19.06.2018 14:04

Paziņoti "Spēlmaņu nakts 2018" balvu pretendenti. Visvairāk nomināciju tiek Latvijas Nacionālajam teātrim

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Visvairāk "Spēlmaņu nakts 2017/2018" nomināciju saņēmusi Latvijas Nacionālajā teātrī režisora Viestura Kairiša iestudētā izrāde "Salome". Visvairāk "Spēlmaņu nakts 2017/2018" nomināciju saņēmusi Latvijas Nacionālajā teātrī režisora Viestura Kairiša iestudētā izrāde "Salome". Kristaps Kalns un Matīss Markovskis

Otrdienas rītā Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā tika paziņoti pretendenti "Spēlmaņu nakts 2018" balvām sešpadsmit kategorijās. Žūrijas komisija paveica šo lielo darbu, noskatoties vairāk nekā 100 sezonas jauniestudējumu.

Komisijā šogad piedalās teātra kritiķes un zinātnieces Edīte Tišheizere un Ieva Rodiņa, teātra kritiķe Andra Rutkēviča, teātra vēsturnieks Jānis Siliņš un dramaturgs un vēsturnieks Eduards Liniņš.

Pārskatot nomināciju sarakstu, arī šogad nomināciju skaita ziņā līderis ir Latvijas Nacionālais teātris: izrādes "Salome", "Man 30 gadu", "Arī vaļiem ir bail", "Cilvēki, lietas un vietas" un "Mežainis" u.c. dažādās kategorijās kopumā saņēmušas 34 nominācijas.

Kategorijās "Gada labākā lielās formas izrāde" uz balvu pretendē "Salome" un "Man 30 gadu", kategorijā "Gada režisors" – Viesturs Kairišs, Ināra Slucka, Valters Sīlis un Elmārs Seņkovs, kategorijā "Gada aktrise" – Agnese Cīrule un Dita Lūriņa, kategorijā "Gada scenogrāfs" – Reinis Dzudzillo un Mārtiņš Vilkārsis. Kategorijā "Gada kostīmu mākslinieks" balvai nominēta Keita ("Man šodien 30 gadu") un Krista Dzudzilo („Salome"), "Gada jaunais skatuves mākslinieks" – Madara Bore ("Man šodien 30 gadu"), kā arī "Gada kustību mākslinieks" – Agnese Vanaga un Leonards Vīksne. Četras nominācijas saņēmusi arī režisora Valtera Sīļa iestudētā izrāde "Mežainis" ("Gada mazās formas izrāde", "Gada režisors", "Gada aktieris otrā plāna lomā" un "Gada muzikālā partitūra"). Astoņās kategorijās balvai izvirzīta izrāde "Arī vaļiem ir bail".

Otra nominācijām bagātākā izrāde ir Ināras Sluckas iestudētā Pētera Pētersona luga "Man 30 gadu", kuras pirmizrāde notika pirms pāris nedēļām.

Vēl kategorijā "Gada lielās formas izrāde" balvai izvirzīti šādi iestudējumi: "Arī vaļiem ir bail" (Latvijas Nacionālais teātris, režisors Elmārs Seņkovs, viņš nominēts arī kategorijā "Gada režisors"), "Cerību ezers aizsalis" un "Dieviņš pillā" (abas – JRT, režisori Vladislavs Nastavševs, kurš pretendē uz balvu kategorijā "Gada režisors", un Alvis Hermanis) un "Zelta zirgs" (Latvijas Leļļu teātris, režisors Duda Paiva).

Kategorijā "Gada mazās formas izrāde" uz balvu pretendē iestudējumi "1900. Leģenda par pianistu" (Rīgas Krievu teātris, režisors Sergejs Golomazovs), "Cilvēks parastais" (Daugavpils teātris, režisore Lucina Sosnovska; viņa balvai izvirzīta arī kategorijā "Gada režisors"), "Dvēseļu utenis" (Dirty Deal Teatro, režisore Inga Tropa) un "Kaķis uz nokaitēta skārda jumta" (Valmieras Drāmas teātris, režisore Inese Mičule).

Uz balvu kategorijā "Gada aktrise" bez jau nosauktajām aktrisēm pretendē arī Maija Doveika par lomu Latvijas Nacionālā teātra izrādē "Cilvēki, lietas un vietas", Valmieras Drāmas teātra aktrise Ieva Puķe (Madāma, Ilze izrādē "Vidzemnieki", Megija izrādē "Kaķis uz nokaitēta skārda jumta") un JRT aktrise par Ņurbuļa lomu izrādē "Dieviņš pillā". Savukārt "Gada aktiera" balvai izvirzīti aktieri Vadims Bogdanovs (titulloma izrādē "Cilvēks vienkāršais", Daugavpils teātris), Maksims Busels (Stāstnieks izrādē "1900. Leģenda par pianistu", Rīgas Krievu teātris), Vilis Daudziņš (Ļeņins izrādē "Pēdējā Ļeņina eglīte", Ome izrādē "Cerību ezers aizsalis", Jaunais Rīgas teātris), Ģirts Ķesteris (Ivans izrādē "ART", Helge izrādē "Svinības", Dailes teātris), Ģirts Liuziniks (Fredijs izrādē "Dziļā skumjā jūra", Jānis Bērziņš izrādē "Arī vaļiem ir bail", Latvijas Nacionālais teātris) un Imants Strads (titulloma izrādē "Lūcis", Grabecs izrādē "Baladīna", Valmieras Drāmas teātris).

Astoņās kategorijās balvai izvirzīta Elmāra Seņkova iestudētā izrāde "Arī vaļiem ir bail".

"Spēlmaņu nakts" svinīgā ceremonija jau tradicionāli norisināsies 23. novembrī – leģendārā režisora Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, kad Latvijas Nacionālajā teātrī tiks apbalvoti 2017./2018. gada sezonas labākie veikumi teātra mākslā. Ceremonijas radošā komanda: režisors Gundars Silakaktiņš, scenogrāfs Aigars Ozoliņš, scenārija autori Vents Vīnbergs un Jurate Silakaktiņa, videomāksliniece Linda Ģībiete. Ceremonijas tiešraidi, kā ierasts, translēs LTV1 un LR1.

Mēnesi pirms ceremonijas arī skatītāji varēs novērtēt labākās izrādes, aktrises un aktierus skatītāju balsojumā, savukārt labākās bērnu un jauniešu izrādes vērtēt palīdzēs Bērnu žūrija. Kā vienmēr uz Spēlmaņu nakts labāko izrāžu skati tiks aicināti arī ārvalstu teātra kritiķi. Skate norisināsies no 30. oktobra līdz 4. novembrim, un tās laikā būs trīs tematiskas diskusijas par skatē redzētajām izrādēm un teātra attīstību.

Viss nomināciju saraksts pieejams "Spēlmaņu nakts" mājaslapā.