04.09.2012 16:37

Dokumentālā kino klasikas vakari Ropažos

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ropažu Kultūras un izglītības centrs. Ropažu Kultūras un izglītības centrs. www.ropazi.lv

Ropažu iedzīvotājiem būs iespēja atcerēties vai no jauna iepazīties ar leģendārās filmas "Vai viegli būt jaunam?" varoņiem un izzināt to dzīvi pēc 20 kinolentes turpinājumā.

Pulksten 20 5. septembrī Ropažu Kultūras un izglītības centrā un 6. septembrī Zaķumuižas kultūras namā būs skatāma leģendārā dokumentālā filma "Vai viegli būt jaunam?". Savukārt filmas turpinājums "Vai viegli? Pēc 20 gadiem" Ropažos būs 12. septembrī pulksten 20, un pēc dienas tādā pašā laikā Zaķumuižas kultūras namā. Maksa par kino seansu ļoti demokrātiska – Ls 1.


"Vai viegli būt jaunam?" ir leģendāra dokumentālā filma, kas izraisīja sprādzienam līdzīgu efektu visā bijušās PSRS teritorijā – gada laikā to noskatījās 28 miljoni skatītāju, vēlāk tā demonstrēta vairāk nekā 80 valstīs, vēsta portāls "Ropaži.lv".

Filma bija tā laika spēcīgs attēlojums, kurā caur atsevišķu jauniešu dzīves stāstiem varēja perfekti nolasīt padomju sistēmas "mašinēriju". Cilvēks tajā bija tikai maza skrūvīte, kas bija nepieciešama, lai sistēma darbotos.

Kinolente ieguva īpašu skaudrumu ar to, ka tajā atklājās padomju iekārtas uzspiestā bezjēdzība un liekulība. Tās varoņi bija jauni cilvēki, kas brīvi runāja par sabiedrībā aizliegtām tēmām – karš Afganistānā, narkotikas, panki, Krišnas apziņas kustība.

Amatierkino režisors veidoja filmu par saviem vienaudžiem un rādīja nāvi, kas sastopama ik uz soļa, sešpadsmitgadīga meitene gatava izlēkt pa logu, jo viņu apvainoja zādzībā, jauna māmiņa bija satraukusies par sava bērna nākotni pēc Černobiļas avārijas, jaunieti bargi sodīja čekas organizētā paraugprāvā par vilciena demolēšanu – šie dažādie likteņi veidoja filmas dramaturģiju, kas sākās ar rokkoncertu Ogrē un beidzās ar gados jauno Afganistānas kara veterānu dzīves atziņām.

1998. gadā tapa filma "Vai viegli būt...? Pēc 10 gadiem". Tas bija ļoti interesants laiks, jo Latvija bija nesen kļuvusi neatkarīga. Šķita, ka pavērušās plašas iespējas straujai dzīves augšupejai. Bet, kā izrādījās, tas nebija skāris visus pirmās filmas varoņus. Uzrunājot viņus pēc 10 gadiem, gandrīz visiem pirmais jautājums bija: "Ko dara tie pārējie? Kā viņiem veicas?"