Indra Roga pārdēvējusi par "skrējienu pēc laimes”. Savā ziņā to varētu dēvēt arī par ilgošanās drāmu vai ilgām pēc mīlestības. Bet mīlestība, kā zināms, ir ne tikai dzīves, bet arī mākslas pirmavots un rašanās stimuls, tāpēc jaunā izrāde būs gan par mīlestību, gan par mākslu. Par to, kāpēc cilvēks, kas nemīl/nav mīlējis/negrib mīlēt, nespēj būt radošs un otrādi. Izrāde, kurai piemīt dzejas smalkums, ir pašsaprotama teātra repertuāra daļa laikmetā, kurā dzeju lasa retais. Bet kurš gan spēj tikt galā ar savām jūtām, neiepazīstot dzeju?" – tā par izvēlēto dramaturģijas darbu raksta Nacionālā teātra direktora padomniece Ieva Struka.

Savukārt pati režisore uzsver: "Neticu, ka pasaulē ir cilvēks, kam dziļi sirdī nekad nav iezadzies jautājums – kas es esmu, kāpēc dzīvoju, kāda jēga dzīvei, kas ir patiesa laime un mīlestība? Bet tā vēl nav komēdija. Komēdija sākas tad, kad šie jautājumi neatkāpjas pašas dzīves priekšā un cilvēka dvēsele, neapmierinājusies ar jau atrasto, meklē un meklē, atkal šķietas atradusi, bet pēc brīža jau atkal to urda nemiers. Un, manuprāt, tā ir visskaistākā komēdija, kas ar mums šajā dzīvē var notikt, jo tajā ir tik daudz poēzijas un maza daļiņa no mūžīgās jaunības formulas."

Lomās darbosies Nacionālā teātra aktieri Inga Misāne, Mārtiņš Egliens, Līga Zeļģe , Mārtiņš Brūveris, Normunds Laizāns un Ģirts Liuziniks.

Poļu rakstnieks J.Ivaškēvičs skatītājiem Latvijā plašāk pazīstams ar trim darbiem. Savulaik Nacionālajā teātrī populāra bija izrāde "Vasara Noānā" – Frederika Šopēna un Žoržas Sandas mīlestības stāsts Inta Burāna un Elzas Radziņas tēlojumā. Aktieru zālē rādīta "Eņģeļu māte Joanna" Pētera Krilova režijā ar Indru Rogu galvenajā lomā. Jaunākā paaudze zina par Alvja Hermaņa divreiz iestudētajām J.Ivaškēviča "Vilkmuižas jaunkundzēm": vienreiz – Jaunajā Rīgas teātrī, otrreiz – Itālijā.

www.youtube.com/embed frameborder="0" allowfullscreen></iframe>" type="application/x-shockwave-flash">www.youtube.com/embed frameborder="0" allowfullscreen></iframe>" />