23.02.2018 10:31

Foto: Filmas "Paradīze 89" pirmizrāde pulcē sabiedrībā populārus cilvēkus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Filmas "Paradīze 89" pirmizrāde pulcē sabiedrībā populārus cilvēkus publicitātes

22. februārī pirmizrādi piedzīvoja pašmāju piedzīvojumu filma visu laiku bērniem "Paradīze 89", kas ir pirmā spēlfima par Atmodas laika notikumiem Latvijā. Madaras Dišleres spēlfilma stāsta par četru meiteņu piedzīvojumiem laukos "Baltijas ceļa" vasarā.

Līdz ar filmas veidotājiem un aktieriem, pirmizrādi apmeklēja arī virkne sabiedrībā zināmu cilvēku, tostarp kultūras ministre Dace Melbārde, TV zvaigzne un uzņēmēja Gundega Skudriņa, režisors Aigars Grauba, aktieris Rihards Lepers, brāļi Atis un Jānis Auzāni, mākslinieks Kristians Brekte, aktrise Karīna Tatarinova un citi.

Filmas scenārijs tapis, balstoties uz režisores bērnības atmiņām, un tās mērķis ir raisīt atmiņas 80. gadu bērnos un viņu vecākos, kā arī rosināt diskusijas starp paaudzēm – par Atmodas laika Latviju, par brīvību un par vasaru, pēc kuras viss bija citādi.

"Es ļoti ceru, ka pēc filmas noskatīšanās rosīsies dialogs starp paaudzēm – piemēram, kas bija Ļeņins, vai kā tas varēja būt, ka vienā dienā veikalā pēkšņi vairs nekā nebija? Tādas lietas es atstāju vecāku ziņā, un es ļoti ceru, ka vecāki ar bērniem pēc filmas parunās arī par vērtībām, kas bija svarīgas tolaik un kas, manuprāt, šobrīd ir vēl svarīgākas – par brīvību, par to, kā pieaugušie tajā laikā spēra soļus pretī neatkarībai, un par to, ka, ja tev kaut kas ir svarīgs – gan valstiskā, gan personiskā ziņā, tad par to ir jācīnās. Esmu aizkustināta par to, cik daudz cilvēku ieradās uz filmas pirmizrādi, un to, kādas atsauksmes dzirdēju pēc tam. Ir sajūta, ka esmu sasniegusi mērķi un katrs apmeklētājs – gan liels, gan mazs – šajā filmā atrada ko sev sirdī tuvu, tēmas, kuras apdomāt, pārdomāt un uzzināt no jauna," stāsta Madara Dišlere.

Filmā "Paradīze 89" piedalās latviešu aktrises Baiba Broka un Guna Zariņa, kā arī aktieri Ivars Krasts, Kaspars Gods un operdziedātājs Nauris Puntulis. Galvenajās lomās filmā iejūtas skolnieces Magda Lote Auziņa, Marta Ģertrūde Auzāne, Evelīna Ozola un Līva Ločmele. Filma tapusi filmu studijā "Tasse films" un to producējušas producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze. Filma ir Latvijas un Vācijas producentu kopražojums un viena no programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" filmām.

Madaras Dišleres filma ir ne vien nozīmīga Latvijas vēstures posma ekranizējums, bet arī būtisks veikums Latvijas kino – filma var lepoties ar skaitliski lielākajiem masu skatiem, kuru tapšanā, rekonstruējot "Baltijas ceļu", piedalījušies vairāk nekā 700 dalībnieku. Tāpat veidojot filmu restaurēta Tautas frontes līdera Daiņa Īvāna leģendārā 1989.gada 23.augusta radio runa, kura nebija saglabājusies nevienā radio audio arhīvā.