17.08.2018 11:58

Ar koncertu Liepājā sākas 21. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ar koncertu Liepājā sākas 21. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls Ģirts Raģelis

Sestdien, 18. augustā, ar Džuzepes Verdi "Rekviēma" atskaņojumu Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" sāksies 21.Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls. Kā vēsta festivāla rīkotāji, šis skaņdarbs festivāla laikā izskanēs divreiz – to būs iespējams noklausīties arī 23. augustā Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

"Rekviēma" atskaņojumā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris "Latvija", Liepājas Simfoniskais orķestri un diriģents Gintaru Rinkēvičs (Lietuva).

"Festivāla īpašais viesis ir pasaules kormūzikas aprindu izcilība, renesanses un citu laikmetu kora partitūru teicamais interprets Stīvens Leitons (Lielbritānija), kura vārds mūzikas mīļotājiem neprasa liekus komentārus. Stīvena Leitona rokās būs festivāla koncerts "Pulenks. Martēns. Ešenvalds", kas izskanēs Sv. Pētera baznīcā 25. Augustā," stāsta VAK "Latvija" mākslinieciskais vadītājs – diriģents Māris Sirmais.

Viņš atgādina, ka Stīvens Leitons divas reizes ir saņēmis "Gramophone Awards" balvu, "Diapason d'Or ECHO Klassik" balvu un četras reizes nominēts "Grammy" balvai, kā arī ieguvis kritiķu atzinību par vairākām izcili veidotām programmām.

31. augustā festivāla ietvaros koris "Latvija" un diriģents Māris Sirmais ar latviešu garīgās mūzikas koncertu viesosies Stirnienes Svētā Laurencija katoļu baznīcā. Pasākumā "Mirdzi, Stirniene, Latvijas zvaigznājā" tiks godināta Latvijas simtgade, kā arī tiks ieskandināti bīskapa Boļeslava Sloskāna 125. jubilejas svētki. Koncerta apmeklējums būs bez maksas un pieejams jebkuram interesentam.

Kā uzsver M. Sirmais, par nelielu sensāciju solās kļūt tradicionālais latviešu komponistu jaundarbu pirmatskaņojumu koncerts, kas norisināsies 4. septembrī Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā.

Šeit izskanēs vokālās grupas "Framest" līdera un komponista Jāņa Ķirša jaundarbs "Ādams un Ieva", kas rakstīts korim a cappella un 50 mobilajiem telefoniem. Komponists Platons Buravickis uzrakstījis lūgšanu trīs valodās "Dziesmas par zemi, dziesmas par māju", bet vokālās grupas "Latvian Voices" dalībniece, dziesmu autore un aranžētāja Laura Jēkabsone jaundarbu veltījusi stāstam par Lilitu, Ādama pirmo sievu pēc senebreju mitoloģijas. Savukārt pianists un komponists Vestards Šimkus radījis klasiskas formas "Missa Brevis" korim un instrumentālam trio (klavieres, čells, vijole). Pie klavierēm būs pats komponists.

Festivāla noslēguma koncerts "Leonardam Bernsteinam – 100" izskanēs 8. septembrī Rīgas Domā, kad koris "Latvija" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri godinās šī gada jubilāru, vienu no 20. gadsimta mūzikas milžiem – ģeniālo un vitālo komponistu Leonardu Bernsteinu.

"Festivāla noslēguma koncertā atskaņosim Bernsteina iespaidīgo vokālsimfonisko skaņdarbu "Čičesteras psalmi", kā arī vienu no komponista pēdējām kompozīcijām "Missa brevis", kā arī eleganto "Serenādi" vijolei, orķestrim un iespaidīgam sitaminstrumentu sastāvam," gaidāmo koncertu ieskicē Māris Sirmais.

Vijoļkoncerta solo uzticēts LNSO mūziķim Sandim Šteinbergam, bet pie diriģenta pults stāsies festivāla mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Māris Sirmais.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Valsts akadēmiskais koris “Latvija”Valsts akadēmiskais koris “Latvija”