10.01.2018 16:46

Sākusies pieteikumu pieņemšana Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rolands Glāznieks rāda, kā notiek spieķa liekšana Siguldā Rolands Glāznieks rāda, kā notiek spieķa liekšana Siguldā Oskars Patjanko

Trešdien Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) izsludinājis šī gada pieteikumu pieņemšanu Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam. 2018. gadā pieteikumus LNKC iespējams iesniegt līdz 29. jūnijam.

Ikviens aicināts sarakstam pieteikt elementus, kas uzskatāmi par valsts aizsargājamu nemateriālā kultūras mantojuma vērtību, un kuru iekļaušanai sarakstā ir plašs attiecīgās kopienas atbalsts un līdzdalība.

Pieteikumus izvērtēs Nemateriālā kultūras mantojuma padome, pieaicinot ekspertus. Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstu izveidot paredz 2016. gada nogalē pieņemtais Nemateriālā kultūras mantojuma likums. Tas ir jauns, līdz šim nebijis regulējums, ar kura palīdzību mērķtiecīgi tiek veidota nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai nepieciešamā vide un apstākļi. Plašāku informāciju par pieteikuma Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam sagatavošanu iespējams skatīt LNKC mājaslapā.

Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas atbalstam VKKF ir izveidojis būtisku atbalsta instrumentu – mērķprogrammu Nemateriālā kultūras mantojuma saraksta pieteikumu sagatavošanai. Mērķprogrammas mērķis ir veicināt Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un ilgtspējīgu attīstību. Šī mērķa īstenošanai tiek finansēti projekti, kas nodrošina kvalitatīvu pieteikumu sagatavošanu Nacionālajam nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam. Pieteikties mērķprogrammai iespējams līdz 26.janvārim.

2017. gadā sarakstam tika iesniegti 19 pieteikumi, no kuriem Nemateriālā kultūras mantojuma padome sadarbībā ar ekspertiem sarakstam izvirzīja sešus elementus: Siguldas spieķa darināšanas prasme, psalmu dziedāšana Ziemeļlatgalē, dziedāšana ar pusbalsu, Latgales mazo bundziņu "bubyna" spēles tradīcija, Ieviņa tipa ermoņiku būvēšanas un spēlēšanas tradīcija un mirušo ofīcija jeb "saļmu" izpildīšanas prakse Vaboles un Līksnas pagastos.