24.07.2018 07:53

Foto: Ar koncertu "Dzimuši Latvijā" Dzintaru koncertzālē sākas ceturtais Jūrmalas festivāls

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Foto: Ar koncertu "Dzimuši Latvijā" Dzintaru koncertzālē sākas ceturtais Jūrmalas festivāls Ivars Ķezbers

No 24. līdz 28. jūlijam ar pieciem krāšņiem koncertiem un īpašu Latvijas simtgadei veltītu programmu Dzintaru koncertzālē norisināsies ceturtais Jūrmalas festivāls. Pirmdien Dzintaru koncertzālē norisinājās festivālam veltīta preses konference, kurā piedalījās rīkotāji un dalībnieki.

""Dzimuši Latvijā" būs Jūrmalas festivāla dominante mūsu valsts jubilejas gadā. Tuvus un tālus ceļus mērojuši mūsu mākslinieki ieradīsies šeit, Dzintaros, lai dāvātu neaizmirstamus brīžus sava talanta cienītājiem. Īpaši vēlos pateikties visiem, kuri ieguldīja enerģiju un darbu, lai veidotu, iespējams, jaunu tradīciju – Latvijas simtgades jauniešu simfoniskā orķestra tapšanu, jo tieši jaunie mūziķi būs tie, kuri nākotnē visai pasaulei pavēstīs par Latviju," preses konferencē sacīja Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis.

Festivāla atklāšanas koncertā "Dzimuši Latvijā" 24. jūlijā būs iespēja tikties ar izciliem Latvijā dzimušiem mūziķiem, kuri ieguvuši plašu starptautisku atzinību – operdziedātāju Kristīni Opolais, akordeonisti Kseniju Sidorovu un vijolnieci Vinetu Sareiku, atgādina Dzintaru koncertzāles pārstāvis Mārtiņš Pučka. Katrs mākslinieks sniegs priekšnesumu kopā ar jauniem daudzsološiem mūziķiem – operas dīva Kristīne Opolais dziedās duetā ar jauno operdziedātāju baritonu Kalvi Kalniņu. Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas vijolnieks Daniils Bulajevs muzicēs kopā ar akordeona spēles karalieni Kseniju Sidorovu, savukārt vijoles virtuoze Vineta Sareika duetā saspēlēsies ar ģitāristu Miku Akotu no Alsungas.

Viņiem uz Dzintaru koncertzāles lielās skatuves pievienosies unikāls Latvijas Simtgades jauniešu simfoniskais orķestris, kura sastāvā muzicēs labākie Latvijas jaunie mūziķi. Koncerta diriģents – starptautiski atzītais Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs Ainārs Rubiķis. "Man ir prieks par šo ideju, un es ceru, ka tā nebūs tikai vienu reizi. Jauniešiem un jaunajiem solistiem tā ir iespējas mācīties no lielajiem solistiem un strādāt ar Latvijā un pasaulē prominentiem mūziķiem," saka diriģents Ainārs Rubiķis.

25. jūlijā plkst. 20.00 atjaunotās vēsturiskās Dzintaru koncertzāles izcilajā akustikā uz koncertu aicinās publikas iemīļotā un starptautiski atzītā akordeoniste Ksenija Sidorova. Solokoncertā virtuozā akordeoniste priecēs klausītājus ar skaņdarbiem no Pjotra Londonova, Sergeja Rahmaņinova, Astora Pjacollas, Alfrēda Šnitkes, Morica Moškovska un citu komponistu daiļrades. Ksenija Sidorova bieži pārsteidz klausītājus, improvizējot un pārkāpjot žanru robežas, šoreiz viņas koncerta īpašais viesis būs pasaulslavenais mandolīnas virtuozs Avi Avitāls.

