24.01.2018 20:40

Klajā nācis izcilo pianistu Osokinu albums "Trīs Osokini latviešu klaviermūzikā"

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Klajā nācis izcilo pianistu Osokinu albums "Trīs Osokini latviešu klaviermūzikā" Jānis Romanovskis

Šonedēļ Nacionālais skaņu ierakstu nams "Skani" laidis klajā izcilo pianistu – tēva Sergeja un dēlu Andreja un Georgija Osokinu – ierakstīto albumu "Trīs Osokini latviešu kamermūzikā". Albumu, kurā skan skaistākie latviešu klaviermūzikas darbi, mūziķi veltījuši Latvijas simtgadei.

Skaņu ierakstu nama un albuma producents Egils Šēfers stāsta, ka māksliniekus par šādas programmas ieskaņošanu uzrunājis pagājušogad, lūdzot izveidot un ierakstīt latviešu mūzikas izlasi. Viņš arī sarunā ar "Rīgas Apriņķa avīzi" atklāja, ka ar albuma tapšanu saistīts amizants atgadījums: "Mums jau sen bija nepieciešama šādas mūzikas izlase labās un spēcīgās interpretācijās, un man šķita, ka Osokinu dinastijas pārstāvji to paveiks godam."

Kad programma bija izveidota, mūziķi to vēlējās ierakstīt studijā, kas atrodas Vācijas pilsētā Diseldorfā un kur pieejamas "Yamaha" firmas klavieres, uz kurām viņi labprāt muzicē. "Taču, kad viņi pagājušā gada februārī uz turieni aizbrauca, sākās tāda vētra, ka grabēja skaņu ierakstu studijas jumts, līdz ar to no ierakstītā nekas nederēja. Tādēļ albuma materiāli pagājušā gada rudenī tika pārrakstīti tepat Latvijā, Vidzemes koncertzālē "Cēsis" un Latvijas Radio."

Ieskaņošanai domāto programmu atlasījuši mūziķi paši, vien respektējot Egila lūgumu albumā iekļaut Jāņa Ivanova un Jāņa Zālīša skaņdarbus. Sergejs Osokins ir ieskaņojis Jāņa Zālīša un Jāņa Ivanova mūziku, Georgijs – Ādolfa Skultes un Pētera Vaska darbus, bet Andrejs Osokins – Artura Maskata un Jāzepa Vītola skaņdarbus.

Savukārt pianists Andrejs Osokins atzīst: "Mums bija ļoti svarīgi tieši uz Latvijas simtgadi parādīt latviešu mūziku visā tās krāšņumā, daudzveidībā un pierādīt, ka Latvija ir klasiskās mūzikas lielvalsts. Ierakstījām gan vēl neatklātus, gan jau plaši zināmus klaviermūzikas šedevrus. Pirmajā kategorijā noteikti iekļaujas Jāņa Zālīša klavierdarbi, Jāzepa Vītola "Dusi saldi, mans dēls" un Jāņa Ivanova vēlīnās prelūdijas. Bet otrajā – Vītola "Viļņu dziesma", Pētera Vaska kompozīcijas no cikla "Gadalaiki", kā arī tieši vienam no mums veltītais skaņdarbs – Artura Maskata brīnišķīgā klavieru poēma "Kazbegi.Tsminda-Sameba", kurai iedvesmu autors smēlies Gruzijas ceļojumā. Un, protams, Ādolfa Skultes "Arietta"..."

Jaunā albuma atklāšanas svētki notika pirmdien 22. janvārī koncerta "Trīs Osokini Operā: jaunā programma" laikā.