04.10.2012 13:38

Jānis Reinis mīlestību nepirks un nepārdos arī Ādažos

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Hamilkāra kungs ir viens no mums – pietiekoši situēts, gudrs un inteliģents. Taču viņam ir kāda iedoma – ka viss ir pērkams un pārdodams," stāsta izrādes "Hamilkāra kungs – cilvēks, kas maksā" titullomas atveidotājs aktieris Jānis Reinis.

"Tas ir stāsts, kas cilvēkus uzrunājis jebkurā laikā, laikmetā, gadsimtā, – stāsts par mīlestību." Otra tēma, kas spēcīgi caurvij šo pazīstamā franču dramaturga Īva Žamiaka lugu, ir jautājums par to, ko var un ko tomēr nevar nopirkt. "Tas ļoti sasaucas ar mūsdienām. Mūsu sabiedrībā ir visādi vīreļi un tantuki, kuri iedomājas, ka viss ir pērkams un pārdodams. Tas ir traģiski, jo tā diemžēl nav – īstu draudzību un mīlestību par naudu nevar nopirkt vai pārdot."

J. Reinis stāsta, ka Hamilkāra kunga dzīves uztvere esot gluži pretēja paša aktiera personīgajiem uzskatiem. "Viņš uzskata, ka visu var nopirkt par naudu. Ar to viņš slimo, šo slimību izslimo un beigās tomēr arī kaut ko saprot, pretstatā lielam vairumam cilvēku sabiedrībā. Klausoties radio, skatoties televīziju vai lasot ziņas internetā, ir redzams, ka daudzi to tomēr nesaprot," sabiedrības tendences novērojis J. Reinis.

"Izrādē ir liela humora deva, asprātīgi dialogi. Man patīk franču dramaturģija. Tā nav smagnēja. Izrāde ir ironiska un nedaudz smeldzīga. Domāju, ka mums izdevies saglabāt autora vieglumu," pauž aktieris. Savukārt izrādes producente un aktrises Eleonoras Dirokas lomas atveidotāja Aīda Ozoliņa stāsta, ka šī ir augsta līmeņa dramaturģija. "Pie izrādes veidošanas ķērāmies ar milzīgu pietāti. Ir liela atbildība, īpaši tāpēc, ka šī izrāde iepriekš jau uzvesta Nacionālajā teātrī. Šī būs mūsu versija. Ja arī tā būs izdevusies atšķirīga, kāpēc ne?" Eleonoras pārdzīvojumi aktrisei bijuši jāpiedzīvo arī personīgajā dzīvē 1992. gadā, pametot Jaunatnes teātri. "Iestudējumu iesāku, nospēlējot savu pēdējo izrādi." Tad ierodas Hamilkāra kungs, kurš grib aktrisi nopirkt. " Šī ir jūtu komēdija. Tā ir par uzdrīkstēšanos būt mīlētai, sapņot un mēģināt sapņus piepildīt. Tāpat kā dzīvē arī mūsu varoņiem katram aiz muguras ir liela dzīves pieredze. Esam satikušies, pateicoties Hamilkāra kungam. Mēs mēģinām modelēt ģimeni, par kuru visi sapņojam, domājam, ar ko kopā novecot. Visi neatkarīgi no vecuma alkstam būt saprasti un mīlēti."

Ditas Balčus režisēto izrādi Ādažu kultūras centrā varēs noskatīties ceturtdien, 4. oktobrī, plkst. 19. 30. Lomās iejutīsies arī Enriko Avots, Egija Missa-Silāre, Jānis Mūrnieks. Izrādes scenogrāfs ir Jānis Jansons. Kustību konsultanti – Ieva Ozoliņa un Alberts Kivlenieks. Komponists – Juris Kulakovs.