26. jūlijā plkst. 20.00 klaviermūzikas cienītājus uz īpašu koncertu aicinās trīs izcili pianisti – tēvs, profesors Sergejs Osokins, ar dēliem, starptautisku konkursu laureātiem un spilgtiem mūzikas interpretiem Andreju un Georgiju Osokiniem. Virtuozie pianisti šāgada Jūrmalas festivālam gatavo jaunu programmu, kurā vēl nedzirdētā skanējumā klausītāji varēs baudīt Johana Sebastiana Baha, Sergeja Rahmaņinova, Kloda Debisī, Kamila Sensāna, Morisa Ravēla un Antonio Vivaldi skaņdarbus.

Sergejs Osokins par ģimenes atkalsatikšanos koncertā uz Dzintaru koncertzāles skatuves saka: "Man kopīgais koncerts ar dēliem ir divkārši svētki: profesionālie un ģimenes svētki. Turklāt šī prieka un pacēluma izjūta attiecas ne tikai uz pašu uzstāšanos, bet arī uz visu koncerta sagatavošanas laiku – sākot ar ieceri, repertuāra izvēli un programmas izveidi. Mums ne tik bieži izdodas sapulcēties kopā, un šī ģimenes, dziļi personiskās saskarsmes un tajā pašā laikā kopīga radošā darba apvienojums sniedz retu, ne ar ko nesalīdzināmu prieku."

Andrejs Osokins uzsver: "Man "Trīs Osokinu" koncerti ir ļoti īpaši, jo katrā no tiem katra pianista spilgtā individualitāte, enerģija un dvēsele papildina pārējos, kopā veidojot unikālu un nevienā citā koncertā neredzētu saskaņu. Šī īpašā atmosfēra veidojas, arī pateicoties brīnišķīgajām "Yamaha CFX" klavierēm, kas tiks atvestas no Polijas speciāli šim koncertam. Muzicēt kopā ar brāli un tēvu ir neaprakstāms prieks, bet arī ļoti liela atbildība, jo katra koncerta publika sagaida īpašu notikumu ar krāšņu programmu, tādēļ tai ir jābūt ļoti pārdomātai, daudzveidīgai un jāveido kāpinājums līdz pat spilgtai kulminācijai koncerta beigās."

27. jūlija vakarā Dzintaru koncertzālē ar programmu "Brodvejas mūziklu zelta izlase" viesosies izcilas angļu mūziklu zvaigznes – Kesidija Džensone, Īens Virgo un Vils Arendels, kuri regulāri uzstājas prestižajā Londonas Vestendas teātrī, kas līdz ar Ņujorkas Brodveju ir visaugstākā līmeņa mūziklu teātris angliski runājošajā pasaulē. Kopā ar Jūrmalas festivāla orķestri un diriģentu Robertu Pērvisu no Lielbritānijas viņi izpildīs skaistākās ārijas un duetus no Leonarda Bernsteina, Ričarda Rodžersa, Endrjū Loida Vēbera, Kola Portera un citu komponistu mūzikliem, sagādājot neaizmirstamu vasaras muzikālo piedzīvojumu Dzintaru koncertzāle.

Jūrmalas festivāls noslēgsies 28. jūlijā ar krāšņu galā koncertu, kurā uzmirdzēs pasaulslavenais operdziedātājs un Jūrmalas festivāla goda mākslinieks Aleksandrs Antoņenko (tenors), starptautiski atzītā latviešu operdziedātāja Alisa Zinovjeva (soprāns) un izcilākais latviešu basbaritons Egils Siliņš. Jūrmalas festivāla galā koncerta divdaļīgajā programmā skanēs gan latviešu klasiskās mūzikas zelta izlase, gan spožākās pasaules opermūzikas lappuses.

Skanējumu kuplinās izcilās Latvijas Radio kora balsis un Jūrmalas festivāla orķestris diriģenta Villo Pāna vadībā. Koncerta īpašais viesis – šogad Dzintaros notikušā 37. Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursa uzvarētājs – tenors Sungo Kims no Dienvidkorejas.