16.03.2018 10:02

Aicina pieteikties kultūras notikumam "Baznīcu nakts"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aicina pieteikties kultūras notikumam "Baznīcu nakts" baznicunakts.lv

Piektajai "Baznīcu naktij" pieteikušās jau 90 draudzes no visas Latvijas. Pirmo reizi pasākumā, kas šogad paredzēts 1. jūnijā, aicināti piedalīties ne tikai kristīgo konfesiju dievnami Latvijā, bet arī latviešu diasporas draudzes ārvalstīs. Pieteikšanās pasākuma vietnē turpinās līdz 1. aprīlim.

Šogad pasākuma tēma būs saistīta ar Latvijas valsts simtgadi un to vienos nosaukums "Kristus Latvijā", un tas ir aicinājums izzināt kristīgo mantojumu Latvijas kultūrā un identitātē pagātnē un tagadnē, informēja pasākuma rīkotāji.

Baznīcu nakts rīkotāju komanda aicina, lai Latvijai tik nozīmīgajā gadā arī "Baznīcu nakts" laikā mūsu dievnamos var dzirdēt latviešu komponistu garīgo mūziku un dziesmas ar latviešu autoru garīgo dzeju, kā arī latviešu autoru darbus un to lasījumus par kristīgās pasaules tēmām.

"Aicinām ielūkoties vēsturē un atklāt, kādi stāsti un cilvēku dzīves liecības slēpjas aiz daudzās baznīcās atrodamajām piemiņas plāksnēm Latvijas Brīvības cīņās kritušajiem draudžu piederīgajiem. Lai godinātu Latvijas valsts karogu un vairotu pateicību par valsti un zemi, kurā dzīvojam, īpaši aicinām draudzes izkārt karogu un turēt to goda vietā ne tikai svētkos, bet arī ikdienā," aicina "Baznīcu nakts" organizatori.

Ar draudzēm, kuras jau pieteikušas dalību, aicinām iepazīties notikuma interaktīvajā kartē, kas publicēta pasākuma mājas lapā.

Četru gadu laikā notikuma dalībnieku skaits ir izaudzis no 45 baznīcām 2014. gadā līdz teju 200 baznīcām 2017. gadā, pulcējot aptuveni 30 000 cilvēku visā Latvijā. Pasākumu raksturo arī ļoti liela brīvprātīgo iesaiste, tostarp mūziķu, mākslinieku, lektoru un pasākuma organizatoru skaits draudzēs pārsniedz 2000 cilvēku. "Baznīcu nakts" ir iekļauta Latvijas simtgades pasākumu kalendārā.

Kultūras notikums "Baznīcu nakts" ir tikšanās ar baznīcu kultūras un mākslas mantojumu, garīgās mūzikas koncertiem, arī ar meditatīvu klusumu sveču gaismā un lūgšanu. Tas aicina uz kristīgo draudžu un konfesiju vienotību. Baznīcu nakts ir praktisks veids, kā vienotību piedzīvot darbībā, dažādu kristīgo konfesiju draudzēm piedaloties kopīgā notikumā.