01.07.2018 13:15

Foto: Pasniegtas Dziesmu un deju svētku Lielās balvas; augstas vietas arī Babītes un Mārupes novada koriem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Pasniegtas Dziesmu un deju svētku Lielās balvas; augstas vietas arī Babītes un Mārupes novada koriem Aivars Ozoliņš, Aivars Liepiņš, Evija Trifanova

Sestdien Latvijas Universitātes Lielajā aulā norisinājās koru konkursa fināls "Dziesmu kari", kurā par Lielo balvu sacentās jauktie, vīru, sieviešu un senioru kori. Augstas vietas ieņem arī Babītes novada jauktais koris "Maska" un Mārupes novada senioru sieviešu koris "Noktirne".

Korus vērtēja starptautiska žūrija – diriģenti Mārtiņš Ozoliņš un Sigvards Kļava, komponisti Selga Mence un Uģis Prauliņš, kā arī komponists, diriģents Vaclovs Augstins (Lietuva) un diriģents Kari Turunens (Somija), informē XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

"Šī ir iespaidīga diena latviešu mūzikai un koru tradīcijai. Biju šeit pirms pieciem gadiem, un redzu, ka līmenis kļūst aizvien augstāks un augstāks. Parādās jauni kori, kuri sasnieguši jaunu kvalitātes un mākslinieciskās izteiksmes līmeni. Šie ir īsti svētki latviešiem, un es kā igaunis varu būtu ļoti lepns, ka mums ir tādi kaimiņi. Tā mums, igauņiem, ir īsta iedvesma," iespaidos uzreiz pēc konkursa dalās Risto Josts (Igaunija).

Žūrijas priekšsēdētājs Mārtiņš Ozoliņš: "Tas, ko mēs šodien dzirdējām, vēlreiz apliecina, ka mēs esam koru lielvalsts, ka mēs esam dziedoša zeme, ka mūsu tauta dzīvos, dziedās un zels. Tās ir neaprakstāmas sajūtas, ko mēs izjutām. Es gribētu īpaši izcelt jaukto koru grupu – koru skaits un tas, ar kādu atdevi visi muzicēja, bija kaut kas vienreizīgs. Prieks arī par senioru koriem – katrs bija ar savu krāsu. Sieviešu kori – tik atšķirīgi un tik niansēm bagāti. Un, protams, vīru kori, kas nav izmiruši un apliecina mums savu dzīvotspēju. Šodien es tiešām ar ļoti pozitīvu zīmi varu vērtēt visu to, kas notika. Un es esmu pilnīgi pārliecināts, ka, ja svētki ir šādi sākušies, tie turpināsies tikai uz augšu."

XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI deju svētku Lielo balvu, 2000 eiro naudas balvas no "Conexus Baltic Grid", "Laimas" saldumu dižgrozus un "Rimi" dāvanu kartes saņēma: Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācijas "Ave sol" jauniešu koris "Kamēr...", diriģents Jānis Liepiņš; Latvijas Universitātes vīru koris "Dziedonis", diriģents Uldis Kokars; Jelgavas 4. vidusskolas meiteņu koris "Spīgo", diriģente Līga Celma-Kursiete; Rīgas Latviešu biedrības senioru koris "Erelbe", diriģente Zaiga Lazdiņa-Radziņa, vēsta I. Vasiļjeva.

Jaukto koru kategorijā 1. vieta tika piešķirta Babītes novada jauktajam korim "Maska" (diriģents Jānis Ozols) un Rīgas kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" jauniešu korim "Balsis" (diriģents Ints Teterovskis).

Toties senioru koru kategorijā 3. vietu izcīnīja Mārupes novada kultūras nama senioru sieviešu koris "Noktirne" (diriģente Ilga Bērziņa). 1. vieta šoreiz tika Ogres novada kultūras centra senioru jauktajam korim "Altera" (diriģents Alvis Bērziņš), norāda I. Vasiļjeva.

XXVI Vispārējie latviešu dziesmu un XVI deju svētki, kas šoreiz notiek Latvijas valsts simtgades zīmē, Rīgu pieskandina no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam. XXVI Vispārējos latviešu dziesmu un XVI deju svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs.