22.09.2012 15:31

Ropažos dzirkstīs britu karaļnama kaislības

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Karaļa un karalienes nežēlīgo spēļu upuri ir dēli,” stāsta Kristians Kareļins (otrais no kreisās). “Karaļa un karalienes nežēlīgo spēļu upuri ir dēli,” stāsta Kristians Kareļins (otrais no kreisās). publicitātes foto

"Gribot negribot arī ļoti spēcīgām personībām ģimenes dzīvē iestājas rutīna. Lai šo rutīnu kliedētu, viņi sāk spēlēties," par pasaules klasiku – karaliskām kaislībām piesātināto lugu "Lauva ziemā" – saka aktieris Kristians Kareļins.

 

Izrādes darbība norisinās1183. gadā, tās centrā ir Britānijas valdnieku pāra karaļa Henrija II Plantageneta un viņa nežēlastībā kritušās sievas Akvitānijas Elinoras skaudrais romāns, kurā cieši savijas mīla un naids, taču pāri visam – cietsirdīgās spēles par varu: kam mantojumā atstāt troni – trim dēliem Ričardam, Džefrīdam, Džonam vai karaļa mīļākajai, Francijas princesei? "Karaļa un karalienes spēle vienam pret otru ir nežēlīga, bet viņi spēlējas, lai padarītu attiecības svaigākas, gūtu izaicinājumus."

Pēc varas tīkojot visi trīs brāļi, taču katrs to mēģina sasniegt citiem līdzekļiem – viens ar stiprumu un varonīgumu, otrs ar viltību, taču K. Kareļina atveidotajam jaunākajam brālim Džonam piemītot pusaudžiem raksturīgs naivums. "Viņš no vecāku spēlēm ciešs vissāpīgāk. Varbūt pārāk ļaujot brāļiem manipulēt ar sevi, un, kā jau pusaudzis, Džons visu uztver sakāpināti un asi."

Amerikāņu dramaturga Džeimsa Goldmena pirms vairāk nekā četrdesmit gadiem sarakstītā un allaž uz dažādu pasaules valstu teātru skatuvēm un kino ekrāniem mīlētās lugas pašmāju iestudējums Ropažu novada Kultūras un izglītības centrā būs baudāms svētdien, 23. septembrī, plkst. 18. Izrāde tapusi, Mūzikas un mākslas atbalsta fondam turpinot izrāžu virkni par spilgtām personībām un vēsturiskiem notikumiem Latvijas un pasaules kultūrā un mākslā. Izrādes režisors ir Juris Jonelis, savukārt galvenajās lomās iejutīsies Zane Jančevska, Juris Kalniņš, Egils Melbārdis, Ieva Aniņa, Kaspars Aniņš, Kristians Kareļins, Mārtiņš Brūveris.

"Ir ļoti forša sajūta doties viesizrādēs un pabūt vietās ārpus ierastās teātra telpas. Svarīga ir nianse, ka mēs braucam pie skatītājiem, nevis skatītāji brauc pie mums. Katra vieta, skatuve, apstākļi ir citādi, arī katra publika ir citāda," pirms došanās uz Ropažiem atzīst aktieris.