09.02.2018 18:53

Klajā nācis filmas "Nameja gredzens" mūzikas albums

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Rihards Zaļupe Rihards Zaļupe Una Griškeviča

Piektdien pēcpusdienā draugu un kolēģu lokā filmas "Nameja gredzens" mūzikas autors – komponists Rihards Zaļupe – svinīgi atvēra nule klajā nākušo filmas skaņu celiņa albumu, kam dots nosaukums "The Pagan King".

"Pasaules praksē tā ir ierasta lieta – izdot albumus, kurā ieskaņota kādas filmas mūzika. Savukārt latviešu filmas mūzikas disks iznāk pirmo reizi. Manuprāt, Latvijas kino mūzikas vēsturē tas ir unikāls notikums, un šo faktu man apstiprināja gan vairāki filmu mūzikas komponisti, gan mūzikas kritiķi," pauda Rihards.

Viņš pastāstīja, ka gan filmas skaņu celiņa, gan albuma – kopā tie ir 22 skaņdarbi – tapšanā ir ieguldīts milzīgs darbs, un tajā piedalījušies vairāk nekā simts mūziķu – stīgu orķestris, metāla pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu grupas, jauktais koris, solisti Ieva Kerēvica un Emīls Balceris, vokālās grupas "Latvian Voices" un "Schola Cantorum Riga", ģitārists Kaspars Zemītis, saksofonists Oskars Petrauskis, diriģents Normunds Šnē un daudz citu mūziķu. "To visu apliecina anketa, ko aizpildīju AKKA/LAA vajadzībām," smaida komponists, kurš ir ļoti pateicīgs par atbalstu mecenātiem Jānim un Dinai Zuzāniem.

Diriģents Normunds ŠnēDiriģents Normunds Šnē


Kā stāsta Rihards, lai šāds projekts īstenotos, bija jānotiek daudzām lietām un jāsatiekas īstajiem cilvēkiem.

"Iespējams, daudzi jau zina, ka sākotnēji rakstīju mūziku cita režisora topošajai filmai par Nameju, taču diemžēl šis projekts apstājās. Iespējams, tā arī bija jānotiek, taču šī Nameja tēma manī "sēdēja" iekšā pietiekoši ilgi, līdz sapratu, ka tā ir pietiekami laba, lai turpinātu, un tā pēc kāda laika tapa mana pirmā simfonija "Namejs". Savukārt filmas "Nameja gredzens" režisors Aigars Grauba no komponista Kārļa Lāča uzzināja par manu jauno simfoniju, atnāca uz tās pirmatskaņojumu un nākamajā dienā zvanīja man, lai pateiktu: es vēlos, ka tu manai topošajai filmai raksti mūziku."

Tagad Rihards Zaļupe atklāj, ka pats svarīgākais bijis pārliecināt filmas producentu Andreju Ēķi un režisoru Aigaru Graubu par to, kādu mūziku viņš iecerējis radīt filmai: "Pēc tam, kad biju uzrakstījis mūziku pirmajai Sāremā kaujai, šķiet, ka man tas izdevās, turklāt es biju pateicis to, kā, manuprāt, ir jāskan šīs filmas soundtrekam."

Tagad, pēc paveiktā darba, Rihards uzsver: "Visa lielā darba rezultātā filmas mūzika ir ļoti dinamiska, un tā tapusi, apvienojot simfoniskās, elektroniskās un pasaules mūzikas ietekmes. Visi ieraksti tapuši Latvijā, pierādot to, ka latviešu mūziķi ir visprofesionālākie un labākie. Atbilstoši kino vajadzībām, ierakstus miksējām 5.1 formātā Helsinkos, Somijas skaņu studijā "Studio Kekkonen", bet māsterēšanu veica viens no talantīgākajiem somu skaņu režisoriem Svante Forsbaks.

Tagad varu droši apgalvot: ir brīnišķīgi apzināties, ka, sadarbojoties ar latviešu mūziķiem, vokālistiem, skaņu ierakstu režisoriem, tehniķiem un citām radošajām personībām, spējam ierakstīt mūziku un albumu, ko kvalitātes ziņā ir grūti atšķirt no mūsdienu Holivudas skaņu celiņa."