03.07.2018 07:50

Pierīgas kori "Dziesmu karos"

Autors  Agita Latkovska
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Koris "Maska" simtgades gadu atklāja ar koncertturneju Austrālijā, bet Dziesmu svētkus – ar pelnītu pirmo vietu "Dziesmu karos" jaukto koru grupā. Koris "Maska" simtgades gadu atklāja ar koncertturneju Austrālijā, bet Dziesmu svētkus – ar pelnītu pirmo vietu "Dziesmu karos" jaukto koru grupā. Roberts Birze, Jānis Romanovskis, no kora "Anima" un "Pa saulei", Siguldas novada pašvaldības un Mārupes kultūras nama arhīva

Ar svētku gājienu svētdien tika atklāti XXVI Vispārējie latviešu dziesmu un XVI deju svētki, kas Rīgu pieskandinās līdz pat 8. jūlijam. Nedēļu pirms Dziesmu svētku noslēguma koncerta Mežaparkā Latvijas spēcīgākie kori tikās augsta līmeņa koru konkursa "Dziesmu kari" finālā, lai cīnītos par labākā kora titulu, apliecinot – Latvijas koru mūzika ir spēcīga un tradīcijām bagāta.

Latvijas Universitātes Lielajā aulā sestdien notika koru konkursa fināls, kurā par labākā titulu dažādās kategorijās cīnījās Latvijas spēcīgākie kori. To vidū bija arī seši Pierīgas kori: Carnikavas jauktais koris "Vēja balss", Garkalnes novada jauktais koris "Pa saulei", Saulkrastu jauktais koris "Anima", Siguldas novada Kultūras centra jauktais koris "Atvars", Babītes novada jauktais koris "Maska" un Mārupes novada kultūras nama senioru sieviešu koris "Noktirne".

Konkursu vērtēja starptautiska žūrija – diriģenti Mārtiņš Ozoliņš un Sigvards Kļava, komponisti Selga Mence un Uģis Prauliņš, kā arī komponists un diriģents Vaclovs Augstins (Lietuva) un diriģents Kari Turunens (Somija).

No Pierīgas koriem visaugstāk tika novērtēts Babītes novada jauktais koris "Maska" (diriģents Jānis Ozols), kurš ieguva pirmo vietu jaukto koru grupā. Trešo vietu senioru koru grupā izcīnīja Mārupes novada kultūras nama senioru sieviešu koris "Noktirne" (diriģente Ilga Bērziņa).

Ļoti augsta līmeņa konkurss

Jauktā kora "Atvars" vadītājs un Siguldas koru apriņķa virsdiriģents Jānis Baltiņš uzsver, ka "Koru kari" (šogad "Dziesmu kari" – red.) ir viens no spēcīgākajiem koru konkursiem ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. "Piedalīties "Koru karu" finālā – tas vien jau ir ļoti labs panākums," uzskata J. Baltiņš. "Šajā konkursā katram diriģentam un katram koristam galvenais ir parādīt vislabāko sniegumu. Dziesmu svētku fināls – tā ir emocionāla gaisotne, un "Koru kari" ir lieli kordziedāšanas svētki."

Siguldas novada Kultūras centra jauktais koris "Atvars" diriģenta Jāņa Baltiņa vadībā "Dziesmu karus" izbaudīja kā lielus dziedāšanas svētkus.

"Korim "Vēja balss" šie būs jau otrie Dziesmu svētki," saka Carnikavas novada jauktā kora diriģents Jurģis Cābulis. "Sajūtas ir lieliskas! Kora sastāvs ir saliedēts, repertuārs – ļoti saistošs, un ar neatlaidīgu darbu esam sasnieguši kaut ko vēl nebijušu. Esmu pateicīgs saviem dziedātājiem par to, ka viņi, bieži vien daudz ko ziedojot, bijuši lepni par savu kori un patriotiski pret savu Carnikavas novadu, kura pašvaldība arī devusi lielu ieguldījumu mūsu attīstībā daudzu gadu garumā. Es cienu un esmu priecīgs par ikkatru "Vēja balss" dziedātāju!" Carnikavas jauktā kora diriģents uzskata, ka "Koru kari" jau vēsturiski ir neatņemama svētku sastāvdaļa un dalība tajos ir augsts novērtējums koristu pašaizliedzīgajam ieguldījumam ikdienas darba procesā piecu gadu garumā. "Manuprāt, korists var būt lepns ar savu kori, mērojoties spēkiem ar citiem izciliem Latvijas amatierkoriem. Šis ir būtisks aspekts, kas ceļ svētku kopējo māksliniecisko un kvalitatīvo latiņu. Manuprāt, tas nekādā mērā nemazina dziedātāja prieku par dziesmu un mīlestību uz svētkiem kopumā."

