06.04.2018 13:10

Foto: Jūrmalā noskaidroti Baltijas pārstāvji starptautiskajā jauno operas solistu konkursa finālā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Laima Lediņa Laima Lediņa publicitātes

Dzintaru koncertzālē norisinājās 37. Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursa Baltijas reģionālā atlases kārta. 2018. gadā konkurss pirmo reizi norisināsies Latvijā, Dzintaru koncertzālē, un tā ir pirmā reize ne tikai Baltijā, bet arī visā Ziemeļeiropā.

Atlases kārtā piedalījās astoņi jauni un talantīgi dziedātāji no Latvijas, Lietuvas un Maltas, katrs izpildot divas operas ārijas, informēja Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību speciālists Mārtiņš Pučka. Konkursa žūrijas sastāvā bija Belvederes konkursa Baltijas reģiona pārstāvis, Irkutskas apgabala filharmonijas Gubernatora simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents Ilmārs Lapiņš, Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš, Igaunijas Nacionālās operas direktors Aivars Mae un Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis.

Žūrija nolēma jauno operdziedātāju konkursa finālam virzīt trīs dziedātājus – soprānu Laimu Lediņu (Latvija), soprānu Līgu Gitu Zīriņu (Latvija) un baritonu Steponu Zoni (Lietuva). Savukārt skatītāju balvu saņēma mecosoprāns Altea Troisi de Menvila no Maltas, kuru uz Latviju atvedusi viņas pasniedzēja – latviešu operdziedātāja Karmena Radovska.

Līga Gita ZīriņaLīga Gita Zīriņa

Pasaulē ievērojamais Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operas solistu konkursa fināls šogad pirmo reizi norisināsies Latvijā – no 3. līdz 10. jūnijam Dzintaru koncertzālē. Tajā 160 perspektīvākos un talantīgākos jaunos dziedātājus no visas pasaules vērtēs prestižāko pasaules opernamu direktori no Ņujorkas Metropolitēna, Berlīnes, Drēzdenes, Diseldorfas, Madrides, Hamburgas, Maskavas Lielā teātra, Londonas Karaliskā Koventgārdena, Keiptaunas, Hjūstonas un citiem opernamiem. Šāda līmeņa starptautisks vokālistu konkurss Latvijā notiks pirmo reizi, un savulaik tas bija nopietns pagrieziena punkts karjerā tādiem pasaulslaveniem operdziedātājiem kā Elīna Garanča, Andžela Georgiu un Egils Siliņš.

Pasaulē prestižākais Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkurss ir izšķirošs notikums jauno dziedātāju karjerā visā pasaulē, jo, piedaloties konkursā, viņi iegūst ne tikai naudas balvas, bet arī pastāvīgus sadarbības piedāvājumus.

Kopš 1992. gada dažādās pasaules pilsētās tiek organizētas reģionālās konkursa atlases kārtas, kas šogad notiek vairāk nekā 70 pilsētās visā pasaulē. Jūrmalā Hansa Gabora Belvederes operas solistu konkursa Baltijas reģionālā atlases kārta norisinās kopš 2005. gada.