05.09.2012 13:12

Majoros atminēsies Raiņa un Aspazijas dzīvi un daiļraidi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rainis un Aspazija Majoru vasarnīcas dārzā 1929. gada septembrī. Rainis un Aspazija Majoru vasarnīcas dārzā 1929. gada septembrī. www.rmm.lv

Ikviens Raiņa un Aspazijas daiļrades cienītājs aicināts apmeklēt Majoru vidusskolas telpas 14. septembrī pulksten 13, kad sāksies jau trešā konference "Jūrmala – Raiņa un Aspazijas pilsēta".

 

Šāgada konference veltīta ne tikai pētījumiem par abu dzejnieku gaitām Jūrmalā, bet arī pieredzes apmaiņai ar citām Latvijas pašvaldībām par Raiņa un Aspazijas piemiņas saglabāšanu. Tāpēc viesos tiek gaidīti pārstāvji no Jelgavas novada – ziņojumu konferencei par Aspazijas mantojumu un tā popularizēšanu Jelgavas novadā gatavo Jelgavas domes Kultūras nodaļas vadītāja Dzintra Zimaiša.

Sveicienus no Aspazijas dzimtās vietās Zaļeniekiem nesīs Daukšu māju īpašniece Madlēna Bratkus. Tiek apkopota arī informācija par to, kā uz priekšu virzās pirms vairākiem gadiem aizsāktā virzība skatīt un pozicionēt Jūrmalu kā abu dzejas dižgaru pilsētu.

Pētījumu par 1920. gadā notikušo Bulduru konferenci un tās saikni ar Raini veikusi Raiņa un Aspazijas vasarnīcas speciāliste Aija Magone, par dzejnieku šā paša gada vasaru Majoros ieinteresējusies biedrības "Aspazijas mantojums" vadītāja Ināra Andžāne, kura klausītājus ievadīs arī informācijā un izjūtās par Raini un Aspaziju gadsimtu mijā Jelgavā.

Par Aspaziju 1932. gadā – gadu pirms tagadējās Aspazijas mājas iegādes – sagatavojusies runāt Raiņa un Aspazijas mājas galvenā speciāliste Gaida Jablovska, bet Raiņa un Aspazijas vasarnīcas speciāliste Astrīda Cīrule ļaus salīdzināt situāciju Latvijas un Norvēģijas memoriālajos muzejos. Tieši ar Norvēģijas valsts atbalstu atdzims muzejs Jāņa Pliekšāna ielā Jūrmalā.

Pēc priekšlasījumiem konferences dalībniekus aicinās doties uz Raiņa un Aspazijas vasarnīcu, kur notiks Dzejas dienu sarīkojums "Ausma Kantāne dzejā un dzīvē" ar Raiņa un Imanta Ziedoņa dzejas lasījumiem.

Šis gads ir zīmīgs ar to, ka gandrīz vienlaikus tiks sākta gan Aspazijas mājas Zigfrīda Meierovica prospektā 20 Dubultos, gan Raiņa un Aspazijas vasarnīcas Jāņa Pliekšāna ielā 5/7 Majoros vērienīga rekonstrukcija un restaurācija, lai tie savas durvis apmeklētājiem jau atkal vērtu vaļā 2015. gadā, kad atzīmēsim dzejnieku 150. gadskārtu, vēsta portāls "Jūrmala.lv".