"Kora sastāvs ir saliedēts, repertuārs – ļoti saistošs, un ar neatlaidīgu darbu esam sasnieguši kaut ko vēl nebijušu," saka Carnikavas novada jauktā kora "Vēja balss" diriģents Jurģis Cābulis (attēlā – pašā aizmugurē).

Koris ir diriģenta spogulis

Babītes novada jauktais koris "Maska" pastāv jau 18 gadus un ir apliecinājis sevi kā ļoti stipru kori gan Latvijas, gan pasaules mērogā. "Maskas" diriģents Jānis Ozols ir pārliecināts – koris ir diriģenta spogulis. "Man šis koris ir ļoti, ļoti mīļš, kolektīvs ir fantastisks," saka J. Ozols. "Šie Dziesmu svētki man ir īpaši – esmu ne tikai Pierīgas un Jūrmalas koru virsdiriģents un vadījis kopmēģinājumu procesu visu gatavošanās piecgadi, bet arī svētku atklāšanas koncerta un sadziedāšanās nakts mākslinieciskais vadītājs un diriģents." J. Ozols teic, ka korim "Maska" dalība «Koru karos» ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem Dziesmu svētkos. "Latvijas kori ir vieni no labākajiem pasaulē, un tieši "Koru karos" satiekamies visi vienkopus."

Babītes korim šie bija jau trešie "Koru kari". Arī divos iepriekšējos Dziesmu svētkos "Maska" plūca laurus koru karu konkursā un godam apliecināja, ka ir Latvijas koru topa augšgalā. "Zīmīgi, ka šogad "Koru kari" saucas "Dziesmu kari"," saka Jānis Ozols. "Man tas šķiet ļoti simboliski un skaisti, jo aiz koru kvalitātes ir dziesma un komponists. Mums ir pašiem sava komponiste – mūsu kormeistare Laura Jēkabsone, kura raksta brīnišķīgus skaņdarbus tieši korim "Maska". Ar šo bagātību mēs lepojamies no sirds un «Koru karos» izpildījām tieši Lauras rakstītus skaņdarbus."

Astoņpadsmit gadu laikā koris "Maska" ir uzkrājis lielu pieredzi dažādos konkursos un koncertos. Diriģents teic: "Mēs esam spēcīgi gan tehniski, gan muzikāli un emocionāli. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka koris "Maska" ir viens no labākajiem koriem ne vien Latvijā, bet arī pasaulē. To pierāda arī daudzās uzvaras konkursos. Taču es vienmēr esmu teicis, ka tieši šis konkurss – "Koru kari" – ir vissvarīgākais. To nevar salīdzināt ne ar vienu ārzemju konkursu." J. Ozols atzīst, ka "Koru kari" – tā ir sacensība, piebilstot, ka veselīga konkurence ir vajadzīga, jo tā motivē un veicina izaugsmi.

Sacensību gars nelaupa svētku prieku

Arī Saulkrastu jauktā kora "Anima" diriģents Kārlis Rūtentāls ir vienisprātis, ka "Koru kari" ir viens no "prasīgākajiem" koru konkursiem pasaulē. "Es esmu pieredzējis daudz konkursu visā pasaulē un varu apgalvot, ka "Koru karu" mākslinieciskais un tehniskais līmenis ir ļoti augsts. Tā kā tas notiek Dziesmu svētku ietvaros, līdzās tam ir arī spēcīgs emocionālais fons," saka K. Rūtentāls.

Saulkrastu koris "Anima" šogad svin sešpadsmit gadu pastāvēšanas jubileju un ir piedalījies vairākos Dziesmu svētkos. Jautāts, vai konkurss un sacensība koru starpā nelaupa prieku un neaizēno patiesu svētku baudīšanu, K. Rūtentāls teic, ka nē: "Korim "Anima" nav par katru cenu jānotur kaut kāds iepriekšējais augstais sasniegums, nav jāaizstāv kāds tituls, un tas ir tas skaistākais, ka varam aiziet un izdarīt visu tā, lai pašiem būtu prieks. Dziedāt un izbaudīt! "Koru karu" sacensību gars tikai palīdz tam visam, jo mums ir iespēja būt un piedalīties tik ļoti lielā un vērtīgā notikumā. Rezultāts nav būtiskākais, bet, protams, gribas nostartēt, cik labi vien iespējams. Katrā ziņā nopelnīt augstākos iespējamos punktus – tā nav prioritāte."

Saulkrastu jauktā kora "Anima" dalībnieks Indriķis Builis ir dziedātājs ar 47 gadu kordziedātāja stāžu, un šie viņam ir jau vienpadsmitie Dziesmu svētki. Pieredzējušais dziedātājs teic, ka korim nav tik ļoti no svara, kura vieta "Koru karu" finālā iegūta. "Godpilna lieta ir tā, ka esam Latvijas koru elitē un esam tur bijuši jau kopš kora pirmsākumiem. Liels nopelns tajā ir mūsu diriģentiem – Laurai Leontjevai un Kārlim Rūtentālam –, jo viņi šo latiņu tur ļoti augstu un spēj pacelt ļoti nopietnas un interesantas programmas," saka Indriķis, kurš iepriekš ilgus gadus dziedājis Saulkrastu korī "Bangotne". Viņš atzīst: "Visu izšķir kora diriģents, kurš spēj pulcināt ap sevi dažādus cilvēkus. Mēs esam dažādi – sākot no pusaudžu vecuma dziedātājiem līdz pat cienījama vecuma koristiem. Visi sadzīvojam labi un cits citu pieņemam – tā ir laba sajūta. Mums ir ļoti labs kolektīvs un izcili diriģenti."

Saulkrastu jauktā kora "Anima" diriģents Kārlis Rūtentāls (attēlā – priekšplānā) ir pārliecināts – "Dziesmu kari" ir viens no "prasīgākajiem" koru konkursiem pasaulē.

Svarīgi ir justies vajadzīgam

Garkalnes novada jauktajam korim "Pa saulei" šie ir otrie Dziesmu svētki, bet "Dziesmu karos" koris piedalījās pirmoreiz. Kora mākslinieciskā vadītāja Marta Ozola atzīst, ka ceļš uz tiem bijis garš, taču devis lielu emocionālu pacēlumu. ""Koru kari" ir atskaites punkts, kurā savu tehnisko varēšanu un emocionālo izturību var pārbaudīt pie pašas stingrākās žūrijas – klausītājiem," uzskata M. Ozola. "Bieži dzirdam, ka Latvijas kori sacenšas starptautiskos konkursos un gūst panākumus, bet "Koru kari" ir sacensība, kurā tie labākie satiekas savā starpā. "Koru kari" ir daļa no Dziesmu svētkiem, un sacensība bieži vien ir nepieciešama dalībnieku motivēšanai. Pat pirmssvētku skates ir maza sacensība ikviena kora dalībniekam, jo ir vēlme tikt uz lielās Dziesmu svētku skatuves." Marta Ozola savu kolektīvu raksturo kā ļoti sirsnīgu un teic, ka kora biedrus vieno kopīgas intereses arī ārpus mēģinājumiem.

Garkalnes novada jauktajam korim "Pa saulei" šie ir otrie Dziesmu svētki, bet "Dziesmu karos" koris piedalījās pirmoreiz.

Senioru sieviešu kori "Noktirne" kopš tā dibināšanas l972. gadā, tātad jau 46 gadus, vada diriģente Ilga Bērziņa. "Man ļoti patīk strādāt ar šo kori – bārties, dusmoties, uzlielīt, uzslavēt," saka kolektīva vadītāja I. Bērziņa. "Es saprotu, cik svarīgi arī sievām "labākajos gados" justies vajadzīgām. Piedalīšanās mēģinājumos, koncertos rada apziņu, ka esi vajadzīgs un tev ir pienākums. Tu saposies, uzvelc tīras drānas un dodies uz kultūras namu, kur tevi gaida 45 draudzenes un smaidošā, gādīgā kultūras nama direktore Ira Dūduma." Runājot par "Koru kariem", Bērziņas kundze teic: "Tas ir liels gods, prieks un lepnums dziedāt kopā ar labākajiem republikas koriem un vēl pašā Rīgas sirdī – Latvijas Universitātes Lielajā aulā. Par rezultātiem nedomāju. Zinām savu varēšanu. Toties esam lepnas, ka vienmēr esam dziedājušas bez "izpalīgiem", un tā tas bija arī šoreiz." Gan "Koru kari", gan Dziesmu svētki Bērziņas kundzei ir svētki, bet sacensība liek saņemties un nodziedāt, cik labi vien iespējams. "Esam priecīgas, ka mums, senioru koriem, ir dota iespēja jau trīs gadus piedalīties arī lielajos Dziesmu svētkos. Cik labi un patīkami ir būt kopā ar visiem un dziedāt Mežaparka Lielajā estrādē!" priecājas "Noktirnes" vadītāja.

Kora "Noktirne" dalībniecēm ir liels gods un prieks dziedāt kopā ar labākajiem Latvijas koriem "Dziesmu karos". Šoreiz – trešā vieta senioru koru grupā.

Kori lepojas ar saviem diriģentiem

Carnikavas kora "Vēja balss" dalībnieki Zane un Reinis Maskavi apliecina, ka kordziedāšana var būt ģimenes kopīgs hobijs un sirdslieta. Dalību "Koru karos" abi uzskata par ļoti būtisku Dziesmu svētku sastāvdaļu. "Mums kā Latvijas korim šī ir lieliska iespēja sevi parādīt pārējo Latvijas koru starpā. Redzēt, kā esam izauguši, vai kas ir mainījies šo piecu gadu laikā. Svētku kopkoncerts ir kā balva par labi padarīto."

Kordziedāšana var būt ģimenes sirdslieta, apliecina kora "Vēja balss" dziedātāji Reinis un Zane Maskavi, kuriem šie ir otrie kopīgie Dziesmu svētki.

"Vēja balss" dalībniekam Jānim Ligeram dalība "Koru karos" nozīmē apliecinājumu, ka ieguldītais darbs ir nesis rezultātu. Jānis teic, ka viņam nav svarīgi būt labākam par citiem, bet gan – būt labākam par sevi vakardien. "Man personīgi ir vienlīdz svarīgs gan rezultāts, gan iespēja izbaudīt procesu. Tas viss kopā dod gandarījumu. Ģimenē mēs abi ar sievu dziedam katrs savā korī – "Vēja balsī" un "Jasmīnas korī" – par spīti tam, ka mums ir trīs mazi bērni, kurus dažādu iemeslu dēļ nav īsti kam atstāt pieskatīt. Man tā ir lielākā uzvara. Tā ir uzvara ne tikai mums ģimenē, bet arī izcilajiem diriģentiem Agitai Ikauniecei-Rimšēvičai un Jurģim Cābulim, kuri mūs ir atbalstījuši, piecietuši un palīdzējuši tur nonākt." Jānis atzīst, ka gatavošanās Dziesmu svētkiem vienlaikus ir gan smags darbs, gan pozitīvs uzbudinājums un sava latviskuma apzināšanās. Arī Jāņa kora biedrei Ievai Vāverei dziedāšana korī ir sirdslieta. "Nekoncentrējos uz "Koru kariem" kā sacensību, būtiskākais ir tas, lai nodziedam pēc savām labākajām spējām un ar mīlestību pret to, ko darām," saka kora "Vēja balss" dziedātāja. "Mēs izbaudām kopā dziedāšanas prieku, jo esam sapratuši, ka ar lielu darbu varam sasniegt ļoti daudz!"

"Sacensības gars nemaz nevar laupīt prieku par muzicēšanu, jo tā ir motivācija censties," par koru konkursu saka Garkalnes novada jauktā kora "Pa saulei" dziedātāja Diāna Pambakere. Viņasprāt, "Koru kari" motivē censties un sacensties, lai parādītu citiem, ko koris spēj. "Ir neizsakāms prieks un gandarījums, ka konkursa pusfinālā ieguvām tik labus rezultātus un tikām finālā! Mūsu lieliskie un harizmātiskie diriģenti Marta un Jānis Ozoli un Margarita Dudčaka ir mūsu enerģijas lādiņš! Viņi spēj iedvesmot radīt mūziku! Un par to mēs viņus mīlam!"